Sari la conținut
Home » Stresul la câini. Factori declanșatori

Stresul la câini. Factori declanșatori

De ce să nu trezești câinele când doarme sursă foto: doctorulzilei.ro

Credeți sau nu, ai noștri câini stresați. Circumstanțele și gradele de stres pot varia de la un câine la altul. Niciun animal de companie nu este identic cu altul.

Totuși, este un lucru pe care toți părinții de câini trebuie să-l observe. Ca și oamenii, caninii își pot manifesta stresul în diferite moduri. Pentru a fi un părinte de câine responsabil, trebuie să înțelegi semnele de stres ale animalului de companie. Aceste recomandări de soluții nu trebuie să înlocuiască niciodată sfatul medicului veterinar.

sursă foto: e-vet.ro
sursă foto: e-vet.ro

Dacă una sau mai multe dintre aceste probleme apar în viața animalului de companie și nu se opresc, vă rugăm să vă duceți caninul la un medic veterinar cât mai curând posibil.

1. Problemele de digestie pentru câini

Ca să fim corecți, cauza de bază a problemelor de digestie poate fi greu de identificat. Pentru că, de obicei, câinii nu mănâncă la fel ca oamenii, problemele digestive ar putea însemna aproape orice. Cu toate acestea, dacă simptomele, cum ar fi constipația, diareea sau alte probleme durează mai mult de două-trei zile, luați în considerare dacă nu cumva există factori externi de stres care influențează sănătatea lor generală.

2. Agresivitate bruscă

Agresivitatea este o problemă majoră, indiferent de situație. Dar, dacă pare să fie îndreptată către o anumită persoană sau animal, ar fi mai bine să eliminați cauza până când se va ajunge la o soluție mai bună. Bineînțeles, acesta este un efect secundar sfâșietor pentru orice părinte de animale de companie.

sursă foto: descopera.ro
sursă foto: descopera.ro

Să își vadă animalele manifestând acest lucru nu este ușor. Însă importanța agresivității la un animal care nu a mai manifestat-o altfel până acum nu poate fi trecută cu vederea.

Câinii pot acționa agresiv atunci când sunt stresați, au dureri sau se confruntă cu o anumită afecțiune medicală. Consultați medicul veterinar pentru a găsi cauza. De asemenea, este posibil să trebuiască să luați în considerare găsirea unui dresor profesionist dacă agresivitatea continuă.

3. Câini și limbajul corpului

S-ar putea să auziți unele persoane spunând că ei, câinii, sunt imprevizibili pentru că nu pot comunica cu familia lor umană. Acest lucru nu este în totalitate adevărat. Câinii au propriile lor forme de comunicare pe care părinții experimentați și observatori pot să le identifice.

Urechile, ochii și poziția cozii sunt factori cheie pentru interpretarea stării de spirit a câinelui și sunt la fel de importante pentru a determina dacă acesta este sau nu stresat. Cu toate acestea, alte semne pe care s-ar putea să nu le observați includ mâncărimile și scărpinatul. Salivarea excesivă, scuturatul, vărsarea de sânge, căscatul și linsul reprezintă de asemenea, semne că este stresat, potrivit dogtime.com.

sursă foto: ro.pinterest.com
sursă foto: ro.pinterest.com; câini în ipostaze amuzante

Din nou, niciunul dintre aceste semne, separat sau împreună, nu reprezintă o modalitate sigură de a spune dacă patrupedul se simte stresat. Dacă vedeți că animalul de companie manifestă un comportament nou în mod regulat, ar putea fi timpul să îl duceți la un veterinar.Exclude orice probleme de sănătate alternative, cum ar fi alergii, afecțiuni ale pielii și altele.

4. Accidente

A face pipi în casă atunci când câinele tău este deja dresat poate fi un alt semn major al stresului. O dată sau de două ori s-ar putea să nu fie mare lucru, dar dacă devine un obicei, ar putea fi timpul să investighezi mai departe.

Verificați dacă există un motiv pentru care câinele nu vrea să iasă afară. Există un câine nou în zonă? Sau un animal sălbatic? Poate că o schimbare majoră de viață v-a scos cățelul din sincronizare.

taramulanimalelor.com
taramulanimalelor.com

De asemenea, ar putea fi important să luați în considerare vârsta. Stresul poate să nu fie un factor atât de mult ca și faptul că nu se poate mișca suficient de repede pentru a ieși afară. Sau poate că suferă de incontinență. Din nou, acesta este un simptom mai greu de identificat.

5. Somnul (sau lipsa acestuia)

Când animalul de companie doarme mai puțin sau mai mult decât în mod normal, ceva nu este normal. La fel ca oamenii, câinii pot suferi întreruperi în programul lor de somn atunci când se simt stresați. Insomnolența sau letargia excesivă ar putea fi un semn a ceva mai grav.

Așa că, dacă aceste probleme persistă, asigurați-vă că vă duceți cățelul la un veterinar cât mai curând posibil. Nu uitați că aceste semne nu sunt indicatori garantați ai stresului. Nimeni nu vă cunoaște câinele mai bine decât tine!