Sari la conținut
Home » Simptome care sugerează că pisica ta ar putea avea mai mult decât o răceală. Metode de prevenție și tratamente recomandate

Simptome care sugerează că pisica ta ar putea avea mai mult decât o răceală. Metode de prevenție și tratamente recomandate

sursă foto: vetcorbeanca.ro

Dacă prietenul tău felin strănută sau are secreții oculare, aceste simptome pot indica o răceală virală, ușoară sau începutul unei infecții respiratorii mai grave. Dacă este depistată în stadii incipiente, este posibil să puteți trata răceala pisicii dumneavoastră acasă.

Cu toate acestea, semnele îngrijorătoare, cum ar fi tusea, respirația dificilă sau inapetența (lipsa poftei de mâncare), justifică o vizită la veterinar.

Simptomele comune ale răcelii la pisici

Pisicile nu sunt, în general, susceptibile la aceleași boli care afectează oamenii, dar sunt afectate de virusuri specifice felinelor care produc simptome similare. Aproape toate „răcelile” pisicilor pot fi atribuite unei infecții cu calicivirus sau herpesvirus. Simptomele apar, de obicei, de la câteva zile până la o săptămână de la expunerea inițială de la o pisică infectată sau de la un obiect contaminat.

1. Strănutul

Strănutul este un reflex involuntar conceput pentru a expulza corpurile străine și alți invadatori din sistemul nazal. Este, de obicei, primul și cel mai proeminent simptom de răceală pe care îl veți observa la pisica dumneavoastră. Majoritatea pisicilor răcite vor strănuta mai mult decât de câteva ori; în general, vor avea strănut persistent sau chiar crize de strănut.

2. Nasul care curge

Pe măsură ce virusul începe să provoace iritarea mucoasei nazale, organismul produce mucus pentru a proteja aceste pasaje. Pe măsură ce se produce mucus nou, excesul se scurge din nări sau este expulzat prin strănut. Scurgerea nazală a pisicii dumneavoastră poate fi clară și apoasă, sau poate avea un aspect mai mucos.

3. Scurgerea ochilor

Ochii apoși sunt un alt simptom comun al unei răceli feline și pot apărea la unul sau la ambii ochi. Scurgerile oculare se pot acumula în jurul ochilor și se pot usca până la o crustă incomodă dacă nu sunt șterse ușor cu o cârpă curată și umedă.

De asemenea, este posibil ca pisica să dezvolte conjunctivită, care este o inflamație a țesuturilor oculare, ca urmare a unui virus de răceală. Simptomele care o însoțesc ar putea fi strabismul, pipăitul la ochi, ochii roșii sau ținerea ochilor închiși.

4. Letargie

Nu este neobișnuit ca pisica să se simtă puțin obosită în timp ce sistemul său imunitar este angajat în lupta împotriva unui invadator viral. O felină răcită poate dormi mai mult și probabil va fi mai puțin interesată să investigheze mediul înconjurător. Este, de asemenea, posibil ca letargia lor să se datoreze unei creșteri a temperaturii interne.

5. Febră

Poate fi dificil să știi doar prin simpla atingere a pisicii tale dacă are febră. Temperatura normală a corpului lor este mai mare decât a unui om și se situează undeva între 37-38 de grade Celsius. Dacă vă simțiți confortabil să faceți acest lucru, puteți lua temperatura pisicii folosind un termometru rectal sau o puteți face la medicul veterinar. Orice febră care durează mai mult de 24 de ore sau care depășește 40 de grade trebuie tratată imediat de un medic veterinar.

6. Scăderea apetitului

Multe pisici care suferă de o răceală nu vor mânca la fel de mult sau de des cum o fac de obicei. Acest lucru ar putea fi legat de febră sau de congestie. Atunci când pisicile au nasul înfundat, le este dificil să își miroasă mâncarea și, din păcate, această pierdere de miros le poate afecta apetitul. Inflamația din țesuturile gâtului lor din cauza răcelii poate face, de asemenea, ca înghițirea să fie incomodă.

Simptome care sugerează că pisica ta ar putea avea mai mult decât o răceală

Prezența unor simptome poate indica faptul că pisica dumneavoastră are mai mult decât o răceală obișnuită. Dacă observați următoarele semne, este important să solicitați asistență veterinară.

Tusea. De obicei, tusea indică faptul că infecția s-a răspândit la plămâni și s-a transformat în pneumonie. Respirație îngreunată: Infecțiile respiratorii superioare severe, în care pisica dezvoltă pasaje nazale blocate din cauza secrețiilor, pot duce la respirație cu gura deschisă.

Acest lucru este periculos pentru pisici și trebuie abordat de un medic veterinar. Respirația laboriosă ar putea indica, de asemenea, pneumonie sau alte afecțiuni care pun viața în pericol.

Mucus: Este tipic să vedeți o secreție de mucus clar sau de culoare cremoasă la o pisică răcită, dar dacă mucusul începe să se transforme în nuanțe de galben, verde sau maro, este probabil un semn că s-a instalat o infecție bacteriană secundară, care trebuie tratată cu antibiotice.

Răni: Infecțiile virale pot provoca apariția unor ulcerații incomode în gura pisicii sau în jurul nasului sau al ochilor. În mod obișnuit, pentru aceste răni sunt necesare antibiotice și medicamente pentru durere.

Nu mănâncă: O pisică nu ar trebui să stea niciodată mai mult de 24 de ore fără să mănânce, așa că o felină care a încetat complet să mai mănânce ca urmare a unei răceli trebuie să fie consultată de un veterinar.

Herpesvirusul felin afectează peste 90% din populația de pisici

Cu toate acestea, este posibil ca pisica dumneavoastră să fie răcită chiar dacă nu a fost expusă recent. Se estimează că herpesvirusul felin afectează peste 90% din populația de pisici și poate rămâne latent în corpul pisicii. În perioadele de stres, virusul poate fi reactivat, ceea ce poate stimula simptomele răcelii pisicii.

Dacă pisica mănâncă în continuare și se comportă ca și cum ar fi ea însăși, puteți încerca să îi tratați răceala acasă. Principalul tratament pentru simptomele răcelii feline este de a oferi măsuri de susținere pentru a vă ajuta pisica să se simtă mai confortabil în timp ce sistemul său imunitar se concentrează pe combaterea virusului.

Păstrați-vă pisica hidratată

Ștergeți frecvent secrețiile nazale și oculare cu o batistă sau un prosop curat și umed. Ajutați la slăbirea mucusului prin crearea unei camere de aburi; pur și simplu puneți apă caldă la duș și aduceți pisica în baie (sub supraveghere) pentru câteva minute.
Dacă pofta de mâncare este scăzută, faceți mâncarea mai apetisantă încercând diete conservate atrăgătoare, încălzind-o ușor sau adăugând apă pentru a face un sos gustos. Adăugați mai multă umiditate în mediul imediat al pisicii cu un vaporizator cu ceață rece.
Totodată, reduceți la minimum nivelul de stres pentru a permite pisicii dvs. să se vindece.

Prevenirea răcelii la pisici

Deși nu există nicio modalitate de a elimina complet șansele unei pisici de a face o răceală sau o infecție a căilor respiratorii superioare, puteți ajuta la prevenirea acestui tip de boală. O metodă este de a le stimula sistemul imunitar, astfel încât să poată lupta mai bine împotriva unui virus odată ce au fost expuse.

Asigurarea unei alimentații bune este esențială pentru a menține sistemul imunitar în condiții optime. Hrăniți-vă întotdeauna pisica cu hrană de cea mai bună calitate pe care v-o puteți permite. Limitați expunerea la alte pisici din afara gospodăriei.

Dacă pisica dumneavoastră are herpesvirusul, un supliment de lizină poate ajuta la suprimarea simptomelor.
Prindeți o răceală din timp. Interacțiunile zilnice cu vă ajută să depistați simptomele răcelii feline la prima ocazie. Detectarea timpurie vă poate permite să oferiți confort și tratament. Cu toate acestea, dacă pisica prezintă semne îngrijorătoare, cum ar fi tusea sau secreții nazale verzi, nu întârziați să o aduceți la veterinar. Informații oferite de platforma lovetoknowpets.com.