Sari la conținut
Home » Oameni și animale. Capacități uimitoare de care dispun oamenii și utilitatea lor pe parcursul evoluției speciei umane

Oameni și animale. Capacități uimitoare de care dispun oamenii și utilitatea lor pe parcursul evoluției speciei umane

Oamenii dispun de capacități uimitoare, înzestrări de la mama natură care în trecut îi ajutau să se adapteze și să fie performanți mediului în care își desfășurau viața, dar care odată cu evoluția speciei umane, ele se dovedesc a fi nefolositoare vremurilor pe care noi le trăim.

Atunci când o specie nouă evoluează are nevoie de multe mici mutaţii transmise de la o generaţie la alta pentru ca o aripioară a unui peşte, de exemplu, să se transforme într-un membru, potrivit descopera.ro.

Astel că, referitor la oameni și la corpul lor, multe din părțile care le sunt nefolositoare astăzi, aveau o majoră întrebuințare în trecut, fiind considerate capacități uimitoare de supraviețuire în condițiile grele din trecut.

Coccisul

Este partea care ne-a rămas de la coada pe care strămoșii noștri o foloseau cu scopul menținerii echilibrului atunci când trăiau în copaci. Conform Curiosity, oamenii au avut coadă în trecut, potrivit descopera.ro.

Acest lucru este existent și în prezent, în momentul în care embrionul se dezvoltă în uter, el prezintă coadă, dar ulterior ea este absorbită și sunt foarte rare cazurile, în lume, în care copiii se nasc cu coadă.

Pielea de găină

Ea se manifestă și în zilele noastre în momentul în care ne este frig, iar dacă nu știi de ce organismal tău are această reacție, iată răspunsul. Reprezintă un reflex moștenit din perioada în care strămoșii noștrii aveau blană.

Mușchiul arrector pielii este cel vinovat pentru producerea pielii de găină, întrucât se contractă involuntar pentru a face ca părul de pe corp să aibă o poziţie verticală. Acest reflex ajută la izolarea căldurii în cazul viețuitoarelor cu părul de pe corp lung și gros.

Măsele de minte

Primul set de molar apare în jurul vârstei de șase ani, al doilea set crește în jurul vârstei de 12 ani, iar al treilea (măselele de minte), apare aproximativ la 18-20 de ani.

Cu toate că, în prezent, măselele de minte sunt de obicei extrase din cauza modului în care cresc, în trecut ele aveau o întrebuințare, ajutau primatele să consume prada.

Urechile

Ele sunt folositoare și astăzi, dar reprezintă și o rămășiță a modului în care s-a perpetuat specia noastră de-a lungul milenilor. Persoanele care dispun de capacitatea de a-și mișca urechile au mai multe funcții la nivelul mușchilor urechilor decât celelalte.

De exemplu, câinii, pisicile și primatele utilizează aceşti muşchi pentru a roti urechile, astfel putând capta mai multe sunete. Totodată, oamenii și cimpanzeii își rotesc capul pentru a capta sunetele, astfel au pierdut mobilitatea acestor muşchi.