Sari la conținut
Home » Cum poți ajuta un animal înțepat de o albină? Ce pot face stăpânii

Cum poți ajuta un animal înțepat de o albină? Ce pot face stăpânii

Cum ai grijă de o pisică cu FIV?

Cum poți ajuta un animal. Excursiile de exploare ale animalelor noastre de companie le pot crea probleme din când în când. Acest lucru ar putea însemna uneori și o întâlnire neplăcută cu o albină sau o viespe. Dacă animalul dvs. de companie este înțepat, iată cum ar trebui să reacționați.

Dacă animalul dvs. de companie a fost înțepat în gură sau în gât, a fost înțepat de mai multe ori sau are o reacție alergică, cu semne precum umflături semnificative ale feței, probleme de respirație sau colaps, este nevoie de intervenție veterinară.

În caz contrar, puteți trata probabil înțepătura de albină a animalului dumneavoastră de companie acasă. Urmați acești pași pentru a le calma înțepătura.

Cum poți ajuta un animal: Pasul 1: Îndepărtați acul albinei

Animal la spital
Animal la spital, gata de consult

Îndepărtați acul albinei eliminând acul cu o lamă ascuțită plasată între locul de intrare în piele și sacul de venin lăsat, apăsând și și trăgând ușor în sus, fără a atinge însă sacul. Evitați să folosiți o pensetă sau unghiile, deoarece stoarcerea poate elibera mai mult venin în animalul dvs. de companie. Viespile nu lasă ace în urmă.

Pasul 2: Calmați și neutralizați înțepătura

Calmați zona și inactivați veninul, aplicând un amestec de apă și un agent de neutralizare la locul înțepăturii. Deoarece înțepăturile de albine sunt acide, bicarbonatul de sodiu și apa vor neutraliza înțepătura. Înțepăturile de viespe sunt alcaline, așa că oțetul funcționează cel mai bine.

Cum poți ajuta un animal:Pasul 3: Folosiți gheață pentru a reduce inflamația

Folosiți o pungă de gheață sau o pungă de legume congelate învelită într-un prosop. Aplicați suprafața rece pe înțepătură timp de 10 minute și presați ușor pentru a reduce umflătura și durerea.

Pasul 4: Contactați medicul veterinar pentru sfaturi

Dacă animalul dvs. de companie a fost înțepat și suferă o reacție severă – umflături faciale, dificultăți de respirație sau colaps – duceți-l imediat la medicul veterinar.

Cu toate acestea, dacă are doar o reacție minoră, este posibil să îi puteți administra acasă un medicament fără prescripție medicală. Contactați totuși medicul vetereinar pentru sfaturi și pentru o doză adecvată pentru prietenul dumneavoastră blănos, recomandă cei de la dmhvh.com.