Sari la conținut
Home » 11 dintre cele mai mici animale de pe Pământ

11 dintre cele mai mici animale de pe Pământ

Oamenii sunt atât de mici în comparație cu unele animale; alături de creaturi precum elefanții și balenele, părem minusculi.

Dar la celălalt capăt al spectrului se află animale mult mai mici decât noi, atât de mici, de fapt, încât cu greu le putem găsi în sălbăticie, ca să nu mai vorbim de a înțelege cum supraviețuiesc de la o zi la alta. De la un mic cameleon la o maimuță pigmeu, iată 11 dintre cele mai mici animale de pe Pământ. 

Iepurele pigmeu

Poate avea o lungime de doar 10,25 cm.

Având o lungime medie de 23,5-29,5 centimetri, iepurele pigmeu, sau Brachylagus idahoensis, pe cale de dispariție, trăiește în principal pe coasta de vest a Statelor Unite. Ei tind să trăiască în salcâmi înalți și denși, care constituie, de asemenea, cea mai mare parte a dietei lor, potrivit celor de la Business Insider.

Lanternshark pitic

Adultul are o lungime de aproximativ 20,3 cm.

Cea mai mică specie de rechin de pe Pământ este rechinul lanternă pitic sau Etmopterus perryi, care ajunge la aproximativ 21,1 centimetri. Corpul lor conține organe care emit lumină și care le permit să se camufleze în lumina soarelui și să atragă animale mici în apele mai întunecate și mai adânci.

Maimuțele pigmee

Pot înfășura degetul unui om la o înălțime de 4,6 centimetri.

Maimuțoiul pigmeu, sau Cebuella pygmaea, este cea mai mică maimuță din lume. Micile creaturi trăiesc în pădurile tropicale din America de Sud și tind să aibă o înălțime de 11,7-15,7 centimetri, fără a le pune la socoteală coada.

Șarpele cu fire din Barbados

Este cel mai mic șarpe, cu o lungime de 4,1 centimetri.

Considerat a fi cel mai mic șarpe din lume, șarpele de Barbados, sau Leptotyphlops carlae, crește în medie doar 10,4 centimetri. Unii oameni de știință cred că întreaga populație de threadnakes există pe o suprafață de câțiva kilometri pătrați în Barbados.

Lemurul șoricel al lui Madame Berthe

Are o lungime de doar 3,6 centimetri.

Lemurul șoarece nocturn sau Microcebus berthae este o altă specie de primate minusculă, Se găsește doar pe insula Madagascar, trăiesc și vânează singuri și ajung să măsoare doar 9,1 centimetri. 

Gecko pitic al lui Williams

Animalul măsoară doar 5 centimetri.

Cunoscută de mulți sub numele de gecko turcoaz sau albastru electric, gecko pitic Williams’ adult mediu, sau Lygodactylus williamsi, are o lungime de doar 7,6 centimetri. Găsită doar în Tanzania, specia este considerată în pericol critic de dispariție. 

Colibriul albină

Pasărea crește până la aproximativ 3,5 centimetri.

Cea mai mică pasăre din lume, pasărea colibri albină sau Mellisuga helenae, crește de obicei până la o lungime de aproximativ 5,6 centimetri. Endemică în Cuba, pasărea cântărește mai puțin de o monedă de 10 cenți și își poate bate aripile de până la 200 de ori pe secundă.

Broasca țestoasă padloperă pătată

Poate avea o lungime de doar 5,5 cm.

Cea mai mică specie de broască țestoasă de pe Pământ este broasca țestoasă padloper cu pete, sau Homopus signatus. Aceasta ajunge să aibă o lungime de 6,1-7,9 centimetri. Întreaga populație a speciei există exclusiv în regiunea Little Namaqualand din Africa de Sud.

Jerboa pigmeu din Baluchistan

Un jerboa pigmeu tipic din Baluchistan, sau Salpingotulus michaelis, are o lungime a corpului de 4,3 centimetri, ceea ce îl face cel mai mic rozător din lume. Originară din Pakistan și Afganistan, creatura are picioare relativ lungi care inspiră uneori comparații cu cangurii.

Șoarecele etrusc

Aare o lungime medie de aproximativ 1,5 centimetri.

Fără a lua în calcul lungimea cozii, șoarecele etrusc adult, sau Suncus etruscus, are o lungime medie de aproximativ 11,4 centimetri. Găsite într-o centură de pământ care se întinde din regiunea mediteraneană până în Asia de Sud-Est, aceste animale mici mănâncă până la 25 de ori pe zi, datorită metabolismului lor ridicat.

Liliacul cu nas de porc

Acesta este cel mai mic mamifer din lume, cu o lungime de 1,1 centimetri.

Având în medie între 2,8-3,3 centimetri cu capul și corpul la un loc, liliacul cu nas de porc din Kitti, sau Craseonycteris thonglongyai, este cel mai mic mamifer din lume. Găsită în Thailanda și Birmania, această specie pe cale de dispariție trăiește în principal în peșteri de calcar.