Sari la conținut
Home » Cât de mare era super-rechinul numit megalodon?

Cât de mare era super-rechinul numit megalodon?

sursă fofo: bbcearth.com; rechinii au suăraviețuit în ciuda amenințării cu extincția

Cât de mare era super-rechinul? A apărut MEG 2, un film în care inegalabilul Jason Statham se luptă cu un megalodon. Megalodonul a fost o specie de rechin de mari dimensiuni care a trăit până acum peste 2 milioane de ani. Dar cât de mare era megalodonul?

Megalodonul (Carcharocles megalodon) este o specie extinctă de rechini, care a trăit acum aproximativ 23 – 3,6 milioane de ani. Cele mai vechi fosile plasează apariția speciei în urmă cu aproximativ 15,9 milioane de ani. C. megalodon este considerată unul din cei mai mari și mai puternici prădători din istoria vertebratelor. Și chiar a avut un impact considerabil asupra structurii vieții marine.

Cât de mare era super-rechinul?

Un rechin
Un rechin care stă deasupra apei

Numele „megalodon” înseamnă dinte uriaș, iar acum cinci milioane de ani, în oceanele lumii megalodonii „făceau legea”. Noi estimări arată că megalodonii aveau peste 17 metri lungime și 67 de tone greutate.

Cei mai mari megalodoni puteau avea și 20 m lungime și puteau să-și deschidă fălcile enorm. Atât de mult, încât din cinci mușcături erau capabili să înghită o orcă de 8 metri lungime.

Cercetătorii au realizat o reconstrucție computerizată 3D a unui megalodon, pornind de la mai multe lucruri palpabile. S-a început cu dinții de megalodon descoperiți de-a lungul anilor, dar și cu coloana vertebrală a unui astfel de prădător. O fosilă descoperită acum 160 de ani și păstrată în Belgia.

Rapid și nemilos

Se pare că megalodonul era rapid date fiind dimensiunile, putea înota pe distanțe foarte lungi cu o medie 18 km/. El era de lungimea unui autobuz și de 2-3 ori mai mare decât marii rechini albi din prezent.

Se bănuiește că acești prădători puteau înota mii de kilometri fără oprire în căutarea hranei. Nu se știe cu ce îi plăcea să se hrănească, dar sigur nu era vorba despre pești mici, potrivit science.org.

Studiul a fost publicat în Science Advances sub titlul: The extinct shark Otodus megalodon was a transoceanic superpredator: Inferences from 3D modeling.

Etichete: