Sari la conținut
Home » Cel mai gras urs brun: Grazer

Cel mai gras urs brun: Grazer

Județul din România cu cei mai mulți urși pe stradă

Cel mai gras urs brun. Americanii au participat în număr mare la un scrutin înverşunat. Întrebarea era de maximă importanță: care este cel mai gras urs brun din Alaska?

Astfel, scrutin a fost organizat în cadrul evenimentului „Fat Bear Week” („Săptămâna Ursului Gras”). În turul final, votanţii au trebuit să aleagă între cei mai graşi urşi din Parcul Naţional Katmai. Cine avea să câștige? Femela 128 Grazer sau masculul 32 Chunk?

Cine e cel mai gras urs brun?

Cel mai gras urs brun: Un urs
Cel mai gras urs brun: Un urs care se plimbă în pădure

Publicul fusese îndemnat să compare în această săptămână fotografii de tip „înainte/după” ale urşilor bruni. Ambii s-au îndopat cu somoni înaintea perioadei lor de hibernare, de aia era nevoie și de foto după…

Așadar, tebuieau să voteze apoi animalul lor preferat în tururi preliminare la care participau câte doi urşi, iar învingătorul se califica pentru turul următor.

„Votul vostru decide cine este cel mai gras dintre graşi”, au declarat reprezentanţii ONG-ului de apărare a mediului Explore, care organizează scrutinul.

Coapsele lui 128 Grazer

„Prezenţa solidă a lui 128 Grazer este la fel de puternică precum coapsele sale de mărimea unui trunchi de copac. Burta gigantică a lui 32 Chunk a pus în umbră concurenţa şi l-a propulsat pe acesta până în finală. Va putea rotunjimea lui să îl ducă oare spre victorie?”, au adăugat reprezentanţii ONG-ului american.

Potrivit CNN, câştigătorul scrutinului din 2023 – la care au participat în total 12 urşi – a fost 128 Grazer. O femelă care a crescut două rânduri de pui şi curajoasă. Ea „adeseori intimidează şi atacă preventiv urşi mult mai mari – chiar şi masculi adulţi mari şi dominanţi”, potrivit Serviciului Parcurilor Naţionale din Statele Unite.

Ursul brun este un animal deosebit de puternic, aparținând familiei Urside. Are un corp de până la 2,5 m lungime (subspeciile grizzly, Kodiak și ursul de Kamciatka), o înălțime la greabăn de până la 1,5 m și o greutate maximă de 600 kg (aceleași subspecii), potrivit agerpres.

Ursul brun poate trăi până la 30 de ani în natură și până la 50 de ani în captivitate. Este un animal plantigrad, iar ghearele nu sunt retractile, imprimându-se în mers odată cu talpa și degetele.