Sari la conținut
Home » Legătura dintre poziția de somn a pisicilior și starea lor de sănătate. Medicul veterinar explică

Legătura dintre poziția de somn a pisicilior și starea lor de sănătate. Medicul veterinar explică

sursă foto: a1.ro; de ce stă pisici în poala stăpânului

Pisicile au tot felul de obiceiuri de somn, iar felina ta ar putea alege poziții de somn foarte neobișnuite. Cu toate acestea, ați putea fi îngrijorat dacă vă vedeți mustăcioasa dormind pe spate. 

În realitate, este destul de obișnuit să vezi pisici dormind pe spate. Animalul de companie se poate întinde  sau se poate trânti pe perna canapelei, sau poate merge până la a pune toate cele patru labe în aer și a-și expune complet burta. Dacă vă vedeți pisica dormind pe spate, ar trebui să vă simțiți flatat. Această poziție de dormit transmite ceva important despre ceea ce simte pisica față de dumnvoastră.

De ce dorm pisicile de casă pe spate?

Așadar, de ce dorm pisicile de casă  pe spate? Există mai multe motive potențiale care stau la baza acestui comportament. În primul rând, este posibil ca această poziție să fie pur și simplu confortabilă. S-ar putea să observați că puiul de blană se întinde și se răsucește pe spate după ce a stat întinsă pe o parte o vreme.

S-ar putea să considere că dormitul pe spate este confortabil și, de asemenea, s-ar putea să realizeze că, dacă stă întinsă pe spate, înseamnă că stomacul îi este expus și gata să absoarbă soarele care intră de la o fereastră din apropiere.

Dacă pisica știe că reacționați mângâind-o atunci când se află pe spate, adoptă mai des această poziție de dormit pentru a vă atrage atenția. Unele pisici se vor trânti lângă tine pe canapea și apoi se vor rostogoli, invitându-te să le masezi burtica. 

Aveți grijă, însă, acesta este, de asemenea, momentul oportun pentru un atac pe furiș, în care pisica dumneavoastră s-ar putea să vă apuce sau chiar să vă muște mâna. Va trebui să citiți limbajul corporal al pisicii și să fiți atent la preferințele acesteia pentru a decide dacă vrea cu adevărat să-și frece burta sau dacă vrea doar satisfacția de a ști că vă privește.

Semnificația unei pisici care doarme pe spate

La prima vedere, s-ar putea să credeți că o pisică care doarme pe spate este drăguță, dar dacă face acest lucru des atunci când sunteți prin preajmă, înseamnă că ar trebui să fiți atenți.

Burta unei pisici este una dintre cele mai vulnerabile zone ale corpului lor. Dacă o pisică ar fi atacată de un prădător, ea și-ar proteja instinctiv burta, deoarece un prădător ar putea ucide cu ușurință pisica dacă burtica îi este expusă. Deși este domesticită, aceste instincte sunt încă prezente.

Atunci când se rostogolește în mod voluntar pentru a se întinde pe spate, își expune burta. Se pune de bună voie într-o poziție vulnerabilă în preajma dumneavoastră, iar acest lucru arată că are încredere în dumneavoastră. Indiferent dacă se întinde pe spate lângă tine pe canapea sau se simte suficient de confortabilă să se întindă astfel în timp ce tu te plimbi prin cameră, ea demonstrează că știe că nu îi vei face rău și că este suficient de încrezătoare pentru a-și expune burta vulnerabilă în fața ta.

Când este bine să verificați medicul veterinar

În situația în care doarme pe spate, ea demonstrează că are încredere în tine. Depinde de tine să menții această încredere. Permiteți-i să rămână confortabilă și întinsă, mai ales dacă se află într-un somn adânc, deși unele pisicuțe se bucură să se ghemuiască în timp ce dorm. Va trebui să vă observați pisica pentru a determina ce opțiune preferă cu adevărat, potrivit pawtracks.com.

Obiceiurile de somn ale pisicii vă pot oferi o perspectivă asupra stării lor de sănătate. O schimbare bruscă în obiceiurile de somn ale pisicii indică faptul că este bolnavă. Deși o pisică care se simte suficient de confortabil să doarmă pe spate este probabil în regulă, cunoașteți preferințele de somn ale pisicii astfel încât să observați orice schimbare care ar putea apărea în viitor. 

Dacă pisica începe brusc să doarmă mai mult sau mai puțin sau schimbă pozițiile sau posturile, ceva ar putea fi în neregulă. Stresul și schimbările din gospodărie pot contribui la modificări ale somnului, dar este întotdeauna bine să începeți cu o vizită la medicul veterinar, pentru orice eventualitate.