Sari la conținut
Home » Speranța de viață la pisicile cu diabet. Cauze și tratament

Speranța de viață la pisicile cu diabet. Cauze și tratament

Pisica rosie cea mai bătrână din lume; sursă foto:nypost.com

Diabetul la pisici este foarte asemănător cu diabetul de tip II la oameni: nivelul de zahăr din sânge devine ridicat deoarece insulina pisicii este fie ineficientă, fie nu este produsă în cantitate suficientă. Dacă nu este tratată corespunzător, poate deveni o afecțiune care pune viața în pericol.

Pisicile de interior, de vârstă mijlocie și obeze sunt cele mai susceptibile de a dezvolta diabet, dar se poate întâmpla oricărei pisici la aproape orice vârstă. Prin introducerea cu succes a unui plan de slăbire, este posibil ca pisica dumneavoastră să NU aibă nevoie de terapie cu insulină pe tot parcursul vieții, mai ales dacă este diagnosticată din timp și glicemia este stabilizată rapid.

Simptomele diabetului felin pe care trebuie să le urmăriți:

Pierdere în greutate, chiar dacă pisica dumneavoastră are un apetit bun; Creșterea consumului de apă (cel mai frecvent simptom); Urinare crescută, posibil să urineze în afara litierei; Creșterea apetitului (stadii incipiente) sau pierderea apetitului (stadii târzii); Letargie sau vărsături.

Uneori, o pisică va dezvolta o poziție plantigradă – adică va sta și va merge cu picioarele atingând sau aproape atingând solul. În loc să meargă doar pe labe, va părea că tot piciorul său atinge pământul. Aceasta este o formă de neuropatie diabetică.

Dacă o pisică diabetică rămâne netratată suficient de mult timp, va dezvolta cetoacidoză. Pisicile aflate în acest stadiu nu vor mânca sau bea și vor deveni deshidratate și mai letargice. În cele din urmă, pe măsură ce cetoacidoza progresează, vor intra în comă și vor muri dacă nu sunt tratate cu terapie medicală intensivă.

Cauza principală a diabetului la pisici

Cauza principală a diabetului la pisici este că insulina pe care o produce organismul lor este fie insuficientă, fie ineficientă. Acest lucru înseamnă că insulina fie nu ajută glucoza să ajungă în celule pentru a furniza energie, fie că nu există suficientă insulină pentru a-și face treaba în mod eficient.
Există câteva moduri diferite prin care pisicile pot contracta diabetul și anume:

Hrănirea cu mâncare umană

Hrănirea pisicii cu prea multă hrană „pentru oameni” poate provoca inflamarea pancreasului – unde se găsesc celulele producătoare de insulină – ceea ce poate inhiba producția de insulină.

Obezitatea

Supraponderabilitatea pune pisicile la un risc ridicat de a dezvolta diabet. Multe pisici de interior se îngrașă pe măsură ce îmbătrânesc. Dacă pisica dumneavoastră este supraponderală, întrebați medicul veterinar ce puteți face pentru a o ajuta să atingă o greutate sănătoasă și să reducă riscul de diabet.

Diagnosticarea diabetului la pisici

După un examen fizic și o discuție despre simptomele pisicii dumneavoastră, medicul veterinar va lua probe de sânge și urină pentru testare.

Pe lângă verificarea nivelului de glucoză (zahăr) din sângele și urina pisicii dumneavoastră, medicul veterinar va verifica dacă există dovezi ale altor boli care au simptome asemănătoare diabetului, cum ar fi bolile renale și hipertiroidismul.

De asemenea, va verifica dacă există afecțiuni care pot complica tratamentul diabetului, cum ar fi infecțiile și cetoacidoza diabetică, care necesită spitalizare.

Tratament pentru animalul de companie

Scopul tratamentului este de a avea o pisică fără simptome de diabet, cu un nivel al glicemiei care se află aproape de limitele normale. Pentru a realiza acest lucru, cursul tratamentului va trebui să fie individualizat pentru animalul de companie. Pe lângă terapia cu insulină, pot fi prescrise schimbarea dietei și pierderea în greutate.

Dacă pisica dumneavoastră a dezvoltat complicația cetoacidozei diabetice, va fi spitalizată și i se va administra insulină intravenoasă, precum și lichide intravenoase până când va mânca, iar glicemia și electroliții se vor stabiliza. Apoi vor fi trecute la insulină subcutanată și vor fi trimise acasă.

Infecțiile pot interfera cu reglarea corectă a glucozei, așa că, dacă pisica dumneavoastră are infecții, acestea vor trebui tratate mai întâi. Infecțiile tractului urinar sunt frecvente la pisicile diabetice, iar medicul veterinar vă poate recomanda un screening regulat pentru a preveni complicațiile.

Terapia cu insulină la domiciliu

Terapia cu insulină la domiciliu începe odată ce diagnosticul a fost confirmat și orice infecție este sub control. Medicul veterinar vă va da instrucțiuni și vă va arăta cum să îi administrați pisicii dumneavoastră insulină acasă.

Există mulți factori care intră în alegerea insulinei de către medicul veterinar, inclusiv nevoile specifice ale pisicii dumneavoastră și costurile relative. Cele mai frecvent utilizate insuline la pisici sunt glargina și PZI. Insulina se administrează prin injectare sub piele, de obicei de două ori pe zi, după ce pisica dumneavoastră a mâncat.

Curba de glucoză

După ce pisica a primit insulină timp de aproximativ una sau două săptămâni, se efectuează o curbă a glucozei. Aceasta este o serie de măsurători cronometrate ale glicemiei efectuate pe parcursul unei zile, cel mai adesea în spital.

Pe baza simptomelor pisicii dumneavoastră și a rezultatelor testului, doza de insulină este ajustată și curba de glucoză este repetată. Acest ciclu se repetă până când pisica dvs. nu prezintă simptome de diabet și nivelul glicemiei se menține într-un interval acceptabil. Această etapă a tratamentului poate dura de la săptămâni la luni. Este important să aveți răbdare.

Creșterea prea rapidă a insulinei poate duce la deces, așa că medicul veterinar trebuie să facă mici modificări de fiecare dată pentru sănătatea și siguranța animalului dumneavoastră de companie.

Dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați

Tratamentul implică, de asemenea, trecerea pisicii la o conservă cu un conținut ridicat de proteine și cu un conținut scăzut de carbohidrați, dacă este posibil, și pierderea în greutate dacă pisica este obeză. Aceste etape ale tratamentului sunt la fel de importante ca și insulina.

Importanța pierderii în greutate nu poate fi subliniată îndeajuns pentru pisicile diabetice. Pisicile pot intra în remisiune diabetică, ceea ce înseamnă că nu mai au nevoie de insulină, dacă pierd în greutate. Fiți la fel de consecvenți cu privire la planul de pierdere în greutate al pisicii dvs. ca și cu privire la insulina ei, și puteți obține remisiunea.

Viața și managementul pentru pisicile diabetice

Faptul de a avea o pisică cu o boală cronică precum diabetul zaharat necesită un angajament total din partea dumneavoastră. Va avea nevoie de injecții de insulină de două ori pe zi, posibil pe viață, precum și de analize de sânge regulate.

Medicul veterinar vă poate recomanda să învățați cum să faceți măsurători ale glicemiei acasă. Acest lucru presupune să înțepați urechea pisicii dumneavoastră pentru o picătură de sânge, la fel cum o persoană diabetică își înțeapă degetul.

Speranța de viață la pisicile cu diabet

Speranța de viață a pisicilor cu diabet variază în funcție de specificul situației lor. Pentru o pisică care, în rest, are o stare de sănătate bună, este posibil ca diabetul care este bine reglat să nu-i scurteze viața. Cu toate acestea, unele pisici sunt mai greu de reglat sau au o boală care interferează, astfel încât prognosticul lor poate fi diferit în funcție de boală.

Diabetul nu poate fi prevenit, în sine, dar riscul ca pisicile să facă diabet poate fi redus. Nu permiteți ca pisica dumneavoastră să devină obeză – încurajați exercițiile fizice, hrăniți-o cu hrană adecvată pentru pisici și evitați, dacă este posibil, utilizarea pe termen lung a steroizilor.

Dacă pisica dumneavoastră face diabet, atunci obiectivul este de a preveni apariția complicațiilor, încercând în același timp să inversați dependența de insulină a pisicii dumneavoastră prin dietă și exerciții fizice, potrivit petmd.com.