Sari la conținut
Home » Profit de 1700% pentru societatea care lucrează pentru ASPA. Cum a fost parazitată instituția de Supraveghere a Animalelor

Profit de 1700% pentru societatea care lucrează pentru ASPA. Cum a fost parazitată instituția de Supraveghere a Animalelor

libertatea.ro

Cătălina Trănescu, directorul adjunct și purtător de cuvânt al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a ajuns în cadrul instituției aflată în subordinea Primăriei Capitalei prin detașare de la firma care a asigurat hrana câinilor din adăposturile ASPA.

Este vorba de firma Alpra Contractor SRL care a înregistrat un profit de 1,3 milioane de lei, de 18 ori mai mult decât în anul 2020, informează Newsweek. Trănescu, a fost angajată cu forme legale în perioada 2019-2020 la compania menționată anterior, ajunsă între timp furnizorul principal de hrană pentru câinii fără stăpân din ASPA.

Corupția din cadrul ASPA

Newsweek informează că din CV-ul Cătălinei Trănescu lipsește tocmai perioada în care a fost angajată la firma Alpra Contractor. Aceasta a fost detașată de la firma menționată direct în instituția din subordinea Primăriei, în perioada când încă puteau fi făcute delegări de la companiile private în cele ale statului.

Când această schemă a fost eliminată de Guvern, Trănescu a fost mutată la Direcția de Protecție a Animalelor din Consiliul Județean Ilfov, după care a ajuns din nou director general adjunct și purtător de cuvânt al instituției.

 În 2021, Alpra Contractor SRL a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei și un profit de 1,4 milioane de lei. Altfel spus, în 12 luni de zile încasările companiei au crescut de peste 18 ori față de 2020, cânt Alpra a avut o cifră de afaceri de 875.000 de lei și un profit de 71.000 de lei.

Am câștigat (n.r. – cu ASPA) un acord-cadru prin licitație electronică și două contracte câștigate prin negociere directă la care au fost invitați mulți participanți.

Asta deoarece mai multe licitații au fost anulate. S-a schimbat caietul de sarcini pentru a ajuta anumiți furnizori , iar la un moment dat am decis să nu mai particip. Caietele de sarcini au fost modificate în special pentru a favoriza anumiți furnizori care nu se ridicau la calitatea produselor pe care le-am livrat noi”, a declarat Irimia Mihaela, proprietara firmei.

Nicușor Dan știa de neregulile companiei aflată în subordinea Primăriei Capitalei

Proprietara firmei susține că nu a beneficiat de favoruri din partea fostei angajate Trănescu Cătălina, ba dimpotrivă ”Nu ne-a favorizat niciodată (n.r. – Trănescu Cătălina). Dimpotrivă. Din momentul în care a ajuns la conducere , au ajuns să fie schimbate caietele de sarcini”.

Potrivit denunțului depus de edilul Capitalei din vara lui 2022, Alpra Contractor a finalizat în 2021, prin negociere dar fără publicarea unui anunț în prealabil, un acord-cadru de furnizare de hrană pentru animalele cazate în adăposturile ASPA.

Subordonații lui Nicușor Dan au încadrat firma amintită la capitolul ”lipsă de transparență în atribuirea contractelor de achiziții publice și superficiale și formalism în realizarea documentației aferente procedurilor de atribuire a contractelor”, completează Newsweek.ro.

Trănescu a fost în trecut jurnalistă la postul de televiziune OTV deținut de Dan Diaconescu, între timp aceasta a ajuns cel mai puternic om din ASPA, compania care funcționează sub egida Primăriei Capitalei este condusă de Diana Pungă, fosta șefă de cabinet a lui Nicușor Dan.

ASPA confiscată de Trănescu și Pungă

Anumite surse au declarat pentru Newsweek că cele două, Trănescu și Pungă conduc instituția peste capul directoarei generale, Georgiana Preda, pe care Pungă și fosta juranlista de la OTV vor să o transforme în țap ispășitor pentru tragedia de la Lacul Morii unde în urmă cu câteva zile Ana Oros o femeie în vârsta de aproximativ 40 de ani a fost ucisă de câinii maidanezi.

În privința procedurilor de angajare a numitei Trănescu Cătălina, Irimia Mihaela susținut că „ Nu știu să vă răspund cum a fost angajată (n.r. doamna Trănescu la Alpra Contractor SRL). Pe acea vreme eu nu eram în firmă. Am cumpărat această societate ulterior. Nici nu știam că a fost angajată , am aflat de curând”, a declarat pentru Newsweek România doamna Irimia Mihaela.

Un document intern întocmit, în ianuarie 2022, de subordonații actualului primar indică faptul că acesta fusese informat despre toate neregulile grave din cadrul ASPA de la numărul insuficient de angajați până la faptul că că maidanezii nu erau vaccinați antirabic.

ASPA are doar 14 angajați care se ocupă de capturarea câinilor fără stăpân

Conform Schemei de încadrare a personalului ASPA valabilă la data de 27.12.2021, la nivelul Serviciului pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân sunt ocupate 11 posturi iar alte 3 posturi de șofer sunt vacante. De asemenea, la nivelul Biroului de Intervenții sunt ocupate 7 posturi, iar alte 3 posturi de muncitor necalificat sunt vacante (..) Resursele umane fololsite în activitatea de prindere a câinilor fără stăpân nu au o coordonare unitară, echipajele de capturări având subordonări diferite.

Se impune o analiză cu privire la reorganizarea celor două compartimente funcționale (Serviciul Gestionarea Câinilor fără Stăpân și Biroul Intervenții) în sensul mutării salariaților cu posturi cu tot într-un singur compartiment, cu subordonare unică”, se arată în documentul ajuns pe masa lui Nicușor Dan încă de acum un an de zile după incidentul care a avut-o protagonistă tot pe Ana Oros, în același loc al morții, Lacul Morii.

Potrivit primarului, ASPA are doar 14 angajați care se ocupă de capturarea efectivă a câinilor fără stăpân dintr-un total de 100 câți angajați are în prezent ASPA. Bugetul anual este de 17 milioane de lei.