Sari la conținut
Home »  Oamenii de știință au descoperit: Animalele știu sa mintă?

 Oamenii de știință au descoperit: Animalele știu sa mintă?

Vulpea fără inhibiții!

Animalele știu sa mintă? Încă din cele mai vechi timpuri, animalele au recurs la forme de disimulare în diferite situații pentru a-și proteja interesele.

Conceptul de ,,minciună” poate fi aplicat într-un context mai larg și adaptat la comportamentul animal. Deși există controverse în rândul cercetătorilor cu privire la gradul de conștiență și intenție asociate acestui comportament.

Animalele știu sa mintă?

Greg Bryant, expert în științele cognitive la UCLA, face o distincție între înșelăciunea funcțională și cea intenționată în rândul animalelor. Înșelăciunea funcțională se referă la acțiuni ale animalelor care pot părea înșelătoare din punct de vedere funcțional. Dar nu implică intenția conștientă de a înșela.

Cu toate acestea, Marc Bekoff, profesor de ecologie și biologie evolutivă, susține că unele animale sociale, precum coioții, pot avea comportamente intenționate de a comunica cu ceilalți membri ai grupului lor. Pentru a defini minciuna în context animal, este important să se țină cont de intenția de a înșela sau de a schimba starea mentală a altor ființe.

Animalul trebuie să aibă o anumită înțelegere a stărilor mentale ale celorlalți și a faptului că acestea pot diferi de ale lor.  Cu alte cuvinte, minciuna ar necesita o formă de ,,teorie a minții”.

Câinii ar putea avea capacitatea de a detecta când oamenii mint

Cercetările privind existența unei teorii a minții în rândul animalelor au fost controversate. Au fost concentrate asupra primatelor mari, considerate rude apropiate ale oamenilor.

Cu toate acestea, un studiu de la Universitatea din Viena sugerează că câinii ar putea avea capacitatea de a detecta când oamenii mint. Este important de menționat că acest subiect rămâne în dezbatere și este dificil de studiat și demonstrat fără dubii.

Marc Bekoff susține că se poate ajunge la concluzii mai clare. Acestea fiind despre capacitatea animalelor de a avea o teorie a minții și de a înțelege concepte precum minciuna. El crede că animalele sociale, în special, sunt susceptibile să aibă o formă de înțelegere a stărilor mentale ale altor indivizi din grupul lor, conform impact.ro.