Sari la conținut
Home » Cum vânează șerpii? Lucruri interesante despre aceste reptile

Cum vânează șerpii? Lucruri interesante despre aceste reptile

Există peste 3.000 de specii de șerpi pe planetă și se găsesc peste tot în lume, cu excepția Antarcticii, Islandei, Irlandei, Groenlandei și Noii Zeelande. Aproximativ 600 de specii sunt veninoase și doar aproximativ 200 – șapte la sută – sunt capabile să ucidă sau să rănească semnificativ un om.

Șerpii neveninoși, care variază de la inofensivul șarpe de jartieră până la pitonul nu prea inofensiv, își elimină victimele înghițindu-le de vii sau strângându-le până la moarte. Fie că ucid prin lovire cu venin sau prin stoarcere, aproape toți șerpii își mănâncă hrana întreagă, în porții uneori uimitor de mari.

Aproape toți șerpii sunt acoperiți de solzi și, ca reptile, au sânge rece și trebuie să-și regleze temperatura corpului în exterior. Solzii au mai multe scopuri: Rețin umezeala în climatele aride și reduc frecarea în timpul mișcării șarpelui. Au fost descoperite mai multe specii de șerpi care în mare parte nu au solzi, dar chiar și aceștia au solzi pe burtă.

Cum vânează șerpii

Șerpii au, de asemenea, limbi bifurcate, pe care le mișcă în diferite direcții pentru a mirosi împrejurimile. Acest lucru le permite să știe când pericolul – sau mâncarea – se află în apropiere.

Șerpii au și alte câteva moduri de a detecta o gustare. Deschiderile din fața ochilor, numite orificii, detectează căldura emanată de prada cu sânge cald. Iar oasele din maxilarul lor inferior captează vibrațiile rozătoarelor și ale altor animale care se mișcă. Atunci când capturează o pradă, șerpii pot mânca animale de până la trei ori mai mari decât este lat capul lor, deoarece fălcile lor inferioare se desprind de cele superioare. Odată ajunsă în gura șarpelui, prada este ținută pe loc de dinți orientați spre interior, care o prind acolo.

Obiceiuri

Aproximativ o dată pe lună, șerpii își pierd pielea, un proces numit ecdysis care face loc pentru creștere și îi scapă de paraziți. Ei se freacă de o creangă de copac sau de un alt obiect, apoi se strecoară afară din piele cu capul înainte, lăsând-o aruncată pe dinăuntru spre afară.Majoritatea șerpilor depun ouă, dar unele specii – cum ar fi șerpii de mare – nasc pui vii. Foarte puțini șerpi acordă atenție ouălor lor, cu excepția pitonilor, care își incubează ouăle.

Există aproximativ o sută de specii de șerpi care figurează pe lista roșie a IUCN ca fiind pe cale de dispariție, de obicei din cauza pierderii habitatului din cauza dezvoltării.

Iată un fapt care să îi neliniștească pe ofidiofobi: cinci specii de șerpi pot zbura, potrivit National Geographic

Șerpii de mare

Majoritatea șerpilor trăiesc pe uscat, dar există aproximativ 70 de specii de șerpi care trăiesc în oceanele Indian și Pacific. Șerpii de mare și verii lor, kraits, sunt unii dintre cei mai veninoși șerpi care există, dar reprezintă o amenințare redusă pentru oameni, deoarece sunt timizi, blânzi, iar colții lor sunt prea scurți pentru a face prea multe pagube.