Sari la conținut
Home » Caracteristici Akita Inu: Ce să știi despre acest câine

Caracteristici Akita Inu: Ce să știi despre acest câine

Caracteristici Akita Inu. Vrei să adopți un câine din rasa Akita Inu? Ei bine, dacă te-ai hotărât și răspunsul este DA, nu uita să te informezi despre caracteristiile acestei rase.

Informația este esențială. Doar așa îți poți da seama dacă animalul care tu crezi că ți se potrivește este stilul tău.

În primul rânt trebuie să știi că Akita Inu este o rasa de caini nativa insulei Honshu din regiunea Akita, Japonia. Dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, acesta rasa a ajuns si in America si, acum exista doua tipuri de Akita, rasa originala Akita Inu japoneza si rasa Akita americana.

Analizele ADN ii plasează printre cele 14 cele mai vechi rase de caini domesticiți, detinatori ai „genei ancestrale” a lupilor stravechi.

De-a lungul timpului rasa a avut mai multe intrebuintari in tara natala, fiind, pe langa asistent la vanatorile de cerbi si ursi, caine de paza al resedintelor nobiliare, caine de lupta, animal de tractiune pentru sanie si in serviciul fortelor de ordine/ale armatei.

Akita Inu se bucura si acum de o imensa popularitate in Japonia, unde sunt considerati simbol national. Rasa este inclusa pe lista celor sapte monumente ale naturii. Japonezii ii consideră cei mai loiali companioni si protectori ai casei.

Akita Inu simbolizează prosperitatea si sanatatea. Exista chiar si acum traditia ca, la nasterea unui copil, parintii sa primeasca in dar mici statuete reprezentand un Akita Inu, in semn de sanatate, fericire si viata indelungata.

Potrivit petup.ro, Akita Inu este un caine masiv, echilibrat cu craniul plat intre urechi. Are falci puternice si late. Nasul este mare si negru. Urechile, mici si verticale, rotunjite la varf, sunt purtate catre in fata, in linie cu gatul. Are dinti puternici cu muscatura in foarfeca. Gatul gros, musculos, relativ scurt se sprijina pe umeri. Picioarele bine articulate se termina cu pernite groase. Blana este deasa si moale, pe cap si urechi este mai scurta, exceptie face coada unde parul este cel mai lung. Ochii sunt triunghiulari, destul de mici si de culoare inchisa. Coada este purtata pe sus si atarnata de-a lungul spatelui, sau in lateral, in bucla.

ÎNGRIJIRE. Blana unui caine Akita Inu are nevoie de ingrijire periodica, astfel este evitata caderea parului prin toata casa daca este crescut in apartament, pentru ca, aceasta rasa naparleste de doua ori pe an.

Cea mai intalnita cauza a mortalitatii la acesti caini este cancerul. In timpul vietii aceasta rasa este predispusa la boli precum displazia de sold, probleme cu ochii, lupus sau hipotiroidism. Fiind un caine de talie medie-mare, cu piept adanc, este supus riscului dilatatiei si torsiunii gastrice.

DIETĂ/ SĂNĂTATE. Daca dieta nu este corecta poate ridica probleme de sanatate cainelui, acesta poate avea probleme gastrice sau balonari deloc placute.

Pentru problemele gastrice s-a stabilit un set de vitamine si substante nutritive doar pentru aceasta rasa. Daca animalul refuza sa manance nu-l fortati, cel mai bine este sa fie consultat un veterinar. Acesta trebuie in general hranit de doua ori pe zi cu mancare proaspata cu cat mai putini conservanti si E-uri.

Este recomandata o dieta bazata pe carne si proteine de inalta caitate. Mult timp aceasta rasa a consumat mari cantitati de orez, acesta este de asemenea recomandat. Alte alimente pot fi: varza, fasole verde, carne de porc, cartofi, vanat, carnea de pui (introdusa treptat).

DRESAJ. Akita necesita un dresaj ferm si insistent, cu accent pe supunere si respectarea comenzilor. Dresajul trebuie condus de o persoana cu experienta, sigura si decisa, iar exercitiile trebuie sa fie variate, pentru a nu se plictisi. Ferocitatea reprezinta o caracteristica ce nu poate fi eliminata din felul de a fi al acestui caine, dar prin dresaj poate fi tinuta sub control.