Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor: care este dierența dintre amfibieni și reptile

Curiozități din lumea animalelor: care este dierența dintre amfibieni și reptile

Cameleon expert în camuflaj sursă foto: descopera.ro

Mulți oameni confundă amfibienii cu reptilele sau le grupează împreună. Dar, deși au unele asemănări, ele au mai multe diferențe foarte clare. Amfibienii și reptilele sunt două grupuri foarte distincte de animale, dar sunt adesea confundate sau considerate a fi același lucru.

Indivizii din fiecare grup pot arăta foarte asemănător, de exemplu tritonii și șopârlele, dar, în realitate, există mult mai multe diferențe decât își dau seama oamenii. Cei mai mulți presupun că diferența constă în stilul de viață acvatic, dar este mai complicat decât atât.

reptile

Există asemănări între amfibieni și reptile?

Principalele caracteristici pe care le au în comun amfibienii și reptilele sunt faptul că ambele sunt vertebrate (animale care au un endoschelet) și au sânge rece sau sunt ectoterme. Mulți oameni cred că amfibienii și reptilele se aseamănă foarte mult, deoarece ambele nu au blana pe care o au majoritatea mamiferelor sau pene, ca păsările.

De asemenea, în sălbăticie au un comportament similar, deoarece au nevoie să se scalde în locuri calde și însorite pentru a-și încălzi corpul, iar în multe regiuni ambele grupuri hibernează pentru iarnă. Acest lucru le face foarte diferite de alte animale vertebrate. Ambele grupuri se găsesc, de asemenea, în habitate similare în Marea Britanie – pot fi găsite adesea sub sau la adăpost pe stânci, bușteni sau alte medii protejate.

Toți acești factori au făcut ca ele să fie grupate sub termenul comun de „herpetofaună”, iar studiul amfibienilor și al reptilelor este cunoscut sub numele de herpetologie. Deși există unele diferențe clare între amfibieni și reptile, deseori acestea sunt folosite în mod interschimbabil în mass-media, ceea ce poate spori confuzia pe care o au oamenii cu privire la cele două grupuri.

De ce broaștele nu sunt clasificate ca reptile? Care este diferența dintre reptile și amfibieni?

Broaștele sunt amfibieni, mai exact o ramură a arborelui evolutiv al amfibienilor numită „anurieni”. Acestea sunt separate de ramura modernă a arborelui evolutiv al reptilelor – „squamatele” de aproximativ un milion de ani de evoluție. Există câteva diferențe clare între amfibieni și reptile, de la anatomie până la comportamente și cicluri de dezvoltare.

Una dintre cele mai evidente diferențe dintre amfibieni și reptile este diferența de piele. Reptilele sunt acoperite de solzi duri și cheratenoși care le protejează, în timp ce amfibienii au pielea moale și absorbantă, care trebuie menținută umedă.

Atunci când amfibienii (în special tritonii) se află pe uscat, pielea lor poate avea un aspect catifelat, ceea ce poate duce la confundarea lor cu reptilele. Pielea amfibienilor este o adaptare foarte interesantă, deoarece este foarte poroasă și permite schimbul de gaze – ei pot „respira” prin ea. Atât amfibienii, cât și reptilele își elimină sau își „descuamează” pielea.

Un alt factor care arată cu adevărat diferența dintre reptile și amfibieni este dezvoltarea lor. Reptilele au câteva metode de producere a urmașilor. În timp ce unele specii de reptile depun ouă, există și specii care „nasc” pui vii după ce îi incubează în interior, cum ar fi vipera.

Amfibienii depun ouă sau depun icre în apă, care eclozează în larve acvatice sau mormoloci, care se metamorfozează apoi într-un puiet terestru, care în cele din urmă se transformă într-un adult matur. Deși amfibienii adulți sunt capabili să respire aer și să trăiască pe uscat, ei trebuie totuși să se întoarcă în apă pentru a se reproduce și trebuie să își mențină pielea umedă. Reptilele nu se metamorfozează și majoritatea își petrec viața pe uscat.

Prezintă ele comportamente diferite?

Amfibienii au un comportament foarte diferit de cel al verișorilor lor solzoși, din cauza vieții lor duble, atât pe uscat, cât și sub apă. Prin urmare, amfibienii în special broaștele sunt mai des întâlnite primăvara și vara, la scăldat în iazuri sau în alte habitate de apă dulce, în timp ce reptilele sunt mai des întâlnite la scăldat pe suprafețe uscate, cum ar fi pietre, bușteni sau pete goale de pământ.

În plus, amfibienii se deplasează în general mai încet decât reptilele, dacă deranjați un șarpe sau o șopârlă care se odihnește, de obicei se va îndepărta mult mai repede decât un triton sau o broască, care se va târî sau, în cazul broaștei, va sări.

Aceste comportamente sunt, bineînțeles, influențate de temperatură, iar vremea poate avea un mare impact asupra comportamentelor amfibienilor și reptilelor. Totuși, în general, amfibienii sunt mai rezistenți la temperaturi mai scăzute decât reptilele, iar în Regatul Unit, „sezonul de reproducere” pentru amfibieni tinde să fie înaintea sezonului de reproducere al reptilelor.

Acest lucru înseamnă că activitatea amfibienilor începe să crească mai devreme în timpul anului (de obicei, la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii) decât cea a reptilelor, care încep să apară mai degrabă spre mijlocul sau sfârșitul primăverii.