Sari la conținut
Home » Află ce se întâmplă cu pisicile în timpul somnului

Află ce se întâmplă cu pisicile în timpul somnului

Află ce se întâmplă cu pisicile în timpul somnului. Cele mai multe pisici sunt, de obicei, leneșe și dorm mult. Nu trebuie să ne îngrijorăm, potrivit specialiștilor, o pisică doarme – în medie – 15 și 20 de ore pe zi, iar un pui doarme mai mult decât o felină adultă. Medicii spun că și pisicile bătrâne au tendința de a se odihni mai mult.

Totodată, deoarece sunt animale de pradă, cel mai mult pisicile se odihnesc ziua. E adevărat și că vânătoarea pisicilor domestice înseamnă, cel mult o joacă, fie cu stăpânul, fie cu o jucărie de pluș, dar instinctul de pradă rămâne, la fel ca felinele mari precum leii sau tigrii. De aceea, își petrec timpul conservându-și energia și pregătindu-se pentru „vânătoare”, chiar dacă primesc hrană și nu mai e nevoie să lupte pentru ea.

Somnul puilor de pisică poate să dureze chiar și o zi întreagă, uneori, ceea ce le asigură o creștere sănătoasă. Dar, odată cu înaintarea lor în vârstă, somnul acestora se modifică, mai ales perioada acestuia. Și pisicile care stau mult timp singure acasă au tendința să doarmă cât e ziua de lungă.

În general, somnul pisicii este influențat de activitatea fiecăreia: cu cât este mai activă, cu atât are nevoie de mai mult somn, ele fiind mai active dimineața devreme și în timpul serii.

Dacă se joacă mult timp sau au avut activități fizice multe și diverse, atunci tind să fie mai somnoroase și să doarmă mult. La fel în timpul iernii și în zilele ploioase.

Atenție, însă, dacă observați că pisica doarme mai mult decât de obicei, atunci aceasta trebuie monitorizată, mai ales dacă observați o schimbare bruscă de comportament sau nu mai reacționează la jocuri și stimuli.

Află ce se întâmplă cu pisicile în timpul somnului

Spre deosebire de oameni, pisicile au un așa-zis „somn de veghe”, un fel de „dormit iepurește”. Ea poate avea un somn scurt, de veghe, cu ochii pe jumătate sau în totalitate deschiși. Este vorba de o stare superficială, semi-trează, când simțul mirosului și auzul rămân active.

Acesta poate dura între 15 și 30 de minute, pe când un somn profund, „fără griji”, doar 5 minute. Dar dacă încercați să o treziți, nu omiteți faptul că o pisică poate trece rapid de la starea de somn profund la acțiune. Îi trebuie doar câteva secunde!

Locurile preferate de pisici pentru un somn relaxant

De obicei, patul stăpânilor este cel mai bun loc de a dormi, dar în funcție de anotimp pisicile aleg vara un loc umbros și răcoros, departe de razele soarelui, pe care le caută apoi iarna.

De aceea, dorm pe calorifer. De asemenea, când este frig, pisica se încolăcește și își pune fața între lăbuțe, pentru a încetini pierderea căldurii.