Sari la conținut
Home » De ce pisica mea doarme cu ochii deschiși?

De ce pisica mea doarme cu ochii deschiși?

De ce adoră pisica să doarmă lângă capul stăpânului?

De ce pisica mea doarme cu ochii deschiși? Multe lucruri pot merge prost atunci când petreci cea mai mare parte a zilei dormind, dar pisicile au dezvoltat o modalitate ingenioasă de a ține pericolele la distanță, dormind cu ochii deschiși.

Este posibil să vă întrebați: ,,Pisicile dorm cu ochii deschiși?”. Ei bine, răspunsul este afirmativ. Această trăsătură a devenit o parte a evoluției lor, având origini în perioada când erau animale sălbatice, vânate de alți prădători.

De ce pisica mea doarme cu ochii deschiși?

Dar de ce dorm pisicile cu ochii deschiși? Se pare că această abilitate le permite să rămână conștiente de mediul lor în timpul somnului. Fără a fi nevoie să-și deschidă ochii în totalitate. Această capacitate este crucială pentru supraviețuirea lor.

La prima vedere, acest comportament ar putea părea inconfortabil pentru noi, oamenii. Dacă am încerca să dormim cu ochii ușor deschiși, am avea probleme grave de uscăciune oculară și disconfort.

Pisicile sunt echipate cu o trăsătură specială care le permite să facă acest lucru – membrana nictitantă.

Membrana nictitantă sau ,,pleoapa a treia” este o structură oculară caracteristică. Se găsește nu numai la pisici. Ci și la alte grupuri de animale precum păsările, amfibienii, peștii și unele mamifere.

Membrana este o barieră de protecție

Pisicile au pleoape superioară și inferioară asemănătoare cu ale oamenilor, dar sub acestea, ascunsă, se află membrana nictitantă.

Această membrană are rolul de a proteja ochiul și de a menține umiditatea în timpul hrănirii, atunci când pisicile își apleacă capul către pradă.

Ea funcționează ca o barieră de protecție în timpul somnului. Previne uscarea ochiului și oferă o anumită protecție împotriva obiectelor care ar putea să cadă în ochi în timp ce animalul doarme.

Nu veți putea observa membrana nictitantă a unei pisici, cu excepția cazurilor rare. De exemplu când aceasta adoarme cu ochii ușor deschiși. Această caracteristică fascinantă a ochilor pisicii demonstrează încă o dată adaptările ingenioase ale naturii pentru a asigura supraviețuirea speciilor în mediul lor natural, conform playtech.ro.