Sari la conținut
Home » Este iepurașul meu gravid? 5 semne clare pe care ar trebui să le știi

Este iepurașul meu gravid? 5 semne clare pe care ar trebui să le știi

Cum să ai grijă de iepurele pitic?

Este iepurașul meu gravid? Să ai un iepuraș animal de companie poate fi minunat. Dacă te-ai decis să ai mai mulți, trebuie să știi când un iepuraș este gravid. Până la urmă, nu vrei să fii luat prin surprindere și să ai brusc o colonie întreagă de animale în cușca ta.

Uneori, iepuroaicele pot manifesta comportamente asemănătoare cu cele ale animalelor, dar, de fapt, este o sarcină falsă. Cea mai bună modalitate de a afla dacă iepurașul tău este gravid este să îl duci la veterinar ca să îți confirme asta. Poți însă încerca să afli singur, căutând semnele care indică o sarcină. Dacă observi aceste semne, va trebui să consulți medicul veterinar.

Este iepurașul meu gravid: Când poate surveni sarcina

Este iepurașul meu gravid: Iepure curios
Este iepurașul meu gravid: Iepure curios cu urechile ridicate

Dacă iepuroiaca a fost recent în prezența unui mascul, care nu a fost sterilizat, este foarte posibil. Dar perioada de gestație a iepurașilor este surprinzător de scurtă.

Puii vor rămâne în uter doar aproximativ o lună înainte ca mama să nască. Dacă vezi simptomele de sarcină, dar ea nu are pui, du-o la veterinar pentru a afla care ar putea fi problema.

Dacă este gravidă, veterinarul ar putea să facă o ecografie pentru a verifica că totul merge bine.

Câștigă în greutate

La fel ca în cazul oamenilor și a altor mamifere, iepurașul va deveni mai mare atunci când este gravidă. Cu toate acestea, poate fi dificil să observi o diferență cu ochiul liber.

Măsoară greutatea iepuroaicei tale înainte de sarcină (după ce a ajuns la maturitate sexuală) și cântărește-o în fiecare săptămână după ce a fost împerecheată. Ar putea să câștige doar câteva grame, dar un cântar digital va înregistra creșterea ei.

Întotdeauna cântărește-o înainte de hrănire. Dacă descoperi că este gravidă, mărește-i aportul zilnic de hrană. În special de fân de lucernă, deoarece are nevoie de mai mulți nutrienți în acest timp.

Este iepurașul meu gravid: Poți simți puii

Vei putea simți micile creaturi pe drumuri atunci când îi mângâi burtica. Vei observa acești bebeluși în jurul celei de-a zecea zi.

Fii atent, totuși, pentru că apăsarea prea tare poate răni iepurașii care nu sunt încă complet formați. După două săptămâni, nu ar trebui să mai încerci asta deloc. Un veterinar va fi întotdeauna cea mai sigură opțiune dacă nu ai multă experiență în manipularea iepuroaicelor gravide.

Schimbarea stării de spirit

Iepurașul tău, aparent iubitor, brusc nu mai vrea să aibă de-a face cu tine. Ai făcut ceva greșit? Probabil că nu.

Dacă este gravidă, ea poate deveni agresivă, poate chiar să mormăie la tine și la prietenii ei. Fii foarte atent în jurul ei în acest timp, deoarece mamele uneori mușcă și adesea nu doresc să fie manipulate. Cel mai bine este să-i acorzi spațiu pentru moment.

Își va reveni la normal destul de curând. Deși schimbarea de dispoziție nu este un semn clar în sine care să dovedească că are pui combinată cu alți factori, poate indica apropierea datei de naștere.

Este iepurașul meu gravid: Începe să facă cuib

Unul dintre cele mai evidente semne înainte ca un iepure să nască este construirea cuibului. Mama viitoare va începe să pregătească cuibul cu aproximativ o săptămână înainte de a naște.

Iepurașul tău va face un cuib din materiale din cușcă într-un colț sau va săpa pentru a face un mic adăpost. Dacă nu există material suficient care să îi convină, ar putea chiar să-și smulgă părul pentru a mări cuibul și pentru a face un așternut pentru puii ei. Acest lucru înseamnă că noii tăi animaluțe pot sosi în orice zi.

Oferă-i o mulțime de fân pentru a-și finaliza construcția și o cutie pentru a o ajuta în acest proces. Va trebui să începi să o monitorizezi pentru semnele travaliului în jurul a 28 de zile, deși 31 sunt obișnuite. Dacă au trecut mai mult de 35 de zile, va trebui să fie consultată de un specialist, recomandă pawtracks.com.