Sari la conținut
Home » Numărul animalelor de companie din România a ajuns la o cifră uriașă. Cea mai mare pondere din Europa

Numărul animalelor de companie din România a ajuns la o cifră uriașă. Cea mai mare pondere din Europa

Raportat la numărul populației, unul din doi români are cățel, pisică, pește sau papagal. În România există mai bine de zece milioane de animale de companie, cei mai mulţi români având câini, pisici şi peşti, potrivit reprezentanţilor Animax, unul dintre liderii de pe piaţa de pet-shopuri.

De asemenea, printre preferințele românilor se numără și păsările sau animalele de companie exotice, însă cifrele privind numărul lor sunt mult mai reduse.

Din totalul pieței dedicată animalelor de companie aproximatix 75-80% reprezintă vânzările de produse pentru câini și pisici, potrivit reprezentanților Animax.

Una din patru familii din România are un câine

Unul din doi români are cățel, pisică, pește sau papagal, existând, la nivel național, un procent foarte mare de animale, mai exact, peste 10 milioane, dintre care: patru milioane sunt câini, alte patru milioane pisici și două milioane de pești.

„În România există peste patru milioane de câini, patru milioane de pisici şi două de peşti. Din totalul numărului de câini credem că 1-1,5 milioane sunt maidanezi, restul sunt fie câini de curte sau de apartament. Una din patru familii din România are un câine”, afirmă reprezentanții Animax.

Totodată, ei mai spun că şi câinii de curte sunt consideraţi animale de companie, deşi proprietarii îi hrănesc de multe ori cu resturi de mâncare, nu cu hrană specializată.

Ce condiții sunt necesare pentru ca Animax să își deschidă un nou pet-shop într-o anumită zonă?

Acesta nu își poate deschide oriunde, ci sunt câțiva factori de care trebuie să țină cont. Cel mai important aspect este analizarea nivelului economic al zonei, cât și numărul de familii care au cel puțin un câine, fie că vorbim de animal de curte sau de apartament. De exemplu, „în Galați, 45% din gospodării au un câine”.

Multe dintre gospodăriile din mediul rural care au la curte un câine sau o pisică sunt contorizate, chiar dacă proprietarii le consideră, mai degrabă, paznici ai gospodăriei decât animale de companie.