Sari la conținut
Home » Mic și rebel! Animăluțul care nu renunță la obiceiurile ”nesănătoase” nici cu prețul vieții

Mic și rebel! Animăluțul care nu renunță la obiceiurile ”nesănătoase” nici cu prețul vieții

nbcnews.com

Masculul de prepeliță nordică poate parcurge mai mult de 10 km într-o singură noapte în căutarea unei partenere, ceea ce duce la o epuizare care se poate dovedi fatală.

Quoll-ul trăiește în unele zone din vestul și nordul Australiei și este cunoscut pentru obiceiurile sale neobișnuite de împerechere. Masculii sunt așa-numiți reproducători sinucigași care mor după un singur sezon de împerechere, în timp ce femelele continuă să trăiască și să se reproducă până la patru ani.

Masculul de quoll nordic ,un mamifer carnivor de mărimea unei pisici domestice mici, merge atât de departe și doarme atât de puțin în căutarea disperată a unei partenere, încât s-ar putea să își provoace singur moartea timpurie, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Masculii devin atât de epuizați încât nu reușesc să găsească suficientă hrană

Acum, noi cercetări efectuate de două echipe australiene, de la Universitatea Sunshine Coast și de la Universitatea din Queensland, au făcut lumină asupra motivelor acestei situații.

nbc.com
nbc.com

Cercetătorii au montat rucsacuri mici cu dispozitive de urmărire atât pe masculii, cât și pe femelele de prepeliță din Groote Eylandt, o insulă mare din largul coastei Teritoriilor de Nord din Australia, și au descoperit diferențe izbitoare în comportamentul masculilor și al femelelor.

Un algoritm de învățare automată a fost apoi folosit pentru a analiza peste 76 de ore de înregistrări și pentru a prezice comportamentul quoll-urilor pe o perioadă de 42 de zile. Constatările lor, publicate în Royal Society Open Science, sugerează că masculii devin atât de epuizați încât nu reușesc să găsească suficientă hrană sau să rămână suficient de atenți la prădători.

Animalele suportă un cost asupra propriului corp și a supraviețuirii și pentru a-și produce puii

Joshua Gaschk, care a condus studiul, a declarat într-un comunicat: „Privarea de somn și simptomele asociate pentru o durată prelungită ar face imposibilă recuperarea și ar putea explica cauzele de deces înregistrate la masculi după sezonul de reproducere. „Aceștia devin o pradă ușoară, nu sunt capabili să evite coliziunile cu vehicule sau pur și simplu mor din cauza epuizării”.

Riscurile pentru sănătate ale privării de somn la rozătoare sunt bine documentate, iar la quolls pe care cercetătorii le-au studiat s-a constatat că aceștia pierd în greutate, devin agresivi și manifestă un comportament nesăbuit.

Pentru ca găsirea unui partener să fie și mai problematică, aspectul masculilor de quolls are de suferit și aceștia atrag un număr crescut de paraziți din cauza lipsei de îngrijire, a constatat studiul. Mai multe alte animale, inclusiv unii pești și insecte, își investesc toată energia într-un singur sezon de reproducere – un proces cunoscut sub numele de semelparitate dar quoll-ul este cel mai mare mamifer cunoscut care face acest lucru.

Explicațiile specialiștilor

Jack Ashby, director adjunct al Muzeului de Zoologie al Universității din Cambridge, Anglia, și expert în mamiferele australiene, care nu a fost implicat în studiul quoll, a explicat că toate animalele suportă un cost asupra propriului corp și a supraviețuirii pe termen lung pentru a-și produce puii. În mod normal, aceste costuri sunt ponderate în mod egal de-a lungul vieții părinților.

„Masculii reproducători sinucigași, care, în rândul mamiferelor, este o strategie care a evoluat de mai multe ori la marsupiale, dar în niciun alt grup, au dus acest compromis la extrem, sacrificând literalmente totul pentru un singur eveniment de reproducere”, a declarat el pentru NBC News.

Unul dintre masculi, pe care cercetătorii l-au numit Moimoi, a mers 6,5 mile într-o singură noapte în căutarea unei partenere, o distanță echivalentă cu cea parcursă de un om de talie medie care merge până la 24 de mile, au declarat cercetătorii.

Eforturile pe care le depun pentru împerechere provoacă o lipsă acută de somn

„‘Trăiește repede, mori tânăr’ este, cu siguranță, modul în care se desfășoară lucrurile pentru aceste specii. Cu toate acestea, această maximă se termină de obicei: „… și lasă un cadavru arătos”. Cu siguranță nu este ceea ce se întâmplă aici”.

În timpul propriei cercetări pe teren a lui Ashby în pădurile musonale din nordul Australiei, el a spus că a găsit masculi de quolls nordici spre sfârșitul scurtei lor ferestre de reproducere. „Sunt chelioși, acoperiți de cruste, răni, căpușe și alți paraziți, este clar că organismul lor se oprește”, a precizat Jack Ashby, director adjunct al Muzeului de Zoologie al Universității din Cambridge, Anglia  .

„Cu siguranță are sens ca eforturile pe care le depun pentru a-și găsi parteneri în această perioadă să ducă la o lipsă de somn și la mai puțin timp pentru a se îngriji în general, așa cum sugerează acest nou studiu”, potrivit nbcnews.com.