Sari la conținut
Home » Sfaturi de comportament. Iată ce trebuie să faceți dacă sunteți abordați de un câine fără stăpân și, mai ales, dacă sunteți și cu patrupedul

Sfaturi de comportament. Iată ce trebuie să faceți dacă sunteți abordați de un câine fără stăpân și, mai ales, dacă sunteți și cu patrupedul

În momentul în care sunteți abordați de un câine fără stăpân este recomandat să vă luați câteva măsuri de precauție, chiar dacă totul pare în regulă, întrucât animalele pot avea stări și comportamente diverse.

Chiar dacă sunteți un proprietar și iubitor de animale de companie, poate fi alarmant să vă aflați în public și să vă intersectați cu un animal necunoscut.

Atunci când vă confruntați cu gestionarea fricii și a surprizei, este posibil să vă simțiți nesiguri de cum trebuie să procedați dacă vă abordează un câine neînsoțit, deoarece nu-i puteți prezice comportamentul.

Și dacă propriul câine este cu tine când se apropie un câine fără lesă, este și mai greu de știut cum va reacționa oricare dintre ei și ce ar putea să se întâmple între ei, spune Darcia Kostiuk, DVM, de la ORIJEN și ACANA pet foods.

Nu numai că va trebui să vă liniștiți cățelul, dar și dumneavoastră veți dori să vă liniștiți emoțiile și să faceți tot posibilul pentru a vă retrage din această interacțiune.

Iată un ghid de specialitate care vă arată ce trebuie să faceți atunci când sunteți abordați de un câine fără stăpân, pentru a vă menține pe dumneavoastră și pe cățelul dumneavoastră în siguranță.

Recunoașteți pericolele

Dacă tu și animalul tău de companie sunteți abordați de un câine abandonat în timp ce vă plimbați, este vital să recunoașteți pericolele, spune Casey Robinson, DVM și director medical al IndeVets din zona Detroit. Tu sau câinele tău puteți suferi răni grave, chiar dacă cățelul neînsoțit pare prietenos.

„Este important să recunoaștem că până și câinii bine crescuți pot reacționa agresiv dacă se confruntă cu un alt animal în timpul unei plimbări, acest lucru poate fi un motiv pentru a se proteja sau pentru a vă proteja pe dumneavoastră”, continuă ea.

„Există cu siguranță și alte riscuri persistente care ar trebui luate în considerare, unul dintre acestea fiind transmiterea de boli între animale, cum ar fi rabia.”

Nu încercați să prindeți câinele

Deoarece nu puteți întreba un câine „Hei, ce se întâmplă?”, așa cum ați putea face cu un om, este imposibil să știți de ce nu are lesă. Ar putea fi un câine fără stăpân sau un animal de companie al familiei care a scăpat de stăpân.

Oricum ar fi, acest animal liber poate fi anxios și în alertă maximă. În timp ce Kostiuk spune că oamenii bine intenționați încearcă adesea să prindă câinele, făcând acest lucru vă poate pune pe dvs. și pe animalul dvs. de companie într-o situație nesigură.

Este recomandat să aveți recompense

Pentru că nu știi niciodată ce fel de creatură poți întâlni în timp ce te plimbi în parc sau într-un loc nou, poate fi esențial să ai mereu cu tine recompense la plimbare, spune Irith Bloom, membru al consiliului consultativ Daily Paws.

Ea recomandă să aruncați un pumn mare de recompense spre cățel. „În timp ce câinele fără lesă adulmecă, vă puteți îndepărta cu grijă. Asigură-te că ești cu ochii pe câinele fără stăpân în timp ce te îndepărtezi”, spune ea.

Evitați contactul cu ochii

Dacă nu aveți recompense, Bloom recomandă să stați în picioare și să priviți în direcția câinelui fără stăpân, fără să vă uitați direct în ochii acestuia.

De aici, ea spune că vă puteți îndepărta încet, făcând un pas înapoi. Scopul este să vă asigurați că sunteți în continuare cu fața la câine, dar fără a avea contact vizual.

„Dacă propriul câine este supărat, folosiți o recompensă pentru a atrage câinele în direcția în care trebuie să mergeți, dar faceți tot posibilul să vă păstrați în permanență privirea asupra câinelui fără stăpân”, continuă ea.

„Continuați să vă îndreptați până când ați dispărut complet din raza vizuală a câinelui fără lesă.”

Rămâneți calmi, nu faceți mișcări sau zgomote bruște

Deși nu este ușor să vă păstrați calmul atunci când tremurați de frică în sinea dumneavoastră, calmul vă poate menține atât pe dumneavoastră, cât și pe câinele dumneavoastră în siguranță.

Un comportament calm se va transmite animalului dumneavoastră și, sperăm, va facilita o interacțiune mai bună, spune Anita Patel, DVM, director medical al IndeVets Georgia, Carolina de Nord și Carolina de Sud.

„Deoarece animalele pot percepe cu siguranță schimbările în limbajul corpului, este esențial să ne asigurăm că mișcările sunt lente și neamenințătoare în situații de stres ridicat, cum ar fi acestea”, explică ea.

Acest lucru înseamnă că nu trebuie să existe mișcări semnificative, bruște sau sunete înalte. Calm, încet și constant este suficient.

Spuneți „stai” cu o voce încrezătoare

Bloom spune că, dacă vă simțiți suficient de calm pentru a încerca acest lucru, spuneți „stai” cu o voce puternică și încrezătoare câinelui fără stăpân și apoi faceți un semn uriaș cu mâna „stai”.

Pentru a face acest lucru, ea spune că ar trebui să vă lăsați brațul să atârne pe lângă dvs. cu palma îndreptată spre exterior (spre câinele fără lesă) și apoi ridicați brațul până când acesta este îndreptat spre cer.

„Mulți câini cunosc fie cuvântul „stai”, fie semnalul din mână „stai” și se vor opri să se așeze atunci când faceți acest lucru”, continuă ea.

„De îndată ce câinele se oprește și se așează, aruncați recompense în direcția lui. Aproape sigur câinele se va opri pentru a mânca bunătățile, ceea ce vă oferă șansa de a vă îndepărta cu atenție.”

Nu fugiți

În timp ce fiecare parte din corpul tău îți poate spune să sprintezi cât de repede poți, departe de un câine pe care nu îl cunoști, abordarea opusă este mai sigură.

Robinson descurajează fuga din situație, deoarece acest lucru poate instiga o reacție mai agresivă din partea câinelui care se apropie. În schimb, este indicat să vă îndepărtați treptat și calm.