Sari la conținut
Home » Bizarerii din lumea animalelor! Faceți cunoștință cu cel mai bătrân animal din lume și țestoasa cu două capete

Bizarerii din lumea animalelor! Faceți cunoștință cu cel mai bătrân animal din lume și țestoasa cu două capete

cnn.com

Cel mai bătrân animal terestru în viață din lume, pe nume Jonathan tocmai a împlinit 190 de ani. Dar poate vă întrebați ce au în comun Jonathann și țestoasa cu două capete. Vârsta și specia din care fac parte. Ambele animale fac parte din categoria țestoaselor și amândouă sau amândoi, depinde din ce unghi puneți problema, dețin recordul pentru cele mai vârstnice animale din categoria lor. Janus, țestoasa cu două capete, și-a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare.

Țestoasa cu două capete

Faceți cunoștință cu Janus, cea mai bătrână broască țestoasă cu două capete din lume. Și-a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare (cu o petrecere și cadouri) în acest weekend la Geneva, unde și-a câștigat titlul mondial.

dailysabah.com
dailysabah.com

Janus, numit după zeul roman cu două fețe, a locuit la Muzeul de Istorie Naturală din Geneva încă de la nașterea sa.

În sălbăticie, o broască țestoasă cu două capete nu ar supraviețui în mod normal atât de mult timp, deoarece nu-și poate retrage capetele în carapace pentru a se adăposti de prădători.

Angelica Bourgoin, una dintre îngrijitoarele sale, consideră că regimul lor de îngrijire personalizat este responsabil pentru viața sa excepțional de lungă.

Pentru a-l menține în stare bună de sănătate, Bourgoin și un alt îngrijitor îl hrănesc cu salată organică și îi fac zilnic masaje și băi cu ceai verde și mușețel. Pentru a face mișcare, face plimbări regulate, uneori cu muzică, și se plimbă pe un skateboard făcut la comandă.

dailysabah.com
dailysabah.com

Bourgoin a mai spus că îi pune muzică în fiecare dimineață pentru a-l ajuta să se trezească și că vorbește cu el în mod regulat.

Cum își controlează corpul un animal cu două capete

Janus are două capete, două inimi și două seturi de plămâni, dar doar un singur sistem digestiv. Capul drept controlează picioarele de pe partea dreaptă a carapacei, iar capul stâng controlează partea stângă.

Janus are două personalități distincte, cu stări de spirit și gusturi diferite, ceea ce poate duce ocazional la conflicte, de exemplu în legătură cu direcția în care să meargă.

newyorkpost.com
newyorkpost.com

„Ceea ce am observat este că capul drept este mai curios, mai treaz, are o personalitate mult mai puternică”, explică Bourgoin. „Capul stâng este mai pasiv și foarte lacom”, spune ea, adăugând că un cap are o slăbiciune pentru endive și celălalt pentru morcovi.

Janus este supravegheat în permanență de îngrijitorii săi, în caz că se răstoarnă, ceea ce ar putea fi fatal. El a suferit anterior de o piatră mare la vezica urinară. Din fericire, acesta a fost îndepărtat în 2020 și de atunci și-a revenit complet.

Cel mai bătrân animal terestru din lume

Cel mai bătrân animal terestru în viață din lume, o broască țestoasă uriașă din Seychelles, pe nume Jonathan, tocmai a împlinit 190 de ani. Anul nașterii lui Jonathan, estimat la 1832, precede inventarea timbrului poștal, a telefonului și a fotografiei.

libertatea.ro
libertatea.ro

Creatura iconică a trăit în timpul războiului civil din SUA, în cea mai mare parte a domniei reginei Victoria, în timpul ascensiunii și căderii Uniunii Sovietice și în timpul a două războaie mondiale. Dar țestoasa uriașă, care trăiește pe insula Sfânta Elena din 1882, a luat totul cu binișorul.

Și-a găsit timp chiar și pentru socializare, dezvoltând un parteneriat de 26 de ani cu un alt țestoasă mascul.