Sari la conținut
Home » 4 moduri eficiente de a-ți dresa acasă micul tău Chihuahua

4 moduri eficiente de a-ți dresa acasă micul tău Chihuahua

rase de câini logevine, Chihuahua este una dintre ele

Bucuria de a avea un câine nou poate veni cu multe provocări, dar sunt și mai multe de învățat atunci când aduci acasă un cățeluș. Să înveți cum să dresezi un animal de companie nu este întotdeauna simplu, iar unele rase sunt mai ușor de dresat decât altele.

Chiar dacă Chihuahua sunt mici și cât se poate de drăguți, sunt cunoscuți pentru faptul că sunt greu de dresat la oliță, la fel ca și Bichon Frises. American Kennel Club (AKC) descrie Chihuahua ca fiind „câini mici cu personalități uriașe”, iar acest lucru include adesea o încăpățânare ieșită din comun. După cum vă puteți imagina, acest lucru poate complica eforturile de dresaj în casă.

Motive pentru care Chihuahua poate fi dificil de dresat în casă

Pe lângă faptul că sunt încăpățânați, există numeroase alte motive pentru care Chihuahua poate fi mai greu de dresat la oliță decât alte rase. Înțelegerea acestor obstacole vă poate ajuta atunci când vine vorba de dresarea câinelui dumneavoastră mic.

O parte din învățarea modului de dresaj al unui cățeluș constă în a vă prinde câinele în flagrant. Atunci când surprindeți cățelul că face pipi în casă, ar trebui să îl redirecționați imediat către locul potrivit.

Cu toate acestea, câinii de talie mică se pot ușura cu ușurință, ceea ce înseamnă că accidentele lor trec frecvent neobservate.

Când se întâmplă acest lucru, părinții animalelor de companie pierd un moment de învățare valoros. În plus, accidentele nu sunt curățate imediat, ceea ce încurajează câinele să elimine din nou în același loc.

Câinii mici pot scăpa cu mici accidente

Deoarece câinii de talie mică au accidente mici care sunt ușor de curățat, unii părinți de animale de companie sunt mai iertători. Cu toate acestea, potrivit AKC, cu cât îl învățați mai repede pe cățeluș că există un „loc aprobat pentru a face pipi și că unele locuri sunt interzise”, cu atât mai repede veți avea un câine complet educat în casă.

Medicul veterinar Elizabeth Robertson precizează că unii Chihuahua dresați să folosească tampoane pentru pipi pot avea dificultăți în tranziția la a-și face nevoile afară.

Acest lucru se datorează faptului că sunt obișnuiți să meargă pur și simplu pe pernuță ori de câte ori au nevoie și este nevoie de timp pentru a învăța că trebuie să îi alerteze pe părinții animalelor de companie atunci când trebuie să iasă afară. Un lucru pe care îl puteți încerca este să duceți un tampon murdar de pipi în spațiul exterior. Atunci când folosesc toaleta afară, asigurați-vă că vă lăudați câinele și repetați procesul.

4 modalități eficiente de a vă antrena câinele Chihuahua în casă

Supravegherea constantă este esențială atunci când vă educați cățelul, spun experții de la Chihuahua Club of America (CCA). Cățelușii mici sunt ca niște bebeluși și elimină frecvent cu puțin sau deloc avertisment. Nu vă puteți lăsa niciodată cățelul să umble nesupravegheat prin casă.

„Prevenirea, supravegherea și recompensarea comportamentului dorit reprezintă modalitatea de a vă dresa cățelul”, potrivit CCA.

Închideți cățelul într-un țarc atunci când nu îl puteți supraveghea

Atunci când nu vă puteți supraveghea cățelul, acesta trebuie să fie izolat într-un țarc de exerciții sau într-o ladă de mărimea unui cățeluș. Puneți-i la dispoziție un pat la un capăt și un suport pentru pipi sau un ziar la celălalt capăt. Cățeii nu vor să murdărească locul unde dorm, așa că vor folosi în mod natural pernuța sau ziarele atunci când au nevoie.

Atunci când vă antrenați cățelul să iasă afară, puteți duce niște excremente sau o bucată de ziar murdar la locul dorit în aer liber. Mirosul îl va ajuta să înțeleagă că trebuie să își facă nevoile acolo.

Creați un program de pauză pentru oliță pentru a vă menține cățelul într-o rutină

Cățeii se descurcă cel mai bine cu un program regulat. Acest program îi învață că există momente separate pentru a mânca, pentru a se juca și pentru a-și face nevoile. Hrănirea cățelușului la aceleași ore în fiecare zi va crește probabilitatea ca acesta să elimine la ore regulate, ceea ce va face ca învățarea să fie mai ușoară.

Atunci când stabiliți o rutină de educare, va trebui să monitorizați evenimentele zilnice și obiceiurile zilnice ale cățelului dumneavoastră. În cazul unui cățeluș foarte tânăr, experții AKC spun că vă puteți aștepta să faceți pauze de oliță în jurul acestor momente ale zilei:

La prima oră a dimineții; Ultimul lucru pe timp de noapte; După ce se joacă în casă; După ce a petrecut timp în cușcă
După ce se trezește din somn; După ce a mestecat o jucărie sau un os; După ce mănâncă; După ce a băut. Acest program poate fi copleșitor la început, dar, fiind consecvent, câinele dumneavoastră poate fi educat cu succes.

Concentrează-te pe lăudarea cățelușului tău pentru că a făcut-o bine

Ar trebui să vă așteptați ca animalul de companie să aibă câteva accidente în timpul educației casnice. La urma urmei, așa va învăța! Modul în care reacționați la aceste accidente va juca un rol important în succesul dresajului așa că urmați aceste sfaturi atunci când se întâmplă accidente:

Nu exagerați dacă vă surprindeți câinele eliminând în casă. Pur și simplu întrerupeți comportamentul cu un „oops” sau „nu” și scoateți-l imediat afară la locul de toaletă corect. Dacă își termină treaba acolo, lăudați-l și dați-i o recompensă. Continuați să întăriți comportamentul corect, recompensându-vă cățelul de fiecare dată când elimină afară.

Dacă găsiți o zonă murdară în casă, nu vă pedepsiți câinele. Țipând sau făcând ceva atât de crud precum frecarea nasului în ea nu va face decât să vă sperie câinele și să-l facă să se teamă să își facă nevoile în fața dumneavoastră. În schimb, curățați bine zona cu un produs de neutralizare a mirosului. Acest lucru îl va împiedica pe cățelul dumneavoastră să marcheze potențial același loc dacă detectează mirosul de urină.

Când problemele cu antrenamentul la oliță se transformă într-o vizită la medicul veterinar

În cazul în care câinele dumneavoastră pare să regreseze în ceea ce privește dresajul, nu presupuneți întotdeauna că este vorba de o problemă de comportament. Bineînțeles, cățeii vor avea în continuare accidente în timp ce se obișnuiesc cu un program regulat de oliță, dar o problemă prelungită ar putea fi un semn potențial al unei probleme.

În cazuri rare, cățeii pot suferi de o problemă la nivelul coloanei vertebrale sau de o anomalie genetică care complică lucrurile. Din fericire, ar trebui să aveți mai multe programări veterinare prestabilite pentru a vă vaccina cățelul, unde puteți aduce în discuție preocupările dumneavoastră.

Accidentele la un câine care, de altfel, este dresat în casă ar putea însemna că există o problemă de sănătate, cum ar fi o infecție urinară sau o infecție a tractului urinar. Robertson îi îndeamnă pe părinții animalelor de companie să viziteze veterinarul dacă observă sânge în urină, eforturi în timpul eliminării sau urină care se scurge atunci când câinele nu urinează în mod activ, potrivit pawtracks.com.