Sari la conținut
Home » Ce se va întâmpla cu hipopotamii lui Pablo Escobar? De ce vor autoritățile din Columbia să scape de uriașele mamifere

Ce se va întâmpla cu hipopotamii lui Pablo Escobar? De ce vor autoritățile din Columbia să scape de uriașele mamifere

sursă foto: alephnews.ro; hipopotamii lui Pablo Escobar

Cei patru hipopotami din grădina zoologică privată a defunctului lord al drogurilor Pablo Escobar au produs un număr mare de pui, care amenință acum locuitorii din Magdalena Medio, Columbia.

Guvernatorul unei regiuni din Columbia, unde aproximativ 150 de hipopotami se înmulțesc necontrolat, a declarat că este optimist că guvernul columbian va da undă verde pentru a trimite jumătate dintre indivizi în sanctuare din India și Mexic în următoarele luni. 

Hipopotamii lui Escobar reprezintă o amenințare pentru integritatea localnicilor

„Sperăm că autorizațiile cerute de instituțiile naționale pot fi aprobate în prima jumătate a acestui an, astfel încât să putem face aranjamentele pentru expedierea cu avionul”, a declarat pentru AFP Anibal Gaviria, guvernatorul departamentului Antioquia din nord-vestul țării.

O mică turmă de hipopotami a ajuns în Columbia la sfârșitul anilor 1980 pentru grădina zoologică privată a lordului drogurilor Pablo Escobar. După moartea acestuia, în 1993, mamiferele au fost eliberate și au populat regiunea Magdalena Medio, o savană caldă străbătută de râuri, mlaștini și mlaștini unde hrana este abundentă. 

Gaviria încearcă să transfere 70 de exemplare din această specie în sanctuare din India și Mexic. Dezvoltarea populației de hipopotami „este o situație complexă pentru locuitorii” din Magdalena Medio, dintre care unii au fost „amenințați” de aceste animale sălbatice , care pot cântări între două și trei tone.

Autoritatea locală de mediu a înregistrat două atacuri asupra locuitorilor în 2021. În 2022, după ce a încercat fără succes un program de sterilizare, guvernul a declarat hipopotamii drept „specie invazivă”, deschizând ușa vânătorii. 

Cuști trainice și fără sedative

Experții au fost de acord că aceasta era o soluție „necesară”, având în vedere amenințarea la adresa populației locale și a faunei sălbatice. Cu ajutorul unui plan major finanțat de ecologistul mexican Ernesto Zazueta, Gaviria speră să îi salveze.

„Am definit modul în care hipopotamii ar trebui capturați, cum ar trebui ținuți (…) și cum ar trebui transportați din zona de capturare până la aeroporturile din Mexic și India”, a adăugat Gaviria.

Animalele vor călători în „lăzi foarte rezistente” și nu vor fi sedate din motive de sănătate. Zazueta, președintele Asociației mexicane a grădinilor zoologice, a confirmat săptămâna trecută că a luat măsuri pentru a aduce 10 dintre hipopotami la sanctuarul Ostok din nordul Mexicului și alți 60 într-o locație similară din India. Ecuadorul, care, potrivit presei, s-a oferit, de asemenea, să primească unele dintre animale, a negat sâmbătă că ar fi autorizat intrarea animalelor,  a informat sciencesetavenir.fr.