Sari la conținut
Home » Când ar trebui să-i faci prima băiță cățelului. Îmbăierea patrupedului în 9 pași simpli și eficienți

Când ar trebui să-i faci prima băiță cățelului. Îmbăierea patrupedului în 9 pași simpli și eficienți

Cățelușii sunt curioși, jucăuși și, să recunoaștem, murdari. Deși, în mod normal, o ștergere rapidă a lăbuțelor sau o perie vor rezolva problema, ce ar trebui să faceți atunci când patrupedul dumneavoastră sare într-o baltă de noroi? Când puteți îmbăia un cățeluș? S-ar putea să vă întrebați dacă micul companion prea delicat și mic pentru o baie.

Deși îți înțelegem aprehensiunea legată de folosirea șamponului și a altor produse de curățare pe micuț, suntem aici pentru a-ți liniști îngrijorările o dată pentru totdeauna. Așadar, când este momentul potrivit pentru a-i face prima baie noului tău animal de companie? Suntem aici cu răspunsurile plus câteva sfaturi despre cum să faceți ca momentul băii să fie plăcut pentru dumneavoastră și pentru prietenul cu patru picioare.

Câți ani are cățelul dumneavoastră?

Cățeii tineri nu-și pot regla propria temperatură corporală așa cum o pot face câinii mai în vârstă, așa că American Kennel Club recomandă să așteptați până când au cel puțin 8 săptămâni înainte de a le face prima baie.

Asigurați-vă că îi îmbăiați într-o cameră caldă, cu multe prosoape la îndemână. Să presupunem că patrupedul tremură, acest lucru  înseamnă că apa nu este suficient de caldă. După ce câinele este curat, înfășoară-l în câteva prosoape.

Puteți folosi un uscător de păr pentru o uscare rapidă, dar asigurați-vă că nu este prea fierbinte. Începeți să faceți acest lucru de la o vârstă fragedă, astfel încât să nu se sperie de, sau să latre la uscătoarele de păr atunci când vor crește.

Când puteți îmbăia un cățeluș?

Îmbăierea prea frecventă a cățelușului poate să îi lipsească blana de uleiurile esențiale și poate duce la uscarea și iritarea pielii. În funcție de rasă, cățelul dumneavoastră va avea nevoie de obicei de o baie de aproximativ patru ori pe an, cu excepția cazului în care se murdărește în mod special. Dacă are o blană densă și crețoasă, va avea nevoie de o baie la fiecare două luni pentru a preveni ca murdăria și resturile să rămână blocate în blana sa.

Unele rase au blană dublă, formată dintr-o blană exterioară lungă și o blană inferioară mai moale. Akita, Huskies, malamutele de Alaska și ciobăneștii germani își pierd părul de două ori pe an, primăvara și toamna, așa că este recomandat să îi băgați în cadă cam în aceeași perioadă. În acest fel, câinele tău rămâne frumos și curat, iar aceasta ajută la îndepărtarea excesului de blană pe măsură ce își pierde părul.

Rasele iubitoare de apă, cum ar fi Labrador retrieverii, au o blană unică, hidrofugă, care le menține sub haină uscată în timp ce înoată. Cu excepția cazului în care labradorul dvs. este deosebit de murdar, ar trebui să-l îmbăiați doar o dată la patru luni, deoarece apa cu săpun poate pătrunde în subpelerina câinelui dvs. și poate reține umezeala acolo.

În cazul câinilor cu blana scurtă și netedă, este posibil să fie nevoie doar să îi ștergeți cu o lavetă pentru a-i menține curați. Șervețelele pentru animale de companie sunt, de asemenea, o opțiune excelentă pentru câinii cu acest tip de blană.

Cum să vă îmbăiați cățelul în 9 pași simpli

Înainte de a începe, este foarte util dacă aveți o pereche de mâini în plus pentru a vă ține cățelul nemișcat pe tot parcursul procesului. Nu uitați că este important să îl învățați să tolereze sau chiar să se bucure de băi, deoarece va trebui să suporte mai multe băi de-a lungul vieții.

Pasul 1: Adunați-vă proviziile. Veți avea nevoie de un șampon special conceput pentru căței, deoarece pielea și blana lor au un pH diferit de al dumneavoastră. Folosirea șamponului uman pe un câine poate duce la uscarea și iritarea pielii. Veți avea nevoie, de asemenea, de un pieptene sau o perie, un teanc de prosoape și, eventual, un uscător de păr.

Pasul 2: Alegeți cea mai bună locație. Puteți spăla cățeii și câinii de talie mică în chiuveta din bucătărie, în timp ce pe câinii de talie mare ar trebui să-i îmbăiați în cadă sau afară.

tep 3: Piepteneți-le blana. Luați peria înainte de a-i îmbăia, altfel ceea ce a început ca o mică încurcătură poate deveni imposibil de trecut.

Pasul 4: Pregătiți apa. Umpleți chiuveta sau cada cu apă la o temperatură potrivită pentru câini – ar trebui să fie în jur de 102 grade – și puneți cățelul în apă.

Pasul 5: Începeți încet. Mulți căței se tem de apa în mișcare, așa că este posibil să doriți să turnați ușor puțină apă folosind o cană, mai degrabă decât să pulverizați. Asigurați-vă că nu lăsați apa să ajungă la urechile și ochii cățelului dumneavoastră. (Plasarea unor bile de vată în urechi și așezarea unei mâini peste ochi este o modalitate bună de a face acest lucru).

Pasul 6: Lucrați șamponul. Odată ce cățelușul este ud, puteți adăuga o lingură de șampon și lucrați-l pentru a face spumă. Țineți-l de ceafă pentru a ușura lucrurile. Asigură-te doar că îi prinzi ușor și nu trage niciodată prea tare.

Pasul 7: Clătiți-l. Dacă au o blană groasă și densă, este posibil să doriți să repetați procesul de clătire de mai multe ori. Câteva dulciuri și multe laude vor contribui mult la îmbunătățirea procesului.

Pasul 8: Lăsați-i să se scuture. Asigurați-vă că nu purtați nimic care să nu vă deranjeze să vă udați. Apoi, ia un prosop și treci la treabă. Cu cât este mai subțire blana cățelușului tău, cu atât mai puțin timp va avea nevoie să se usuce. Dacă cățelușul pare răcit, încercați să folosiți un uscător de păr la cea mai joasă setare pentru a-l încălzi rapid și nu vă lăsați cățelușul afară ud pe vreme rece.

Poți folosi șervețele pentru copii pe câini?

Potrivit Dr. Brite, nu se recomandă folosirea șervețelelor pentru copii pe câini, deoarece acestea nu sunt destinate acestui scop. Cu toate acestea, în caz de nevoie, ar trebui să fie în regulă, atâta timp cât nu ajunge lichidul din șervețele în urechile sau ochii câinelui tău. Dar nu este o idee bună să folosiți exclusiv șervețele pentru bebeluși. Acestea nu vor pătrunde în noroiul și murdăria lipite, iar utilizarea continuă poate duce la iritarea pielii.

A-i face o baie cățelului tău este o experiență plină de acțiune, dar după ce se obișnuiește cu timpul de baie, va fi mult mai ușor. Asigurați-vă că prietenul stă bine și la căldură pe tot parcursul procesului, țineți șamponul departe de ochii și urechile lor și nu vă lăsați niciodată cățelul să iasă afară cu blana udă dacă este frig afară. Păstrarea blănii cățelului tău curată și fără încurcături înseamnă că vei avea un cățel fericit și o casă curată. Dacă doriți să aflați mai multe despre cățelul dvs. sau aveți nevoie de un ghid despre cât timp dorm cățeii, noi vă acoperim.