Sari la conținut
Home » Pot să îmi sterilizez cățelușa dacă este gravidă?

Pot să îmi sterilizez cățelușa dacă este gravidă?

De ce unii câini nu ridică piciorul când urinează?

Pot să îmi sterilizez cățelușa dacă este gravidă? Sterilizarea implică îndepărtarea organelor de reproducere ale câinelui sau, inclusiv a ovarelor și uterului. În mare parte, aceasta este o procedură chirurgicală obișnuită, cu riscuri minime.

Astfel, în răspuns la întrebarea ,,Poate cățelușa mea să fie sterilizată dacă a rămas gestantă?”, răspunsul scurt este afirmativ. Există o credință veche că femelele nu pot fi sterilizate în timpul sarcinii.

Pot să îmi sterilizez cățelușa dacă este gravidă?

Acest lucru este doar un mit – mulți medici veterinari vor efectua această procedură fără nicio problemă.

Operația va întrerupe sarcina, deoarece ovarele și uterul sunt complet îndepărtate. Practic, este aceeași procedură ca cea a sterilizării clasice, cu mențiunea că, dacă puilor li s-au dezvoltat în uter, va fi necesară o incizie mai mare pe abdomen.

Cea mai mare problemă asociată cu sterilizarea unei cățele în timpul sarcinii este similară cu cea a sterilizării în timpul perioadei de călduri.

Acest lucru înseamnă că organele genitale sunt mai umflate și există un risc mai mare de sângerare.

Majoritatea oamenilor cred că există multă durere implicată în timpul intervenției chirurgicale. Dar câinele va fi complet anesteziat și nu va simți nicio durere în timpul procedurii.

Ea poate experimenta o oarecare durere în primele zile după operație, dar aceasta dispare rapid cu ajutorul analgezicelor prescrise de medicul veterinar.

Înainte ca medicul veterinar să fie de acord să efectueze intervenția chirurgicală, el va evalua starea de sănătate a câinelui.

Recuperarea nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile

Recuperarea nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile, și tot ce trebuie să faceți este să o mențineți într-o casă liniștită. Să îi puneți gulerul protector pentru a preveni să se lingă. Și să îi administrați pastilele recomandate de medicul veterinar.

Mulți medici veterinari sunt mai reticenți când vine vorba de sterilizarea cățelei în timpul perioadei de călduri. Un mit în acest sens este că sângele câinelui nu se coagulează la fel de bine în timpul căldurilor.

De fapt, operația poate fi puțin mai „sângeroasă” (nu în sensul că câinele va pierde litri de sânge) în comparație cu sterilizarea în afara căldurilor.

Deoarece o parte semnificativă a fluxului de sânge se concentrează în organele genitale în timpul acestui interval.

Ideea principală este că preferăm să sterilizăm cățelele în afara căldurilor. Atunci când există un risc semnificativ ca ea să rămână gestantă.

Preferăm să o sterilizăm când este în călduri

Preferăm să o sterilizăm când este în călduri (această situație este mai relevantă pentru clienții noștri din adăposturi sau pentru câinii comunitari).

O cățelușă sterilizată în timpul căldurilor va continua să atragă masculii pentru câteva zile. Este important să evitați monta, nu pentru că ea ar putea rămâne gestantă.

Ci pentru că masculul ar putea provoca traume la locul operației, cauzând sângerări sau alte complicații.

Dacă o cățelușă a fost sterilizată în primele două luni după ce a fost în călduri, este posibil să dezvolte în continuare fenomenul numit pseudogestație (sau lactația nervoasă).

Ea va prezenta comportamentul specific unei câini gestante și va produce lapte la nivelul mameloanelor. Această afecțiune poate fi gestionată prin tratamente medicamentoase sau se poate rezolva de la sine în timp. Ulterior, nu va mai dezvolta această afecțiune, conform veterinarladomicliu.ro.