Sari la conținut
Home » Cea mai rară găină din lume. Cum arată?

Cea mai rară găină din lume. Cum arată?

Cea mai rară găină din lume.

Cea mai rară găină din lume. Una dintre cele mai întunecate păsări domestice de pe Terra este Ayam Cemani, o rasă de găini originară din Java, Indonezia.

Cunoscută și sub numele de „găina gotică” pe internet. Această pasăre are o aparență unică datorită excesului de melanină în oase, țesuturi și organe, ceea ce o face rară în lumea animalelor.

Cea mai rară găină din lume

Ayam Cemani și rasa Silkie sunt două rase care prezintă fibromelanoză, o formă de hiperpigmentare care colorează țesuturile în negru. Această caracteristică se datorează unei mutații complexe a genei EDN3, sau endotelina 3, care joacă un rol esențial în pigmentația păsărilor.

Mlanocitele, celulele care produc melanina, sunt afectate în mod diferit și se răspândesc în corp. Și duc la apariția pigmentului închis în țesuturi.

Rasa Ayam Cemani are un exces de melanină datorită acestei mutații rare care datează de mii de ani. Geneticienii cred că această mutație s-a produs la o singură pasăre acum sute sau mii de ani. De aceea este atât de rară.

Deși pigmentul negru din oase, organe și cioc nu pare să afecteze viața găinilor, acest aspect le-a adus notorietate ca sursă de hrană pentru oameni. Carnea cu multă melanină este considerată valoroasă și poate avea potențiale beneficii pentru sănătate.

Carnea găinilor negre conține conține dublă carnosină

A fost utilizată în gastronomia chineză tradițională pentru a crește imunitatea și a preveni anemia. Se crede că această carne poate avea efecte benefice în cazul diabetului, anemiei, crampelor menstruale și în problemele postnatale.

Carnea de pui, conține carnosină, dar carnea găinilor Silkie, inclusiv a celor negre, conține o cantitate dublă de carnosină.

Aceasta este una dintre motivele pentru care Ayam Cemani este considerată una dintre cele mai scumpe rase de găini din lume. E cunoscută și sub numele de ,,Lamborghini al păsărilor de curte”, cu un exemplar costând până la 2.200 de euro.

Cu toate acestea, în ciuda aspectului lor înspăimântător, ouăle găinilor Ayam Cemani nu sunt negre, ci de culoare crem. Aceste găini depun un număr mai mic de ouă, în jur de 60-80 pe an, în comparație cu alte rase care pot depune 200-250 de ouă pe an, conform playtech.ro.