Sari la conținut
Home » Trist dar inevitabil! 6 semne prin care pisica ta îți spune că nu mai poate

Trist dar inevitabil! 6 semne prin care pisica ta îți spune că nu mai poate

www.veterinarladomiciliu.ro

Familiarizarea cu semnele care indică faptul că pisica ta este pe moarte te poate ajuta să faci ca un animal de companie bolnav sau mai în vârstă să se simtă mai confortabil la sfârșitul vieții sale.

Atunci când o pisică este prea bolnavă pentru a supraviețui și a se recupera, semnele că este pe moarte pot fi uneori foarte subtile. Recunoașterea lor este o parte esențială a îngrijirii pentru animalul de companie.

Semnele că o pisică este pe moarte

Potrivit paginii FelineCRF.org, multe semne medicale indică faptul că o pisică este aproape de moarte. Simptomele exacte pe care le manifestă o pisică depind de boala pe care o are. Cu toate acestea, există câteva simptome de bază pe care le experimentează toate pisicile pe măsură ce corpul lor începe să se oprească.

Ritmul cardiac scăzut

În funcție de vârstă și de ceea ce face, inima pisicii bate în medie între 140 și 220 de bătăi pe minut. Pe măsură ce inima felinei slăbește, iar animalul este mai aproape de moarte, ritmul cardiac scade dramatic la doar o fracțiune din ritmul său normal. Aproape de final, există pauze din ce în ce mai lungi, din ce în ce mai lungi între fiecare bătaie, iar modelul devine foarte neregulat până când inima se oprește.

Respirație scăzută

O pisică sănătoasă respiră în medie între 20 și 30 de respirații pe minut. Pe măsură ce inima slăbește, nu mai este capabilă să pompeze eficient plămânii. Acest lucru înseamnă că mai puțin oxigen este disponibil în fluxul sanguin. Inițial, pisica dvs. va avea o respirație rapidă și greoaie, dar pe măsură ce apar alte insuficiențe ale organelor, respirația slăbește și încetinește.

lovetoknowpets.com
lovetoknowpets.com

Aproape de final, respirațiile sunt din ce în ce mai puține și mai rare, până când animalul este în cele din urmă prea slăbit pentru a mai continua și încetează să mai respire cu totul. 

Potrivit Home Pet Euthanasia of Southern California, este posibil să observați, de asemenea, o respirație agonică. Aceste respirații arată ca niște spasme bruște în timp ce pisica dumneavoastră se stinge. În momentul în care apare respirația agonală, inima s-a oprit adesea, iar animalul dumneavoastră de companie nu va mai fi conștient.

Pe măsură ce organele unei pisici încep să cedeze, corpul se răcește și el, în special extremitățile. De obicei, o pisică se simte foarte caldă atunci când o atingeți, deoarece temperatura sa medie se situează între 100,0 și 102,5 grade F, iar temperatura medie a unei persoane este de aproximativ 98,6 F.

Odată ce temperatura pisicii ajunge la 98 F sau mai puțin, puteți simți că temperatura sa este mai scăzută doar dacă vă sprijiniți mâna pe ea.

Anorexie

Nu este neobișnuit ca pisicile să treacă prin perioade în care nu vor mânca atunci când este vorba de o boală prelungită. Alergiile alimentare pot juca, de asemenea, un rol în lipsa poftei de mâncare. Dezinteresul față de hrană este un semn că pisica dumneavoastră are nevoie de ajutor, nu neapărat un semn că pisica dumneavoastră este pe moarte; excludeți tulburările de sănătate subiacente și tratabile și alergiile alimentare.

lovetoknowpets.com
lovetoknowpets.com

Cu toate acestea, aproape toate pisicile vor înceta să mănânce și să bea atunci când moartea este iminentă. Pisica va începe să arate epuizată din cauza lipsei de nutriție. Lipsa de lichide duce la deshidratare. Potrivit Henry Schein Animal Health, veți observa acest lucru prin lipsa de elasticitate a pielii, un aspect adâncit al ochilor, precum și culoarea mai închisă și producția mai mică de urină.

Miros neplăcut

În cazul mai multor tipuri de afecțiuni ale felinelor, toxinele încep să se acumuleze în sânge. Home to Heaven Hospice and Euthanasia Service raportează că, drept urmare, respirația și corpul pisicii încep să miroasă urât. Cu cât afecțiunea progresează mai mult timp, cu atât mai rău devine mirosul.

Pe măsură ce organismul se pregătește să se închidă, mușchii încep să se relaxeze până la punctul în care pisica nu mai are niciun control asupra eliminărilor sale. Mușchii care controlează vezica urinară și sfincterul se relaxează, iar pisica are mișcări involuntare. Acest lucru este probabil să se întâmple la scurt timp după ce pisica moare, potrivit lovetoknowpets.com.

Dacă pisica dvs. prezintă semne de a fi aproape de moarte, este posibil să luați în considerare posibilitatea de a discuta cu medicul veterinar despre eutanasie. Aceasta poate fi alegerea mai umană în cazurile în care sunt implicate durere și suferință semnificative.

Alegerea eutanasiei pentru o pisică pe moarte

Dacă alegeți să vă adormiți animalul de companie, medicul veterinar îi va face o injecție care îi va încetini inima până la oprire. Acest lucru durează doar câteva secunde și nu este o procedură dureroasă. De obicei, vi se va oferi posibilitatea de a rămâne alături de pisica dumneavoastră pe tot parcursul procesului, dacă doriți.

Eutanasierea poate pune capăt suferinței animalului de companie, precum și scurta suferința emoțională pe care o simțiți. Unele zone pot oferi chiar și un serviciu de eutanasiere la domiciliu.

lovetoknowpets.com
lovetoknowpets.com

Să vă vedeți pisica murind poate fi supărător și descurajator. Înțelegând și acceptând procesul de moarte, puteți lua decizii bazate pe ceea ce este mai bine pentru animalul dumneavoastră de companie, mai degrabă decât pe emoțiile dumneavoastră.

Este firesc să simțiți un sentiment profund de pierdere după moartea pisicii dumneavoastră, așa că asigurați-vă că vă acordați suficient timp pentru a plânge. Într-o bună zi, durerea se va atenua și poate veți decide că este timpul să aduceți o nouă pisică în viața dumneavoastră.