Sari la conținut
Home » Diferența între vederea pisicii și cea umană

Diferența între vederea pisicii și cea umană

Diferența între vederea pisicii și cea umană constă în mai multe diferențe ale ochiului și interpretării informației. Despre pisici, toată lumea crede că văd foarte bine pe întuneric. Totuși, cum văd pisicile?

Diferența între vederea pisicii și cea umană. Cum văd pisicile?

S-a constatat că cea mai mare diferență între vederea umană și cea a pisicii este în retină. Fotoreceptorii de la nivelul acesteia convertesc razele de lumină în semnale electrice. Ele sunt procesate de celulele nervoase și trimise la creier. Apoi, acestea sunt traduse în imaginile pe care le vedem.

Există două tipuri de celule fotoreceptoare care sunt cunoscute și sub numele de bastonașe sau conuri. Bastonașele sunt responsabile pentru vederea periferică sau nocturnă. Pe când conurile sunt responsabile pentru vederea diurnă și percepția culorilor. Deci, așa cum banuiți, aici apare diferența. Pisicile au o concentrație mult mai mare de receptori de bastonașe față de ochiul uman.

O altă diferență este reprezentată de câmpul vizual. Acesta se referă la zona care poate fi atunci când ochii se concentrează asupra unui singur punct. Câmpul vizual include ceea ce poate fi văzut drept înainte, deasupra, dedesubt sau în lateral.

Oamenii au un câmp vizual de 180 de grade, în comparație cu cel al pisicilor, care este mai larg și anume 200 de grade.

Pisicile pot vedea culorile?

Totuși, există o legendă asupra căreia pisicile nu pot vedea culori, ci doar nuanțele de gri. Oamenii sunt tricomi, ceea ce înseamnă că au trei tipuri de conuri ce le permit să vadă roșu, verde și albastru. Același lucru se spune și despre pisici. Și ele sunt tot tricromate, însă nu văd culori în același fel în care le văd oamenii.

Mai mult, vederea unei pisici este similară cu cea a unui om daltonist. Acestea pot vedea nunațe de verde sau albastru, însă roșu și roz pot fi derutante pentru ele. Pentru pisici, movul poate părea o culoare albastră. Aceste feline nu văd aceeași multitudine de nuanțe pe care o văd oamenii.