Sari la conținut
Home » Încă un mister deslușit! De ce este colorat ursul panda în alb și negru

Încă un mister deslușit! De ce este colorat ursul panda în alb și negru

familie de urși panda; sursă foto: digi24.ro

Blana neagră și albă caracteristică a panda gigant îl face unul dintre cele mai ușor de recunoscut animale de pe planetă. Dar de ce are această culoare unică?

Pentru a se ascunde de prădători, atât în zăpadă, cât și în umbră, spun acum oamenii de știință. Mai mult, cercurile negre mari din jurul ochilor unui panda pot ajuta alți panda să-l recunoască, au spus cercetătorii.

De ce este colorat ursul panda doar în alb și negru

„Indentificarea motivului pentru care ursul panda uriaș are o colorare atât de izbitoare a fost o problemă de lungă durată în biologie, care a fost dificil de abordat deoarece practic niciun alt mamifer nu are acest aspect, ceea ce face ca analogiile să fie dificile”, a declarat Tim Caro, profesor în cadrul Departamentului de biologie a vieții sălbatice, a peștilor și a conservării de la Universitatea din California, Davis.

Pentru a investiga, Caro și colegii săi au analizat fotografii ale urșilor panda și ale altor 195 de specii de carnivore, inclusiv 39 de subspecii de urși. Apoi, au notat coloritul fiecărei regiuni din corpul acelor animale și le-au comparat cu regiunile corpului panda.

Echipa de cercetători a încercat să asocieze zonele cu blană de culoare închisă cu diferite variabile ecologice și comportamentale pentru a-și da seama care este scopul lor. După ce au trecut prin multe comparații, cercetătorii au stabilit că părțile albe ale panda gigant (Ailuropoda melanoleuca) – fața, gâtul, burta și șezutul – îl ajută să se ascundă în zăpadă. În schimb, brațele și picioarele sale negre îl ajută să se ascundă în umbră, au spus ei.

Ursul panda își reglează temperatura corpului cu ajutorul coloraturii

Culoarea albă și neagră a ursului panda nu pare să fie implicată în reglarea temperaturii sau în colorarea disruptivă, un tip de camuflaj în care marcajele unui animal nu coincid cu forma corpului său. De asemenea, nu au găsit dovezi că cercurile întunecate din jurul ochilor panda ar ajuta la reducerea strălucirii.

Este posibil ca și colorația panda să fie un rezultat al dietei sale restrânse. Ursul panda este recunoscut pentru că mănâncă aproape exclusiv bambus. Cu toate acestea, ele nu au bacteriile intestinale pentru a digera eficient această plantă dură, a constatat un studiu din 2015 în revista mBio. Mai degrabă, panda are bacterii intestinale care amintesc de strămoșii lor carnivori, urșii.

Pentru că panda obțin atât de puțină nutriție și calorii din mestecarea bambusului, nu pot stoca suficientă grăsime pentru a intra în hibernare în timpul iernii, au spus Caro și colegii săi. Prin urmare, panda trebuie să rămână activi pe tot parcursul anului, rătăcind pe distanțe lungi și prin diferite tipuri de habitate de la munți înzăpeziți la păduri tropicale, pentru a găsi mai mult bambus.

Ursul panda își exprimă agresivitatea cu ajutorul petelor întunecate de pe ochi

„Presupunem că, deoarece uriașul panda nu este capabil să se transforme suficient de rapid pentru a se potrivi cu fiecare fundal … a evoluat spre un pelaj blană alb și negru de compromis”, au scris cercetătorii în studiu, publicat online la 28 februarie în revista Behavioral Ecology.

Cu toate acestea, ei au adăugat că marcajele negre de pe capul panda nu sunt folosite pentru a se ascunde de prădători, ci mai degrabă pentru a comunica. Urechile negre ale ursului îl pot ajuta pe acesta să-și exprime agresivitatea ca un avertisment pentru prădători, a spus Caro. Mai mult, petele sale întunecate de pe ochi pot ajuta urșii panda să se recunoască între ei sau să semnaleze ostilitatea față de concurenții panda, a adăugat cercetătorul.

„Acesta a fost cu adevărat un efort herculean al echipei noastre, găsind și notând mii de imagini și notând mai mult de 10 zone pe imagine din peste 20 de culori posibile”, a declarat Ted Stankowich, profesor asistent de biologie la California State University, Long Beach. „Uneori este nevoie de sute de ore de muncă asiduă pentru a răspunde la ceea ce pare a fi cea mai simplă dintre întrebări: De ce este panda alb și negru?” informează livescience.com.