Sari la conținut
Home » Cum rezistă aligatorii fără oxigen? Curiozități din lumea animalelor

Cum rezistă aligatorii fără oxigen? Curiozități din lumea animalelor

Crocodilii au foste niște adevărați eroi!

Laura Kojima explică modul în care aligatorii reușesc să rămână scufundați sub apă fără să respire ore în șir.
Timpul în care un aligator își poate ține respirația depinde de stadiul de viață al reptilei. Puii de aligator pot fi scufundați doar câteva minute. Dar, adulții sunt capabili să rămână sub apă ore întregi.

Pe lângă capacitatea de a-și încetini metabolismul pentru a reduce consumul de oxigen, aligatorii au o rețea extinsă de vase de sânge care stochează oxigen în mușchi și țesuturi. Totodată le asigură și o sursă suplimentară de oxigen în timpul scufundărilor prelungite.

Cum reușesc aligatorii să rămână scufundați fără să respire?

Un sistem circulator unic poate, de asemenea, să redirecționeze sângele bogat în oxigen către organele esențiale, cum ar fi creierul și inima. În același timp își limitează aportul către țesuturile neesențiale. În mod semnificativ, crocodilienii sunt singurul grup de reptile care are o inimă cu patru camere, potrivit discoverwildlife.com.

O mică deschidere numită foramenul lui Panizza conectează aorta dreaptă și aorta stângă în timp ce sângele este îndepărtat de inimă. Permite amestecul de sânge oxigenat și dezoxigenat. Acest lucru stabilizează nivelul de oxigen din sânge înainte ca acesta să fie transportat către organe.

În cele din urmă, aligatorii au o supapă palatină în gât care poate fi închisă pentru a împiedica apa să intre în plămâni. În general, aceste adaptări permit reptilelor să rămână scufundați timp îndelungat. Acest lucru îi transformă în niște prădători acvatici apex eficienți.

Care este cel mai mic crocodil din regnul animal

Cel mai mic crocodil din lume este totuși o reptilă destul de formidabilă, cu o lungime cuprinsă între 1,2-1,4 metri.
Cea mai mică specie de crocodilieni din lume este caimanul pitic al lui Cuvier (Paleosuchus palpebrosus), cunoscut și sub numele de caimanul muscat, caimanul pitic, caimanul lui Cuvier și caimanul cu fața netedă.

Caimanul pitic al lui Cuvier este originar din râurile și cursurile de apă din nordul și centrul Americii de Sud. masculii ating în medie 1,4 m, iar femelele doar 1,2 m. Această reptilă formidabilă are o armură corporală puternică pentru a asigura protecție împotriva prădătorilor mai mari.

Este atacat de jaguari, de anacondele verzi și de boa constrictorii. Caimanii pitici ai lui Cuvier adulți se hrănesc cu pești mari, amfibieni și nevertebrate, inclusiv moluște. În sălbăticie, durata lor de viață este de aproximativ 25 de ani, în timp ce în captivitate pot trăi până la 60 de ani.

Etichete: