Sari la conținut
Home » Cât timp trăiesc iepurii de companie? Durata medie și maximă de viață

Cât timp trăiesc iepurii de companie? Durata medie și maximă de viață

Nume populare de iepuri!

Cu toții ne dorim ca animalele noastre de companie să aibă o viață lungă, sănătoasă și fericită. Fie că avem o pisică, un câine, o pasăre, un iepure sau alte tipuri de companioni, facem tot ce ne stă în putință pentru a le oferi cea mai bună viață posibilă.

Un lucru pe care dorim întotdeauna să îl știm atunci când aducem un nou animal de companie în familia noastră este cât timp ar trebui să ne așteptăm să avem alături de acel animal. În cazul iepurilor de companie, răspunsul la această întrebare este, în general, între 8 și 12 ani. Mulți factori contribuie la speranța de viață a unui iepure.

Rase comune de iepuri de companie

Primul factor care va contribui la durata de viață a iepurelui dumneavoastră este rasa acestuia. În general, rasele de iepuri mai mari au o durată de viață mai scurtă decât rasele mai mici. Există peste 50 de rase diferite de iepuri domestici în lume

Cele mai comune rase ținute ca animale de companie sunt următoarele: Iepurele de casă; Rasă mixtă; Holland Lop; Lionhead; Mini Lop; Mini Rex; Olandez
Gigant flamand; Pitic olandez; Angora engleză; Californian.

2 iepurași; sursă foto: petkeen.com
2 iepurași; sursă foto: petkeen.com

Dintre aceste 10 exemplare, Gigantul Flamand este cel mai mare și trăiește în general între 5 și 7 ani. Rasele mai mici, cum ar fi Mini Lop și Netherland Dwarf, pot trăi între 10 și 12 ani dacă sunt îngrijite corespunzător. Deși este rar, s-a raportat că unii iepuri de companie trăiesc până la 15 ani.

Alți factori care influențează durata de viață

Pe lângă rasa de iepure pe care o alegeți ca animal de companie, mulți alți factori vor contribui la durata lor de viață. Pe unii dintre aceștia îi puteți controla doar asigurându-vă că aveți grijă în mod corespunzător. Iepurii sunt la fel ca și pisicile și câinii, în sensul că au nevoie de o alimentație bună, de exerciții fizice, de îngrijire veterinară și de un habitat sigur pentru a prospera.

Iepurii au nevoie, de asemenea, de multă mișcare pentru a-i ține ocupați și pentru a preveni creșterea în greutate. Lucrurile simple care încurajează exercițiul și explorarea sunt tunelurile, rampele, gălețile și cutiile. Oferindu-i iepurașului cel puțin 3-4 ore în fiecare zi în afara coliviei pentru a se plimba și a explora într-un loc sigur, îl va ajuta să se mențină sănătos.

Majoritatea iepurașilor de companie adoră jucăriile, dar se pot plictisi repede de ele, așa că varietatea este cheia! Un iepure plictisit este un iepure distructiv, așa că, dacă nu vreți ca animalul dumneavoastră de companie să vă roadă mobila sau covorul, trebuie să îl mențineți stimulat mental.

Nutriție

Pe lângă exercițiile fizice, o alimentație bună va prelungi și viața iepurașului dumneavoastră de companie. La fel ca toate animalele de companie, iepurii se vor îngrășa dacă sunt supraalimentați. Dacă nu sunt hrăniți cu o dietă variată, riscă să aibă deficiențe nutriționale. Există câteva alimente de care iepurele de companie are nevoie pentru o nutriție adecvată și altele care pot fi adăugate la dieta lor atunci când este necesar.

Printre acestea se numără următoarele:
Legume – verdețuri cu frunze, morcovi, broccoli și altele;
Fân – oferă fibre; previne bolile dentare; ar trebui să reprezinte cea mai mare parte a dietei lor, deoarece au nevoie să îl mestece pentru a nu le lungi prea mult dinții;
Peleți pentru iepuri – doar pentru a le completa dieta de bază; evitați cei care conțin nuci, porumb și semințe;
Bunătăți – bunătățile ocazionale sunt bune, dar nu le dați prea multe; iepurii se bucură de fructe ca răsfăț;
Apă – iepurii au nevoie întotdeauna de acces la apă curată;

Litiera și habitatul

Habitatul în care trăiește iepurele dumneavoastră este, de asemenea, un factor important pentru speranța de viață a acestuia. Iepurii ar trebui să fie ținuți în interior. Ar trebui să aibă o cușcă sau un țarc suficient de mare pentru a putea sări și să se plimbe. De asemenea, ar trebui să aibă parte de mult timp de exercițiu în afara cuștii lor în fiecare zi.

În cușca lor, iepurele trebuie să aibă o litieră sau, dacă este o cușcă de sârmă litiera poate fi așezată dedesubt. De asemenea, ar trebui să aibă un loc curat și moale unde să se întindă și un loc separat pentru mâncare și apă. Va trebui să le curățați zilnic cușca și litiera pentru a evita ca aceasta să miroasă și să vă expuneți iepurele la bacterii dăunătoare.

În cele din urmă, ar trebui să vă monitorizați întotdeauna iepurele îndeaproape atunci când este în afara cuștii. Ar trebui să fie ținut la adăpost de alte animale de companie. Iepurii pot, de asemenea, sări pe scări, dar pot avea probleme în a coborî. Ar trebui să îi țineți departe de scări pentru a preveni căderile și rănile.

Sănătate

În cele din urmă, vă puteți ajuta iepurașul de companie să își maximizeze speranța de viață ducându-l la medicul veterinar pentru controale anuale. Aceste vizite vor ajuta la monitorizarea stării lor generale de sănătate și vă vor alerta cu privire la orice schimbări în starea iepurelui dumneavoastră.

De asemenea, se recomandă să vă sterilizați iepurele până la vârsta de 6 luni. Femelele au o incidență foarte mare de cancere fatale ale uterului și ale glandei mamare, care apar adesea la o vârstă fragedă. În timp ce majoritatea iepurilor de companie se așteaptă să trăiască între 8 și 12 ani, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a le maximiza sănătatea și durata de viață. Acordând o atenție deosebită unor lucruri precum exercițiile fizice, nutriția, habitatul și îngrijirea veterinară, vă puteți asigura că veți avea un prieten adorabil, cu urechi lungi, cât mai mult timp posibil, potrivit petkeen.com