Sari la conținut
Home » Mituri și concepții greșite despre iepuri pe care trebuie să nu le mai crezi

Mituri și concepții greșite despre iepuri pe care trebuie să nu le mai crezi

doi iepuri albi

Iepurii sunt unul dintre cele mai populare animale exotice mici, peste 2 milioane de iepurași fiind ținuți ca animale de companie doar în Statele Unite. În ciuda acestui fapt, există unele dezinformări persistente cu privire la iepurii de companie și la îngrijirea lor.

Din nefericire, aceste concepții greșite sfârșesc adesea prin a-i costa chiar pe iepuri, atunci când proprietarii lor îi cumpără nepregătiți.

Iepurii sunt al treilea animal după câini și pisici care ajung în adăposturi

Mii de iepurași sunt abandonați sau predați la adăposturi în fiecare an, fiind al treilea animal cel mai des predat, după câini și pisici. Înainte de a lăsa un iepuraș drăguț să intre în viața ta, informează-te și pregătește-te! Iată 5 mituri și concepții greșite comune despre iepuri, examinate și scoase la lumină.

Mituri și concepții greșite despre iepuri

1.Iepurii mănâncă doar morcovi

Probabil că putem da vina pe Bugs Bunny pentru asta, dar unul dintre cele mai comune mituri despre iepuri este că principala lor sursă de hrană sunt morcovii.

Iată care este adevărul: Morcovii nu sunt de fapt atât de sănătoși pentru iepuri și nu ar trebui să fie niciodată singurul lucru pe care îl mănâncă. Fânul ar trebui să reprezinte cea mai mare parte din dieta zilnică a iepurașului de companie, cu o cantitate limitată de pelete și frunze verzi oferite, de asemenea.

Morcovii au un conținut ridicat de carbohidrați, iar consumul excesiv de mulți poate perturba echilibrul digestiv al iepurelui.

2.Iepurii sunt animale de companie care necesită puțină întreținere

Un alt mit despre iepuri este acela că aceștia necesită puțină întreținere și nu necesită multă grijă. Această concepție greșită duce adesea la faptul că un iepure servește drept animal de companie de început pentru copii sau pentru cei care doresc să se scufunde în apele proprietății de animale de companie cu un angajament minim de timp.

Dar iată care este adevărul:

Nu, nu trebuie să plimbați un iepure de mai multe ori pe zi în ploaie, zăpadă sau frig, dar asta nu înseamnă că au o întreținere redusă. Iepurii au nevoie de îngrijire și atenție zilnică, inclusiv curățarea cuștii, hrană și apă proaspătă și timp petrecut în afara cuștii făcând exerciții fizice.

De asemenea, au nevoie de tăierea de rutină a unghiilor și pot dezvolta afecțiuni cronice care necesită medicamente sau alte îngrijiri avansate.

3.Iepurii nu au nevoie să meargă la medicul veterinar

Apropo de îngrijirea sănătății, un alt mit despre iepuri este că nu au nevoie de îngrijire veterinară regulată. Cei mai mulți oameni știu că pisicile și câinii au nevoie de vaccinuri, de produse de prevenire a puricilor și de alte îngrijiri medicale de rutină.

Cei care cad în mitul conform căruia iepurii nu au nevoie de acestea pot fi tentați să își ia unul doar pentru a economisi câțiva lei pe îngrijirea veterinară.

Iată care este adevărul:

În timp ce iepurii de interior nu au nevoie de vaccinuri, aceștia au nevoie de examinări anuale la medicul veterinar calificat pentru animale exotice. Sterilizarea și castrarea iepurilor sunt recomandate pentru a-i menține cât mai sănătoși posibil.

Iepurii pot suferi diverse afecțiuni medicale, inclusiv dinți prea mari, infestări cu paraziți, probleme respiratorii, diaree, stază gastrointestinală, pietre la vezică, boli infecțioase și cancer.

Examinările veterinare regulate pot ajuta la depistarea timpurie a multora dintre aceste probleme. De asemenea, medicul veterinar vă poate sfătui cu privire la alimentația și îngrijirea corectă a iepurașului dumneavoastră.

4.Iepurii preferă să trăiască afară

Iepurii sălbatici trăiesc afară, așa că de ce nu ar face-o și cei de companie? Sau cel puțin așa spune mitul. Mulți potențiali proprietari de iepuri cred că iepurii lor ar fi mai fericiți dacă ar trăi afară, într-o cușcă, decât în casă, alături de familie.

Adevăru este altul. Iepurii sunt cei mai fericiți și mai siguri atunci când trăiesc în interior. Cei care trăiesc afară sunt predispuși la paraziți, prădători și temperaturi extreme care le pot scurta durata de viață. Iepurii sunt creaturi sociale și vor fi nefericiți fără interacțiuni regulate cu familia lor umană. De asemenea, ei preferă să le fie cald decât frig, ca majoritatea mamiferelor.

5.Iepurii miros urât și fac mizerie

Unul dintre motivele pentru care proprietarii de iepuri ar putea fi tentați să își adăpostească animalele de companie în aer liber este o altă concepție greșită: aceea că iepurii sunt animale de companie murdare și urât mirositoare.

A deține orice animal de companie înseamnă să accepți o anumită cantitate de mizerie, dar, din anumite motive, oamenii se agață de mitul conform căruia iepurii sunt deosebit de puturoși și dezordonați. Iepurii tineri (ca și oamenii tineri) pot fi dezordonați, da așa este.

Iepurii nesterilizați pot stropi, ceea ce poate fi urât mirositor, este adevărat. Cu toate acestea, iepurii adulți – mai ales după ce au fost sterilizați și castrați – se mențin pe ei înșiși și cușca lor cât mai curată posibil. Pot fi chiar dresați pentru litieră, ceea ce face și mai ușoară menținerea curățeniei. În plus, rahatul lor este mult mai puțin murdar sau urât mirositor în comparație cu unele alte animale de companie domestice, informează petkeen.com.