Sari la conținut
Home » Toamna vine cu un nou pericol pentru animalele de companie. Care este acesta și cât de nociv este

Toamna vine cu un nou pericol pentru animalele de companie. Care este acesta și cât de nociv este

Acarienii de recoltă sunt creaturi minuscule cu mușcătură iritantă, care își fac simțită prezența odată cu închiderea sezonului estival și venirea toamnei, cât și pe parcursul acesteia. Proprietarii de animale de companie trebuie să fie cât mai atenți și să încerce să le protejeze prin evitarea plimbărilor în zonele în care trăiesc acarieni de recoltă.

Acarienii recoltei stau la pândă pe pajiști, pe câmpuri și în grădini și la marginea pădurilor, precum și în locuri umede și însorite, așteptând gazde potrivite.

Animalele care sunt atacate de acarieni se confruntă cu mâncărimi ale pielii.

Doar larva acarianului de recoltă este cea periculoasă pentru animalul dumneavoastră

Acarianul recoltei, cunoscut și sub numele de acarianul ierbii de toamnă, este înrudit cu păianjenii. Are dimensiuni microscopice mici și o culoare roșu-portocalie. La fel ca toți acarienii, trece prin diferite cicluri de dezvoltare: un ou se transformă în larvă, apoi în nimfă („juvenil”) și, în cele din urmă, în acarian adult.

Un acarian este periculos doar când este larvă, întrucât numai atunci se hrănește cu sângele animalelor. Larva este activă în timpul zilei și mai ales în zilele uscate și însorite. Își afectează gazdele în special pe părțile corpului care intră în contact cu iarba sau cu plantele: labele, picioarele, burta, pieptul și botul.

Acolo se agață de animal și începe să se hrănească. Cu ajutorul colților săi mici, în formă de cârlig, străpunge piele gazdei și injectează enzime puternice care digeră celulele pielii și care se lichefiază, iar apoi sunt consumate de larve.

Ce simptome are animalul proaspăt infectat?

Acarienii de recoltă sunt creaturi minuscule cu mușcătură iritantă, iar în timpul perioadei relativ scurte de infestare (2-3 zile), animalul afectat suferă de mâncărimi supărătoare, care pot persista chiar și atunci când larva nu mai este pe piele.

Aceasta este declanșată de o reacție alergică la saliva sau la enzimele pe care larva le eliberează în piele atunci când mușcă.

Câinele sau pisica încearcă să amelioreze mâncărimea prin scărpinarea, roaderea sau linsul zonei afectate, ceea ce poate duce la răni deschise în cazurile grave.

Pe piele pot fi observate mici puseuri roșii, iar în funcție de numărul de larve de pe animal, se pot observa puncte roșii-portocalii pe piele.

Ce măsuri preventive pot lua proprietarii de animale de companie?

Evitați zonele în care câinele dumneavoastră ar putea lua acarieni de recoltă și țineți pisica în casă în această perioadă.

Potrivit ESCCAP există preparate disponibile împotriva infestărilor cu purici și căpușe care au un efect de descurajare a acarienilor de recoltă.

Alternativ, există șampoane medicinale cu care proprietarii își pot spăla animalele de companie.

Tratați-vă animalul de companie cu preparate care să amelioreze mâncărimile. Acest lucru vă va calma animalul de companie și îl va proteja de rănile autoprovocate, care pot fi un punct de intrare pentru agenții patogeni. De asemenea, medicul veterinar poate să recomande medicamente antiinflamatoare pentru această afecțiune.