Sari la conținut
Home » Dușmanii invizibili ai animalelor de companie. Afecțiunile specifice rasei de câini Akita Inu

Dușmanii invizibili ai animalelor de companie. Afecțiunile specifice rasei de câini Akita Inu

sursă foto: chlupaci.cz

Akita este o rasă de câine mare și puternic, cu o prezență nobilă și intimidantă. Inițial, au fost folosiți pentru paza regalității și a nobilimii în Japonia feudală. De asemenea, acești câini urmăreau și vânau mistreți, urși negri și, uneori, căprioare.

Akita Inu nu se dă înapoi în fața provocărilor și nu se sperie ușor. În consecință, sunt gardieni neînfricați și loiali ai familiilor lor. Cu toate acestea, sunt, de asemenea, câini afectuoși, respectuoși și amuzanți atunci când sunt dresați și socializați corespunzător. În ciuda calităților deosebite, această rasă de câini se confruntă cu o serie de afecțiuni.

Prin urmare dacă luați în considerare să măriți numărul de mebri ai familiei cu un exemplar din rasa Aquita Inu ,iată și o serie de afecțiuni care îi pot afecta sănătatea.

Bolile specifice rasei Akita Imu

Există multe boli autoimune despre care se știe că apar uneori la Akita. Acestea includ, dar nu se limitează la:

Sindromul Vogt-Koyanagi-Harada, cunoscut și sub numele de Sindromul Uveo-Dermatologic, este o afecțiune autoimună care afectează pielea și ochii. Anemia hemolitică autoimună, care este o afecțiune autoimună a sângelui.

Adenita sebacee, care este o afecțiune a pielii despre care se crede că are o moștenire autosomal recesivă. Pemphigus Foliaceus este o afecțiune autoimună a pielii, despre care se crede că este de origine genetică.

Lupusul eritematos sistemic, cunoscut și sub numele de LES sau lupus, este o boală autoimună sistemică (sau boală autoimună a țesutului conjunctiv) care poate afecta orice parte a corpului.

Boli endocrine mediate imunitar și diabetul zaharat

Pe lângă acestea mai există și bolile endocrine imuno-mediate cu factor ereditar, cum ar fi:

Boala Addison, cunoscută și sub numele de hipoadrenocorticism, afectează glandele suprarenale și este, în esență, opusul sindromului Cushing. Sindromul Cushing, cunoscut și sub numele de hiperadrenocorticism, afectează glandele suprarenale și este cauzat de expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de glucocorticosteroizi, fie fabricați de organism, fie administrați sub formă de medicamente.

Diabetul zaharat, cunoscut și sub numele de diabet de tip 1. Afectează pancreasul. Hipotiroidismul, cunoscut și sub numele de hipotiroidism autoimun. Aceasta este o boală autoimună care afectează glanda tiroidă.

Afecțiuni ale sistemului imunitar

Alte afecțiuni specifice neimune cunoscute ca fiind apărute la Akita includ:

Dilatarea gastrică este cunoscută și sub numele de balonare; poate evolua progresiv spre dilatare gastrică-voluțiune (GDV, numită și torsiune gastrică), în care stomacul se răsucește. Microftalmia, care înseamnă „ochi mici”, este o tulburare de dezvoltare a ochiului, despre care se crede că este o afecțiune genetică autozomal recesivă. Glaucom primar, creșterea presiunii în ochi.

Atrofia progresivă a retinei, degenerare progresivă a retinei (porțiunea ochiului care simte lumina și permite vederea). Displazia de șold, o afecțiune scheletică în care capul femurului nu se potrivește corect în cavitatea șoldului. Duce la osteoartrită și durere.

Displazia cotului o afecțiune scheletală în care componentele articulației cotului (humerusul, radiusul și ulna) nu se aliniază corect, ceea ce duce la osteoartrită și durere. Boala Von Willebrands, o tulburare genetică de sângerare cauzată de o deficiență a factorului Von Willebrand.

Condiții specifice rasei; sensibilitate imunitară la vaccinuri

Există două afecțiuni specifice rasei menționate în literatura veterinară: Sensibilitatea imunitară la vaccinuri, medicamente, anestezice și tranchilizante. Pseudohiperkaliemia, o creștere a cantității de potasiu care apare din cauza scurgerii excesive a acestuia din globulele roșii (RBC) atunci când se extrage sânge. Acest lucru poate da o indicație falsă de hiperkaliemie la testele de laborator, de unde și prefixul pseudo, care înseamnă fals. 

Acest lucru se întâmplă deoarece multe rase din estul Asiei, inclusiv Akitas și Shiba Inus, au un nivel mai ridicat de potasiu în hematii decât alți câini, potrivit europetnet.com.