Sari la conținut
Home » Ce văd câinii când se uită la televizor? De ce se uită și ce anume le atrage atenția? Diferențe dintre vederea umană și cea canină

Ce văd câinii când se uită la televizor? De ce se uită și ce anume le atrage atenția? Diferențe dintre vederea umană și cea canină

V-ați întrebat vreodată ce văd câinii când se uită la televizor? Se pare că oamenii de știință au descoperit! Potrivit unor studii de la University of Central Lancashire din Marea Britanie, animalele noastre de companie au o „interacțiune semnificativă” cu privire la ceea ce văd pe ecran și chiar au anumite preferințe în ceea ce privește programele pe care le urmăresc atunci când se uită la televizor.

Vă spunem una dintre cele mai interesante informații despre câini, pentru că se pare că oamenii de știință au răspuns la întrebarea ce văd câinii când se uită la televizor! De acum încolo veți ști de ce stau prietenii blănoși cu voi la televizor.

Sunteți acasă, stând pe canapea și vă uitați la emisiunea preferată la televizor, când, dintr-o dată, câinele dumneavoastră se trezește, înclină capul și latră la televizor. Este sunetul care îi captează atenția? Sau este acțiunea de pe ecran? Probabil că este puțin din ambele.

Cum vizualizează câinii imaginea afișată pe ecranul televizorului?

Oamenii de știință spun că patrupezii se uită la televizor „altfel” decât oamenii. Modul în care câinele dumneavoastră vede ceea ce se află pe ecranul televizorului (sau al computerului) este ușor diferit de modul în care îl vedeți dumneavoastră.

În primul rând, câinele dumneavoastră vede culori diferite. Oamenii de știință explică faptul că aceștia nu văd același lucru pe care îl vedem noi pe ecran. Ei au o viziune diacronică, asta înseamnă că atunci când se uită la televizor văd doar spectrele albastru și galben, potrivit publicației.

În loc să stea nemișcați, ei au tendința de a se apropia de ecran pentru a se uita mai atent și de a se plimba în mod repetat între stăpân și televizor.

Potrivit studiilor, atunci când văd ecranul, animalele noastre de companie preferă să vadă alți câini care emit sunete precum lătratul sau urletul.

În stânga (mai jos), este o imagine obișnuită. Iar în dreapta, este modul în care un câine ar vedea aceeași imagine.

Stânga: Vedere umană a unui Labrador Retriever care stă în fața unui hambar roșu înconjurat de plante. Dreapta: Aceeași scenă prin ochii canini, așa cum este interpretată prin intermediul instrumentului de procesare a imaginilor Dog Vision
Stânga: Vedere umană a unei mingi de tenis albastre și roșii așezate în iarba verde. Dreapta: Aceeași minge de tenis prin ochii canini, așa cum este interpretată prin intermediul instrumentului de procesare a imaginilor Dog Vision. Acest lucru ajută la demonstrarea faptului că câinii sunt mai capabili să distingă mai bine albastrul decât roșul.

Culoarea nu este singura diferență în ceea ce privește vederea câinilor

De fapt, câinii pot procesa informațiile vizuale mai repede decât oamenii, potrivit unui studiu din 2013 publicat în Animal Behaviour.

Practic, atunci când vedem ceva mișcându-se, cum ar fi o minge de tenis care se rostogolește pe podea, un câine ar percepe că aceeași minge de tenis se mișcă puțin mai încet decât am face-o noi. Acest lucru înseamnă că câinii pot detecta schimbări rapide în câmpul lor vizual, cum ar fi o veveriță care aleargă rapid prin curtea din spate.

De asemenea, câinele tău poate recunoaște cu siguranță dacă există un alt câine în programul pe care îl urmărești. Potrivit unui studiu din 2013 publicat în Animal Cognition, câinii sunt capabili să recunoască vizual alți câini.

Chiar și folosirea unor imagini cu diferite rase de câini nu i-a păcălit pe câinii din studiu, aceștia fiind capabili să identifice imagini ale propriei lor specii, în pofida rasei.

Cu toate acestea, dacă televizorul este deschis în mod constant, câinele dumneavoastră este posibil să devină desensibilizat la el. Dacă câinele dvs. se bucură sau nu să se uite la televizor sau dacă pare interesat de el are probabil mai mult de-a face cu personalitatea și trăsăturile de rasă ale acestuia decât cu ceea ce se află pe televizor.

De exemplu, Terrierii, care au fost crescuți pentru a vâna, pot răspunde la mișcările de pe ecran sau la zgomotele scârțâitoare. Pe de altă parte, un Bloodhound, cunoscut pentru abilitățile sale de urmărire a mirosurilor, ar putea să nu fie interesat de ceea ce este la televizor, deoarece nu există miros.

Canale TV și reclame prietenoase cu câinii

Știind că patrupezii reacționează la ceea ce se difuzează la televizor, unele companii au făcut tot posibilul pentru a crea programe de divertisment TV prietenoase cu câinii.

„Cercetări recente au arătat că un câine obișnuit vede acum mai mult de nouă ore de televiziune pe săptămână, ceea ce demonstrează că tehnologia este deja implicată în viața animalelor noastre de companie.

Un televizor oferă un spațiu interactiv care le permite câinilor să aibă o sursă de divertisment, mai ales atunci când stăpânul este plecat din cameră”, spune unul dintre oamenii de știință care s-a ocupat de cercetare.

De acum, datorită acestei vești excelente despre câini, știi cam ce i-ar plăcea patrupedului, ce program să alegi pentru a te uita la televizor cu cel mai bun prieten al tău!