Sari la conținut
Home » Cât de mult trăiesc câinii? Află speranța de viață a companionului tău

Cât de mult trăiesc câinii? Află speranța de viață a companionului tău

Top nume de câini în anul 2023

Când vine vorba de a ști câți ani are câinele tău, calcularea „anilor de câine” nu mai este suficientă – studiile arată că durata de viață a unui câine poate varia semnificativ în funcție de rasă și de talie și că există și alți factori în joc pe care încă nu îi înțelegem pe deplin.

Sunt multe de știut despre durata de viață a câinilor. Așadar, dacă vă uitați vreodată la cățelul dumneavoastră și vă întrebați „cât trăiesc câinii?”, iată cum puteți estima – și cum vă puteți asigura că cel mai bun prieten al dumneavoastră va fi alături de dumneavoastră cât mai mult timp posibil.

Durata medie de viață a unui câine

Durata medie de viață a câinilor este cuprinsă între 10-13 ani, deși există o variabilitate între rase și mărimi. Ca specie, câinele domestic este incredibil de divers în ceea ce privește mărimea, constituția și aspectul, datorită intervenției umane. Așadar, nu este de mirare că există diferențe semnificative în ceea ce privește durata de viață a unui Chihuahua față de cea a unui Great Dane.

În general, rasele de câini mai mici trăiesc mai mult decât rasele de câini mai mari. Cauza pentru acest lucru nu este bine stabilită; în mod normal, speciile de mamifere mai mici au o durată de viață mai scurtă decât cele mai mari.

Un motiv posibil ar putea fi faptul că afecțiunile medicale comune pe care câinii le dobândesc pe măsură ce îmbătrânesc (cum ar fi incontinența și problemele de mobilitate) pot fi mai dificil de gestionat la câinii mai mari și pot duce la eutanasiere mai devreme. De asemenea, se pare că există unele diferențe în ceea ce privește tipurile de boli cu care se confruntă rasele de dimensiuni diferite.

Cât de importantă este genetica

Genetica joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește speranța de viață a câinilor. Câinii de rasă pură sunt mai expuși riscului de boli ereditare specifice, deoarece sunt crescuți de alți câini cu gene similare. Câinii de rasă mixtă au un risc redus de a suferi de aceste boli, ceea ce probabil contribuie la creșterea duratei lor de viață.

Anumite rase sunt, de asemenea, crescute în mod intenționat pentru a avea trăsături care, ca un rezultat nefericit, pot duce, de asemenea, la o durată de viață redusă. De exemplu, câinii brahicefalici, cum ar fi Bulldogul englezesc, sunt mai predispuși la insolație și la decese legate de probleme respiratorii din cauza traheei lor mici.

Cât trăiesc câinii de talie mică?

Câinii de rasă mică tind să aibă cea mai lungă durată de viață, cu o medie de 10-15 ani. Dar, pe măsură ce acești câini cu viață lungă îmbătrânesc, sunt mai predispuși la boli hepatice, renale și suprarenale, precum și la boli degenerative ale inimii. Câinii mici sunt, de asemenea, foarte predispuși la boli dentare, care pot complica aceste alte boli.

Iată câteva rase de câini mici și durata medie de viață a acestora:

Chihuahua: 14-16 ani

Pomeranian: 12-16 ani

Yorkshire Terrier: 11-15 ani

Parson Russell Terrier: 13-15 ani

Cât trăiesc câinii de talie medie?

Câinii de talie medie se aliniază mai mult la media generală a duratei de viață a câinilor de 10-13 ani. Dar unii câini de talie medie pot trăi foarte mult; cel mai bătrân câine înregistrat a fost un Rafeiro do Alentejo pe nume Bobi, care are 30 de ani și continuă să trăiască!

Durata de viață a câinilor de talie medie și bolile de interes variază de la o rasă la alta. Bulldogii, de exemplu, sunt adesea afectați de probleme de sănătate din cauza designului lor cu nasul strâmb, în timp ce harnicul Ciobănesc australian are mai puține predispoziții genetice la boli și poate trăi până la 15 ani sau mai mult.
Iată câteva rase populare de câini de talie medie și durata medie de viață a acestora:

Bulldog francez: 10-12 ani

Cocker Spaniel: 10-14 ani

Bulldog: 8-10 ani

Boxer: 10-12 ani

Cât trăiesc câinii mari?

Câinii de talie mare au o durată de viață ușor mai scurtă decât cei de talie medie, de 9-12 ani. Din nou, aceste durate de viață sunt puternic afectate de rasă. Pe măsură ce câinii devin mai mari, este mai probabil ca aceștia să fie afectați de artrită greu de gestionat și de anumite tipuri de cancer. Rasele populare precum Golden Retriever și Bernese Mountain Dog sunt deosebit de predispuse la cancer.

Iată câteva rase populare de câini de talie mare și durata medie de viață a acestora:

Golden Retriever: 10-12 ani

Rottweiler: 9-10 ani

Belgian Malinois: 14-16 ani

Câine de munte bernese: 7-10 ani

Cât timp trăiesc câinii giganți?

Câinii de rasă uriașă au cea mai scurtă durată medie de viață, de 8-10 ani. Din nefericire, un Mare Danez de 6 ani este considerat un animal de companie senior, având în vedere uzura la care sunt supuse articulațiile lor.

De asemenea, câinii de rase uriașe sunt mult mai predispuși la cancere osoase și boli neurologice decât câinii mai mici. Iată câteva rase populare de câini mari și durata medie de viață a acestora:

Marele Danez: 7-10 ani

Irish Wolfhound: 6-8 ani

Terranova: 9-10 ani

Cum să vă ajutați câinele să trăiască mai mult timp

Deoarece durata de viață a câinilor depinde atât de mult de rasă, dacă sunteți interesat de o anumită rasă, este extrem de important să vă documentați cu atenție și să alegeți un crescător responsabil care investește în sănătatea câinilor săi.

Crescătorii responsabili vor testa pentru boli comune la câinii lor de reproducție (atât screeningul de sănătate, cât și testele genetice sunt disponibile pentru multe probleme comune). Cunoașterea duratei de viață și a problemelor de sănătate ale rudelor cățelului dumneavoastră vă poate ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză.

În timp ce câinii de rasă mixtă pot trăi mai mult decât unele rase, multe rase de design (cum ar fi Goldendoodles și Labradoodles) create inițial pentru a fi mai sănătoase sunt acum crescute până la punctul de a avea propriile probleme specifice. Așadar, acești crescători ar trebui să fie supuși acelorași standarde. Câinii de rasă mixtă din adăposturi au adesea un pedigree suficient de variabil pentru a nu fi supuși acelorași riscuri ca și rasele de design.

Ce spune medicul veterinar

Dar pentru că pot apărea în continuare boli specifice rasei, poate fi util pentru părinții animalelor de companie să își testeze ADN-ul cățelușului din adăpost, deoarece multe dintre aceste teste ADN vor căuta, de asemenea, dovezi că câinele dumneavoastră are genele unor boli comune. Astfel, știind mai multe despre trecutul câinelui dumneavoastră, puteți anticipa unele probleme care pot apărea.

Este important să aveți în vedere ce spune medicul veterinar în materie de sănătate preventivă. Vaccinările – precum și prevenirea puricilor, a căpușelor și a viermilor de inimă în funcție de locație – vă vor proteja animalul de companie împotriva bolilor transmisibile.

Testele de rutină pentru paraziți intestinali și sanguini ar trebui efectuate anual. Discutați cu medicul veterinar și despre analizele de rutină pentru a verifica sănătatea ficatului, a rinichilor și a măduvei osoase. Stabilirea unor valori de referință la câinii tineri și verificarea anuală pe măsură ce aceștia îmbătrânesc vă poate ajuta să depistați bolile din timp, când acestea sunt mai ușor de gestionat.

Păstrați-vă câinele la o greutate sănătoasă

Rețineți că, la câinii seniori ar trebui să se facă mai multe teste pe măsură ce îmbătrânesc pentru a verifica dacă pot apărea probleme suplimentare legate de vârstă. Unele rase, cum ar fi Golden Retriever, pot beneficia de imagistică de rutină (raze X și ultrasunete) pe măsură ce îmbătrânesc pentru a monitoriza anumite tipuri de cancer.

O greutate sănătoasă este esențială pentru un câine longeviv. Un studiu efectuat pe Labrador Retriever a constatat că acei câini menținuți la o condiție corporală sănătoasă au trăit în medie cu doi ani mai mult decât omologii lor supraponderali.

Hrăniți-vă câinele în mese măsurate și țineți evidența tratațiilor și gustărilor, astfel încât să puteți ajusta în mod corespunzător aportul pe măsură ce metabolismul lor se schimbă. Dacă nu sunteți sigur că câinele dvs. are o greutate sănătoasă, aceasta este o întrebare excelentă pentru medicul veterinar, potrivit petmd.com.