Sari la conținut
Home » Câinii și albinele nu fac casă bună! Cum trebuie să procedați dacă al dumneavoastră companion a fost înțepat

Câinii și albinele nu fac casă bună! Cum trebuie să procedați dacă al dumneavoastră companion a fost înțepat

themirror.co.uk

Oricât de curioși ar fi câinii să exploreze aerul liber, ei nu sunt înțepați de albine atât de des pe cât ați crede. Dar atunci când o fac, poate fi înfricoșător, dureros și chiar periculos, în funcție de modul în care reacționează câinele dumneavoastră.

Dacă vă întrebați ce ar trebui să faceți dacă câinele  are o întâlnire nedorită cu o albină, suntem aici pentru a vă ajuta. Aflați cum să identificați simptomele unei înțepături de albină, tratamentele pe care le puteți face acasă și când trebuie să apelați la medicul veterinar.

Cum să vă păstrați câinele în siguranță și să preveniți înțepăturile de albine

Cel mai probabil câinele se va întâlni cu albinele în timpul primăverii și verii, când albinele sunt ocupate cu colectarea polenului și a nectarului din florile de sezon. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să evitați să fiți în aer liber. Există multe lucruri pe care le puteți face pentru a diminua probabilitatea unei înțepături de albine în primul rând.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

O scanare rapidă a zonei poate face diferența între a fi înțepat sau nu. Este esențial să practici siguranța împotriva albinelor, indiferent dacă îți petreci ziua acasă sau pleci într-o aventură. Prevenirea este esențială, așa că am compilat o listă cu cele mai bune modalități de a evita cu totul înțepăturile de albine.

Țineți-vă câinele departe de stupii de albine. Un stup zumzet, cu miros dulceag, poate fi fascinant pentru un câine care este o creatură curioasă din fire. Evitați zonele foarte înflorite. Albinele sunt atrase de flori, așa că cel mai bine este să evitați zonele înflorite pe cât posibil.

Purtați haine de culoare deschisă atunci când faceți drumeții. Albinele văd culorile mai închise ca pe o amenințare. Țineți câinele în lesă. Atunci când ieșiți la plimbare sau când faceți drumeții pe trasee, cel mai bine este să vă țineți câinele în lesă pentru a preveni ca acesta să dea accidental peste o colonie.

sursă foto: rover.com
sursă foto: rover.com

Petreceți timp afară când albinele sunt mai puțin active. Acest lucru include dimineața devreme și după lăsarea întunericului. Folosiți oțet diluat cu apă ca un repelent natural. Institutul Oțetului recomandă folosirea unei cești de oțet alb distilat la doi litri de apă pentru a elimina mirosurile la câinii care miros urât. Ca un bonus suplimentar, albinelor nu le place aroma acră.

Aplicați un spray împotriva insectelor specific pentru câini. Deși nu este sigur să folosiți spray pentru insecte uman pe câinele dumneavoastră, există spray-uri pentru insecte special formulate pentru a fi sigure pentru câini.

Semnele care indică că patrupedul a fost înțepat de o albină

Dacă bănuiți că o albină v-a înțepat câinele, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să verificați dacă există un înțepător, deși este posibil să nu-l găsiți. Dacă înțepătura are loc într-o zonă foarte blănoasă de pe corpul câinelui dumneavoastră, este posibil să nu existe niciun indicator aparent.

Alteori, câinele plânge, sau își lăbărțează fața sau botul, poate șchiopăta sau chiar mușca înțepătura. Dacă o puteți vedea sub toată acea blană, majoritatea înțepăturilor de albine arată ca niște zone mici, roșii și umflate. Acestea pot fi calde la atingere și sunt adesea dureroase pentru animalul de companie.

Ce trebuie să faceți dacă câinele dumneavoastră este înțepat de o albină

Uneori, înțepăturile de albine sunt inevitabile. De aceea, este important să știți cum să procedați. Va trebui să stabiliți dacă înțepătura este suficient de ușoară pentru a fi tratată acasă sau dacă câinele dumneavoastră necesită o vizită la veterinar.

Ce este o urgență – și ce nu 

O deplasare la veterinar este justificată pentru următoarele motive care nu sunt de urgență.

bbc.com
bbc.com

Dacă o albină vă înțeapă câinele pe nas, lângă ochi, în ureche, în gură sau aproape de rect. Veți dori ca medicul veterinar să verifice dacă totul este în regulă. Înțepături multiple. Mai mult de o înțepătură ar putea face ca ghinionistul cățeluș să aibă o reacție alergică mai severă, deoarece va exista mai mult venin în organismul său.

Unii câini sunt foarte alergici la înțepăturile de albine și doar o singură înțepătură poate declanșa o reacție. Reacțiile alergice apar, de obicei, în decurs de 20 de minute de la înțepătură, dar pot fi întârziate, așa că monitorizarea atentă este esențială. Reacțiile severe, inclusiv anafilaxia, pot fi fatale, așa că trebuie să acționați rapid.

Simptomele pot varia de la ușoare la severe, așa că este important să știți la ce să fiți atenți și cum să le tratați pe fiecare dintre ele.

Simptomele unei reacții ușoare

Unii câini au o reacție foarte ușoară. Probabil că le puteți trata acasă. Simptomele apar la locul înțepăturii și zona poate fi: umflată; caldă la atingere; roșie; mâncărime

Simptomele unei reacții moderate

Alți câini pot reacționa puțin mai grav. Acest tip de reacție necesită un apel la medicul veterinar, o monitorizare atentă și o îngrijire suplimentară, dar, de obicei, nu implică o vizită la veterinar. O reacție moderată poate include: umflături continue care se pot extinde; pierderea poftei de mâncare; letargie;

Simptomele unei reacții severe

O reacție severă este mai probabilă dacă câinele dvs. are o alergie la albine sau dacă suferă mai multe înțepături. (Cum ar fi dacă întâlnesc un stup mai degrabă decât o singură albină).

Dacă câinele dumneavoastră are o reacție severă, are nevoie de asistență medicală imediată, deoarece simptomele pot pune viața în pericol. Duceți-vă câinele la medicul veterinar obișnuit sau la o clinică de urgență dacă este după orele de program.

sursă foto: pethelpful.com
sursă foto: pethelpful.com

O reacție severă poate include: umflături în jurul capului și gâtului care îngreunează respirația; dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare, potențial cauzate de umflarea căilor respiratorii; salivare excesivă care indică faptul că gâtul câinelui dumneavoastră se umflă și are probleme la înghițire; agitație ca urmare a durerii, mâncărimii sau a problemelor de respirație; vărsături sau diaree; Amețeli sau dezorientare, ( reacție potențial periculoasă); crize convulsive; urticarie pe orice parte a corpului; 

Ce se întâmplă acum?

Dacă este necesar să vă duceți câinele la veterinar, vă puteți aștepta la o acțiune rapidă. Echipa poate chiar să vă ducă câinele în spate pentru a începe tratamentul dacă acesta are probleme de respirație.

Medicul veterinar va efectua o examinare amănunțită care va începe probabil cu o injecție profilactică de Benadryl. Odată ce câinele dvs. este stabil, personalul medical îi va administra fluide și steroizi intravenos. Medicul veterinar vă poate recomanda o ședere peste noapte și o monitorizare atentă până când câinele dumneavoastră își revine complet.

Dacă nu este nevoie să mergeți la veterinar, există câteva lucruri pe care le puteți face acasă pentru a vă ajuta câinele să se simtă confortabil și pentru a reduce durerea și umflarea care însoțesc adesea înțepătura de albină. Experții de la VCA Animal Hospitals recomandă următoarele:

Găsiți și îndepărtați înțepătura. Răzuirea unei cărți de credit peste zonă este cel mai bun mod de a face acest lucru. Penseta poate de fapt înrăutăți lucrurile prin stoarcerea de venin suplimentar în înțepătură. Calmați înțepătura. Aplicați o pastă groasă de bicarbonat de sodiu și apă pe locul înțepăturii. Aplicați o pungă de gheață în zonă pentru a reduce umflătura și pentru a ușura disconfortul și durerea.

Consultați medicul veterinar. Un antihistaminic oral poate minimiza reacția și diminua mâncărimea, dar asigurați-vă că discutați mai întâi cu medicul veterinar. Împiedicați-vă câinele să se scarpine în zona respectivă. Scărpinarea înțepăturii poate înrăutăți situația prin întârzierea vindecării și provocarea unei infecții.

Dați-i câinelui dumneavoastră apă proaspătă și cantități mici de mâncare. Este posibil să fie nevoie să le umeziți mâncarea uscată pentru a o face mai ușor de mâncat, potrivit rover.com.