Sari la conținut
Home » Atunci când sforâitul câinilor se transformă din ceva drăguț în ceva enervant. Cauze și tratament

Atunci când sforâitul câinilor se transformă din ceva drăguț în ceva enervant. Cauze și tratament

sursă foto: cutzucutzu.com

 Te întrebi de ce sforăie câinele tău? Zgomotul sâcâitor al unui patruped și care doarme în apropiere patului conjugal poate fi un zgomot simpatic pentru unii stăpâni, dar pentru alții, reprezintă ore prețioase de somn pierdute la care se adaugă și temerea că ceva nu este în regulă.

Sforăitul poate fi normal la unii câini, dar există unele cazuri care ar trebui să dea un motiv de îngrijorare. Este un zgomot care apare atunci când aerul trece pe lângă țesutul relaxat din gât în timpul respirației din timpul somnului. Vibrația produsă de mișcarea țesutului relaxat și presiunea respirației este cea care provoacă sunetul pe care îl cunoaștem sub numele de sforăit.

De ce sforăie câinii?

Pentru unii câini, sforăitul s-ar putea datora unei variații anatomice a gâtului care poate fi considerată normală sau cel puțin nu este dăunătoare pentru sănătatea câinelui. Uneori, sforăitul este legat de poziția de somn, de o boală, de o infecție sau de o altă problemă medicală. Iată câteva cauze comune ale sforăitului la câini.

Excesul de greutate poate provoca sforăit sau poate exacerba problemele de respirație ale câinilor care au deja dificultăți de respirație. Excesul de țesut gras din jurul gâtului poate pune presiune suplimentară sau poate cauza obstrucții parțiale care duc la sforăit atunci când cățelul este relaxat sau doarme.

Variațiile în anatomia unui câine pot de asemenea provoca sunetul neplăcut. Acest lucru este valabil în special la rasele brahicefalice care au nasul și căile respiratorii mai scurte și mai mici. Unii câini au, de asemenea, un exces de țesut în palatul moale care poate provoca sforăit. Orice câine poate suferi de alergii, la fel ca oamenii. Atunci când în mediul înconjurător există praf, murdărie, polen, spray-uri și alți alergeni, aceștia pot provoca umflarea căilor respiratorii și implicit sforăitul.

Conformație și anatomie

Infecțiile respiratorii superioare datorate răcelilor virale sau bacteriene pot provoca umflarea și inflamarea căilor respiratorii superioare, cum ar fi sinusurile, pasajele nazale și gâtul. Această congestie, umflătură, inflamație și secreție pot duce la probleme precum sforăitul sau alte dificultăți de respirație.

Există diferite obiecte care pot cauza o obstrucție totală sau parțială în interiorul nasului sau în gât, care pot duce la apariția sforăitului. Unele dintre cele mai frecvente lucruri care cauzează obstrucțiile includ mase benigne sau polipi, tumori canceroase, bucăți mici de material, cum ar fi bețe, coame de iarbă, bucăți de jucării sau de mestecat, sau alte materiale străine.

Fumatul pasiv este extrem de periculos pentru câine

Atunci când ceva este blocat în căile respiratorii, nu numai că provoacă o obstrucție, dar poate duce și la infecții și inflamații ale țesuturilor din jur. În orice moment în care un câine doarme, ar putea sforăi din cauza simplului fapt că este relaxat. În timp ce doarme se poate afla într-o poziție care îl poate face mai predispus la sforăit. Acest lucru este valabil mai ales atunci când patrupedul doarme pe spate.

Câinii care dorm cu gâtul îndoit, care își așează capul pe ceva într-o poziție ciudată (dar aparent confortabilă) sau cu capul atârnând în jos din pat, toate acestea pot contribui la sforăit. În unele părți ale țării, există anumite infecții fungice care au o prevalență a infecției la nivelul nasului și al căilor respiratorii.

Unele dintre aceste boli fungice cauzează mici mase, inflamații sau iritații și pot duce la sforăit. Aspergiloza este cea mai frecventă infecție fungică nazală întâlnită la câini. Este cauzată de ciuperca Aspergillus și provoacă mucegai care poate fi respirat.

Relaxare și medicamente

Fumatul nu este periculos doar în cazul oamenilor, dar mulți uită că acesta poate afecta la fel de grav companionii lor cu blană. Fumul poate provoca inflamații la nivelul tractului respirator, ceea ce duce la bronșită, iritații respiratorii, astm și poate contribui la sforăit.

Câinele dumneavoastră poate fi cel mai predispus la sforăit atunci când a avut o zi foarte interesantă și activă și este pur și simplu epuizat. Când adorm, au un somn atât de adânc și relaxant încât sforăie.

Unele medicamente, cum ar fi relaxantele musculare, sedativele și analgezicele, pot duce la o relaxare excesivă a țesuturilor. În situația în care blănosul nu sforăie în mod obișnuit și brusc începe să sforăie, ar fi bine să faceți o vizită la medicul veterinar pentru a vă asigura că nu există motive îngrijorătoare pentru acest lucru.

Ar trebui să vă  puneți întrebări atunci când patrupedul dumneavoastră începe să sforăie în plus și prezintă alte anomalii, cum ar fi dificultăți de respirație, tuse, secreții nazale, letargie, inapetență sau alte modificări de comportament. 

Rasele de câini cele mai predispuse la sforăit sunt: Bulldog englezesc; Buldog francez; Boston Terrier; Pugs; Boxeri; Cavalier King Charles Spanie; Shi Tzu; Mastiff.

Cum să ajutați un câine care sforăie

Dacă patrupedul dumneavoastră sforăie și sunteți îngrijorat, există câteva lucruri pe care le puteți face. Este posibil să nu puteți opri sforăitul și, în realitate, s-ar putea să nu fie ceva ce trebuie să opriți. Cu toate acestea, în unele cazuri, sforăitul poate fi îngrijorător, iar un proprietar de câine îngrijorat poate face unele lucruri pentru a ajuta, dacă este necesar.

În cazul în care sforăie și observați că doarme într-o poziție anormală sau incomodă, încercați să-i schimbați ușor poziția de somn pentru a vedea dacă acest lucru ajută la rezolvarea sforăitului. Achizițioarea unui pat pentru câini de înaltă calitate care să îi permită  blănosului să doarmă confortabil poate fi de ajutor. Paturile impermeabile pentru câini sunt o soluție bună pentru patrupezii  care salivează sau care uneori au accidente în timp ce dorm.

Pentru a ajuta la reducerea alergenilor și iritanților din mediul înconjurător care pot fi respirați și care pot provoca sforăit, ar trebui să reduceți parfumurile și spray-urile artificiale, să nu mai folosiți substanțe chimice dure în preajma câinelui dumneavoastră și să îl țineți departe de fumatul pasiv. De asemenea, poate fi util să adăugați purificatoare de aer și să schimbați regulat filtrele cuptorului.

S-ar putea ca sforăitul să nu fie ceva de care trebuie să vă faceți griji în cazul câinelui dumneavoastră, dar este important să solicitați asistență veterinară dacă credeți că acesta ar putea fi bolnav sau că suferă de sindromul brahicefalic.