„Un câine bine antrenat face cât zece polițiști!” Nu există câine polițist și atât. Fiecare dintre ei se specializează de mic pentru o anumită activitate, în funcție de aptitudini.  Experții spun că există două categorii mari de câini: cei de mirosuri și cei de patrulare-intervenție.

În prima categorie se clasează câinii de cadavre, cei de căutare și salvare, cei de droguri, cei care identifică obiecte folosite de hoți, pentru recunoașteri, și cei care le iau urma la locul faptei.

În a doua categorie se clasează câinii cu mușcătură zdravănă, care sunt antrenați să patruleaze pe străzi ori să calmeze suporteri, pe stadioane.

„Nu sunt câini eroi pe-aici”, spune agentul șef principal Dănuț Vasile.  Acesta mai spune că „Intrasem în curtea răcoroasă a Serviciului de Poliție Canină, undeva în Voluntari, să ascult povești despre animale care rup din infractor, apoi își târăsc colegii din foc și la urmă găsesc tone de droguri îngropate prin pustietăți. Nu e tocmai așa.

În primul rând, nu există câine polițist și atât. Fiecare dintre ei se specializează de mic pentru o anumită activitate, în funcție de aptitudini. Sunt două categorii mari: câini de mirosuri și câini de patrulare-intervenție. În prima categorie se află câinii de cadavre, cei de căutare și salvare în mediu urban (în caz de cutremur, de exemplu), cei de droguri, cei care identifică obiecte folosite de hoți, pentru recunoașteri, și cei care le iau urma la locul faptei. Din cea de-a doua categorie fac parte câinii cu mușcătură zdravănă, care patrulează pe străzi ori sunt folosiți pentru a calma suporteri, pe stadioane.

Serviciul de Poliție Canină a fost înființat în noiembrie 2006 și imediat după aceea a început să funcționeze aici. „Am plecat de la 76 de câini, am ajuns la 40. La vremea respectivă erau doar trei specializări, prelucrare urmă cadavre și însoțire-patrulare, acum avem opt specializări. Chiar dacă s-a diminuat numărul de câini, a crescut numărul de specializări, a crescut profesionalismul oamenilor, al câinilor”, spune Adrian Apostol, care conduce Serviciul de Poliție Canină.

„Un câine bine antrenat face cât zece polițiști, din toate punctele de vedere, plecând de la aptitudinea fizică până la capacitățile olfactive”, consideră Apostol. „Pentru noi, câinele e mai important decât pistolul. Nu cred că vreunul din noi a scos pistolul, dar dacă dă drumul la câine, e mult mai eficient câinele și are bătaie mai lungă. Se duce și cinci kilometri după unul și-l imobilizează”, potrivit vice.com.