Sari la conținut
Home » De ce pisicile își rod unghiile? Aflați când trebuie să interveniți

De ce pisicile își rod unghiile? Aflați când trebuie să interveniți

pisica van turcesc; sursă foto; lovetoknowpets.com

Pisicile își rod unghiile. Ca oameni, suntem învățați că a ne roade unghiile este un lucru rău. Este un obicei care trebuie abandonat și care face rău și dinților. Dar la pisici, roaderea unghiilor capătă o altă semnificație. Acest comportament este adesea complet normal. Iar dacă pisica ta își roade unghiile din când în când, probabil că nu face niciun rău.

Dar, dacă mușcatul și roaderea unghiilor sunt duse la extrem, acest comportament indică alte probleme de fond pe care ar trebui să le cunoașteți.

De ce pisicile își rod unghiile

Cel mai frecvent motiv este unul natural, înrădăcinat în instinct. O parte din mestecarea unghiilor apare în mod natural atunci când o pisică își toaletează labele.

Pisica ta ar putea să își roadă labele și unghiile pentru a scăpa de orice murdărie acumulată în zonă. Murdăria se poate bloca între labele pisicii, așa că este posibil să fie nevoie să facă un mic efort de mestecat pentru a scăpa de ea.

De asemenea, pisica ta ar putea să-și roadă unghiile într-un efort de a menține acele unghii. S-ar putea să încerce să muște o bucată ruptă sau să încerce să îndepărteze bucățile de unghie care se tocesc în mod natural. Pisicile care au acces la copaci și la stâlpi de zgâriat își pot menține unghiile fără să le mestece. Dar acest lucru variază de la o pisică la alta.

Când roaderea unghiilor devine excesivă

pisicuta talentata; sursă foto: lovetoknowpets.com
O pisicuță talentată care cântă la pian

În unele cazuri, pisica dumneavoastră poate merge puțin prea departe cu mestecatul și mușcatul unghiilor. Roaderea normală trece adesea neobservată, deoarece pisica dvs. o va face doar ocazional. Și poate prefera să se îngrijească în privat.

Dar atunci când comportamentul devine excesiv, pisica își va mesteca labele atât de frecvent încât va fi greu de trecut cu vederea.

Ar putea începe să își roadă obsesiv unghiile din cauza unei răni. Cum ar fi o unghie ruptă sau o tăietură la laba piciorului. Sau a unei infecții, care îi poate provoca mâncărimi foarte mari la laba piciorului. Este posibil să puteți vedea aceste probleme dacă pisica vă lasă să-i examinați lăbuța.

Stresul și anxietatea pot, de asemenea, să determine pisicile să se comporte anormal. Iar acest comportament poate include roaderea obsesivă a unghiilor și a labei.

Ați putea observa și alte semne de anxietate, cum ar fi obiceiurile de urinare necorespunzătoare și chiar schimbări de atitudine.

Ce să faci în legătură cu rosul unghiilor

Dacă observați că pisica dvs. își roade ocazional unghiile, probabil că este complet normal și nu trebuie să vă faceți griji.

Dar dacă obiceiul devine mai pronunțat, s-ar putea să fie nevoie să intervii.

Dacă pisica dvs. vă lasă, puteți să-i examinați laba pentru a vedea dacă are iritații sau răni. O vizită la veterinar vă poate ajuta, de asemenea, să depistați rapid problema. Iar medicul veterinar poate aplica tratamentul adecvat. Pe măsură ce problema se rezolvă, pisica dumneavoastră ar trebui să fie mai puțin înclinată să își roadă unghiile.

Abordarea stresului și a anxietății care cauzează roaderea unghiilor poate fi mai dificilă. Dacă puteți găsi cauza anxietății, este posibil să puteți lua unele măsuri pentru a vă ajuta pisica să se simtă mai relaxată. Uneori, creșterea exercițiului fizic al pisicii dvs. prin numeroase sesiuni zilnice de joacă poate fi și ea de ajutor.

Pisicile sunt foarte grijulii cu ele. Așa că, în cele mai multe cazuri, roaderea unghiilor pisicii dvs. va fi doar o parte standard a rutinei sale de îmbăiere. Puteți contribui la susținerea sănătății unghiilor sale oferindu-i acces la stâlpi de zgâriat, zgârietori de carton și alte jucării care o încurajează să își satisfacă instinctele naturale, ne sfătuiesc cei de la pawtracks.com.