Sari la conținut
Home » Studiu. Gestul prin care cățelul arată cât de atașat emoțional este față de stăpân. „Ei ne înțeleg în moduri în care alte animale nu pot să o facă”

Studiu. Gestul prin care cățelul arată cât de atașat emoțional este față de stăpân. „Ei ne înțeleg în moduri în care alte animale nu pot să o facă”

Din cuprinsul articolului

Există diferite gesturi și modalități prin care cățelul arată cât de atașat emoțional este față de stăpânul său, cât de devotat și de afectuos este, chiar dacă nu are posibilitatea să o facă prin cuvinte.

Cu toate că oamenii pot să le spună patrupezilor cât de mult îi iubesc, animalele pot folosi alte metode prin care să își arate devotamentul și gradul de conectare pe care îl au cu stăpânii.

Metoda căscatului

Una dintre aceste metode prin care cățelul arată cât de atașat emoțional este față de prietenul lui uman este căscatul. Oamenii pot să se convingă de profunzimea relației dintre ei și patrupezi prin realizarea unui test simplu care are o durată de doar câteva secunde.

Astfel, tot ce trebuie să facă stăpânii este să caște la câinii lor, iar dacă aceștia din urmă le răspund în același mod, atunci înseamnă că sunt profund conectați cu stăpânii lor.

Același lucru se întâmplă și în cazul oamenilor, cu precădere, cei cu care te înțelegi bine. Conform Kennel Club, căscatul este la fel de contagios și la animale, precum este și la oameni, așa că, dacă patrupezii vor căsca după ce au căscăt stăpânii lor, există șanse mari să fie mult mai atașați emoțional de aceștia.

„Câinii care cască atunci când stăpânii lor o fac sunt mai conectați emoțional cu ei. Ei ne înțeleg în moduri în care alte animale nu pot să o facă”, precizează autorul cărții „Geniul câinilor”, doctorul Brian Hare, cât și fondator al Centrului Duke Canine Cognition de la Universitatea Duke.

La Universitatea din Tokyo a fost realizat un studiu prin care peste jumătate din câinii care au fost monitorizați au căscat după ce și-au văzut stăpânii căscând.

Echipa a supravegheat, totodată, câinii care priveau un străin căscând pentru a vedea dacă rezultatele vor fi diferite. Și așa s-a întâmplat, câinii au căscat doar la persoanele pe care le cunoșteau.

„Rezultatele noastre arată că legătura emoțională dintre oameni și câinii lor poate fi reciprocă”, a declarat Teresa Romero, un cercetător al comportamentului animal care a condus studiul.

Proprietarii pot să testeze aceste cercetări realizate de doctorii Hare și Romero, căscând în fața prietenilor blănoși și apoi, urmărindu-le reacția pentru a vedea dacă cască și el la rândul lor.