Sari la conținut
Home » Rolul esențial al patrupezilor în viața oamenilor. Diferența între câinii de terapie, de serviciu, de lucru și de sprijin emoțional

Rolul esențial al patrupezilor în viața oamenilor. Diferența între câinii de terapie, de serviciu, de lucru și de sprijin emoțional

Este posibil să fiți familiarizați cu termenii „câini de terapie”, „câini de serviciu”, „animale de sprijin emoțional” și „câini de muncă”. Îi sărbătorim pe acești tovarăși canini remarcabili pentru actele lor de serviciu în favoarea siguranței și a bunăstării sănătății mentale, fizice și emoționale a oamenilor.

Deși denumirile lor sunt uneori folosite în mod interschimbabil, aceste tipuri de câini îndeplinesc sarcini foarte diferite. Deci, care este diferența?

Ce sunt câinii de terapie?

Câinii de terapie sunt antrenați pentru a oferi sprijin psihologic sau fiziologic altor persoane decât conducătorul lor. Adesea selectați pentru temperamentul lor, câinii de terapie sunt calmi și blajini. Aceștia vizitează spitale, cămine de bătrâni, spitale, școli, ospicii, centre de reabilitare și multe altele.

În plus, câinii de terapie sunt supuși unui antrenament pentru a experimenta mângâierea și interacțiunea cu multe persoane. Rolurile lor variază, de la ajutorul în creșterea încrederii copiilor cu dizabilități până la vizitarea pacienților de la ospiciu și alinarea sentimentelor de anxietate, disperare sau izolare. 

Ce sunt câinii de serviciu?

Potrivit American Humane, câinii de serviciu îndeplinesc sarcini care ajută la dizabilitatea conducătorului lor. Câinii de serviciu joacă un rol important în bunăstarea oamenilor lor, ajutându-i cu sarcini care le îmbunătățesc calitatea vieții. Sarcinile pot include apăsarea unei alarme, recuperarea medicamentelor și ghidarea unei persoane în siguranță prin intersecții aglomerate, pentru a numi doar câteva.

Datorită protecțiilor legale, câinii de serviciu își pot însoți stăpânii în spațiile publice care de altfel sunt interzise pentru animalele de companie. Aceasta include restaurante, teatre, magazine, hoteluri și muzee.

Pregătirea câinilor de serviciu este extinsă și riguroasă și poate dura uneori peste doi ani. De asemenea, trebuie să dovedească abilitatea lor de a îndeplini sarcini direct legate de handicapul partenerului lor. În plus, câinii de serviciu trebuie să fie ascultători și să rămână întotdeauna sub controlul stăpânului lor.

Ce sunt câinii de serviciu?

Câinii de muncă ajută la îndeplinirea sarcinilor efectuate de companionii lor umani. Câinii de herghelie, de vânătoare, de detectare a explozibililor, de căutare și salvare, de detectare a cancerului, militari și de poliție sunt câteva exemple de tipuri de câini de muncă. Acești câini sunt foarte inteligenți și bine dresați. La fel ca în cazul câinilor de terapie și al animalelor de sprijin emoțional, câinilor de muncă nu li se acordă acces obligatoriu în spațiile publice.

Ce sunt animalele de suport emoțional?

Deși nu sunt considerate animale de serviciu în conformitate, animalele de sprijin emoțional contribuie, de asemenea, la bunăstarea companionilor lor umani. Patrupezii pot aduce beneficii terapeutice, în special pentru persoanele cu afecțiuni mentale sau emoționale. Acestea pot include calmarea anxietății, stabilizarea emoțiilor sau lucrul în combinație cu alte tipuri de terapie. 

Animalele de sprijin emoțional necesită o prescripție din partea unui profesionist licențiat în domeniul sănătății mintale. Un terapeut, psihiatru sau psiholog trebuie să stabilească faptul că pacientul lor are nevoie de prezența unui animal de suport emoțional pentru beneficii terapeutice, informează dogtime.com.