Sari la conținut
Home » Cum tratezi unghia ruptă sau crăpată a câinelui. Sfaturi de medicul veterinar

Cum tratezi unghia ruptă sau crăpată a câinelui. Sfaturi de medicul veterinar

sursă foto: Kennel Club

În cazul în care câinele dumneavoastră și-a rupt o unghie, încercați să rămâneți calm. Deși este o rană incomodă și dureroasă, poate fi adesea tratată acasă fără o deplasare imediată la Urgențe.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să opriți sângerarea. Citiți mai departe pentru sfaturi de la medicii veterinari cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmați imediat după o unghie ruptă sau despicată.

1. Legați câinele

Deoarece chiar și cei mai prietenoși câini pot ceda atunci când au dureri, este important să vă imobilizați câinele. Ținerea câinelui nemișcat este, de asemenea, esențială, deoarece un ritm cardiac mai lent va ajuta sângele să se coaguleze mai repede.

În timp ce examinați laba rănită, puneți pe cineva să vă țină câinele într-o îmbrățișare sigură. Este posibil să fie nevoie să îi puneți o botniță câinelui dumneavoastră pentru a preveni mușcăturile. Puteți încerca, de asemenea, să îi distrageți atenția cu o jucărie umplută cu dulciuri sau cu un obiect de mestecat de lungă durată.

2. Opriți sângerarea cu ajutorul primului ajutor

Dr. Stockdale spune că presiunea și gheața sunt vitale pentru a opri sângerarea. Medicul veterinar sfătuiește să aplicați ușor o înfășurătură de presiune moale pe picior cu o pungă de gheață ținută pe loc timp de 15 minute pentru a opri sângerarea. Iată câteva materiale suplimentare de prim-ajutor care pot ajuta la oprirea sângerării unghiilor. Puteți găsi aceste articole la un magazin pentru animale de companie sau la o farmacie obișnuită.

Tifon: O cârpă curată sau un tifon steril poate aplica presiune până când sângerarea se oprește.
Bandaje: O șosetă sau un bandaj curat va împiedica câinele să lingă rana, ceea ce poate disloca cheagurile, reporni sângerarea sau introduce o infecție.

Acoperirea rănii împiedică, de asemenea, ca sângele să ajungă pe haine sau pe covor. Un con sau un guler E: Dr. Stockdale spune că trebuie folosit un con pentru câini sau un guler E pentru a preveni lingerea timp de 4-5 zile după rană.

3. Medicul veterinar: Îndepărtați unghia dacă este posibil

„Dacă unghia poate fi ușor de prins cu o pensetă, se poate folosi o „extracție” rapidă și ușoară pentru a îndepărta unghia care atârnă”, explică Dr. Stockdale. Cu toate acestea, dacă unghia nu se desprinde cu această manevră delicată, ea îi sfătuiește pe părinții animalelor de companie să se adreseze medicului veterinar pentru a fi ajutați să o îndepărteze în termen de 24-48 de ore.

4. Calmați durerea și oferiți confort

Odată ce te-ai ocupat de unghia ruptă și ți-ai bandajat cățelul, te poți concentra pe menținerea lui cât mai confortabilă și fără durere. Încercați să restricționați mișcarea câinelui dumneavoastră. Dacă zona rănită este agitată, aceasta ar putea întrerupe cheagul și ar putea reporni sângerarea.

De asemenea, încercați să păstrați patul unghiei câinelui dumneavoastră curat și uscat. Un con și un bandaj vor împiedica câinele dumneavoastră să lingă sau să irite zona.

Când trebuie să consultați medicul veterinar în legătură cu o unghie ruptă

Dr. Fleur Jones, medic veterinar de urgență la Veterinary Emergency Group, îi asigură pe părinții animalelor de companie că o unghie ruptă nu este întotdeauna o urgență. Cu toate acestea, ea spune că un câine ar trebui să fie văzut de un veterinar dacă: Unghia nu se oprește din sângerare; Câinele pare să aibă dureri puternice
Aveți îngrijorări cu privire la o infecție (de exemplu, miros urât sau scurgere din unghie).
„Am văzut, de asemenea, animale de companie la care poate părea că este vorba de o unghie ruptă, dar se întâmplă altceva, cum ar fi un deget fracturat sau chiar o tumoare la degetul de la picior”, explică Dr. Jones.

Dacă animalul de companie nu se comportă normal, ea recomandă o evaluare veterinară pentru a se asigura că nu se întâmplă ceva mai grav. Înțelegerea anatomiei unghiilor câinelui vă ajută să explicați de ce este crucial să obțineți tratamentul adecvat pentru o unghie ruptă.

Învelișul exterior dur al unghiei câinelui dumneavoastră este alcătuit din cheratină. În interiorul acestui strat se află quick: un țesut viu de formă triunghiulară care se conectează la os și servește ca sursă de sânge pentru unghie. „Quick este situat central în interiorul unghiei și apare ca un țesut moale, de culoare roz deschis”, spune Dr. Stockdale.

Este posibil să observați roșeață sau sângerare în jurul unghiei dacă quick-ul sensibil este expus. De obicei, puteți vedea quick-ul prin suprafața exterioară dură la câinii cu unghii albe. Cu toate acestea, poate fi mai greu de identificat quick la câinii cu unghii închise la culoare, potrivit rover.com.