Sari la conținut
Home » Te-ai întrebat vreodată ce culori poate vedea câinele tău?

Te-ai întrebat vreodată ce culori poate vedea câinele tău?

Te-ai întrebat vreodată ce culori poate vedea câinele tău? sursă foto: James Wellbeloved.

Te-ai întrebat vreodată ce culori poate vedea câinele tău? Câinii pot vedea culori, dar lumea lor este mult mai limitată în comparație cu ceea ce văd oamenii. Oamenii pot vedea o gamă largă de culori, dar câinii văd lumea mai mult în nuanțe de gri și albastru-galben.

Înțelegerea culorilor la câini este afectată de felul în care funcționează ochii lor. Ochii câinilor au doi tipuri de celule fotoreceptoare, numite bastonașe și conuri, care le permit să vadă lumina și să distingă nuanțele de gri.

Te-ai întrebat vreodată ce culori poate vedea câinele tău?

Te-ai întrebat vreodată ce culori poate vedea câinele tău? Câinii au mai puțini conuri decât oamenii, iar majoritatea sunt sensibili la albastru și galben, în timp ce noi avem conuri pentru roșu și verde în plus. De aceea, câinii au dificultăți în a distinge între anumite culori.

De asemenea, vederea canină și cea a oamenilor este diferită și prin percepție. „Câinii au un câmp vizual mai larg, până la 270 de grade în funcție de rasă, în comparație cu vederea de 180 de grade a oamenilor. Acest lucru se datorează diferențelor de poziție a ochilor pe cap.

Deși câmpul vizual mai larg îi ajută pe câini să scaneze orizontul, le compromite și percepția adâncimii, care este mai puțin precisă decât a noastră”, a mai spus dr. Teller. „În general, câinii nu pot vedea lucrurile de la distanță la fel de clar precum le vedem noi”.

Pentru un câine, obiectele care sunt de aceeași nuanță de gri pot părea la fel, chiar dacă ele arată diferit pentru noi. De exemplu, un trandafir roșu și frunzele verzi pot părea asemănătoare la culoare pentru un câine.

Câinii au o vedere foarte bună în condiții de lumină scăzută sau întuneric

Ei au o vedere foarte bună în condiții de lumină scăzută sau întuneric. Datorită bastonașelor lor, ceea ce îi ajută să vâneze și să se miște în întuneric. Câinii pot vedea culori, dar spectrul lor de culori este mult mai limitat în comparație cu oamenii.

Dr. Lori Teller, președintele Asociației Medicale Veterinare Americane, a oferit o explicație pentru modul în care văd câinii.

„Câinii văd o gamă mai mică de culori decât oamenii. Noi avem trei tipuri de celule de detectare a culorii (conuri) în ochi care răspund la lumina roșie, albastră și verde, în timp ce câinii au doar două tipuri de conuri care răspund la albastru și galben. Astfel, câinii nu pot percepe roșul și verdele, în schimb, acele culori le pot apărea ca nuanțe de gri sau maro”, a spus Teller, conform digi-animalworld.tv.