Sari la conținut
Home » Animale pe cale de dispariție. Episodul 3: Jaguarul, uimitoarea pisică a Amazonului

Animale pe cale de dispariție. Episodul 3: Jaguarul, uimitoarea pisică a Amazonului

Animale solitare: jaguarul

Simbol al puterii enigmatice a Amazonului, jaguarul este cea mai mare felină din America. Jaguarii au un cap neobișnuit de mare și rotund, picioare scurte și o blană uimitoare, presărată cu rozete și pete întunecate.

Ei trăiesc adesea în apropierea apei și sunt buni înotători. Fălcile și dinții ultraputernici ai unui jaguar pot mușca din craniul unui crocodil sau din carapacea unei broaște țestoase, dar se hrănesc cu aproape orice animal sălbatic pe care îl întâlnesc – inclusiv căprioare, armadillo, maimuțe și șopârle.

Unde trăiesc jaguarii. Sunt sau nu animale pe cale de dispariție

Jaguarii nu face pe deplin parte din categoria animale pe cale de dispariție în prezent. Cu toate acestea, având în vedere că locuința sa din pădure este din ce în ce mai mult distrusă, iar conflictele cu fermierii și crescătorii de animale sunt din ce în ce mai mari, populația rămasă de jaguari este supusă unor presiuni serioase. În prezent, jaguarii ocupă mai puțin de jumătate din arealul lor istoric. Sunt atât de evazivi încât nu știm exact câți au mai rămas în sălbăticie – dar știm că numărul lor este în scădere. Trebuie să protejăm aceste pisici enigmatice.

Jaguarii trăiesc adesea în habitate tropicale joase, în apropierea lacurilor, râurilor și a zonelor umede interioare. În trecut, jaguarii puteau fi găsiți din sud-vestul SUA până în pajiștile de pădure din Argentina. Din păcate, au pierdut jumătate din aria lor de răspândire istorică, în principal din cauza pierderii habitatului.

sursă foto: wwf.org.uk
sursă foto: wwf.org.uk

În prezent, acest animal maiestuos este limitat în cea mai mare parte la pădurile tropicale amazoniene și în zonele umede Pantanal din apropiere. Aproximativ 50% dintre jaguari se găsesc numai în Brazilia, iar restul populațiilor de jaguari trăiesc în celelalte 8 țări care au în comun pădurea amazoniană: Peru, Bolivia, Ecuador, Columbia, Columbia, Guyana, Surinam, Venezuela și teritoriul de peste ocean al Guyanei Franceze.

De ce sunt importanți jaguarii

Jaguarii sunt prădătorii de top din mediul lor, astfel că joacă un rol important în controlul populațiilor altor specii. Acest lucru ajută la menținerea unui echilibru în lanțul trofic și a unui mediu sănătos. Prin protejarea jaguarilor și a locurilor în care trăiesc, ajutăm, de asemenea, la protejarea altor animale sălbatice – care sunt foarte multe în Amazon și Pantanal.

„Pentru mine, jaguarii întruchipează frumusețea misterioasă a Amazonului. Dar conservarea lor este o provocare. Jaguarii au nevoie de suprafețe atât de mari de pădure, iar lucrurile devin dificile atunci când oamenii simt că animalele lor sunt amenințate de acești mari vânători. Mie îmi place să privesc lucrurile din altă perspectivă. Dacă reușim să menținem un număr sănătos de jaguari în Amazon, vom fi mai aproape de protejarea pădurii tropicale în ansamblul ei” a declarat Ja,ie Gordon Manager regional WWF pentru Brazilia și Amazon, citat de platforma wwf.org.uk.