Sari la conținut
Home » Nu este neobișnuit ca unui câine să îi fie frică de tunete

Nu este neobișnuit ca unui câine să îi fie frică de tunete

câine speriat de furtună. Nu este neobișnuit ca un câine să îi fie frică de tunete

Nu este neobișnuit ca unui câine să îi fie frică de tunete, pocnitori sau alte sunete puternice. Această frică nu este neapărat legată de dresajul sau educația sa. Sensibilitatea auditivă a câinilor este mult mai dezvoltată decât a noastră, a oamenilor, și ceea ce noi considerăm un zgomot puternic poate fi pentru ei o experiență înspăimântătoare.

Aceste temeri pot apărea chiar și în absența experiențelor traumatice legate de sunetele puternice și pot fi rezultatul unor probleme medicale sau a unei predispoziții genetice la hipersensibilitate.

Nu este neobișnuit ca unui câine să îi fie frică de tunete

Nu este neobișnuit ca un câine să îi fie frică de tunete Prin urmare, este important să testați puiul de câine în momentul achiziționării pentru a detecta această sensibilitate auditivă.

Cele mai comune probleme de comportament asociate cu teama de sunete puternice includ comportamentul distructiv și tendința de a fugi.

Când un câine se sperie, instinctul său este să caute un loc sigur unde să se ascundă și să reducă astfel stresul provocat de sunetul înspăimântător.  Refugiul într-un loc sigur recompensează comportamentul câinelui și îl face să se simtă mai în siguranță. Uneori, acest comportament de fugă poate fi însoțit de distrugerea obiectelor sau de lătrat excesiv.

Cu toate acestea, fugitul și comportamentul distructiv sunt problematici atât pentru proprietarii de câini, cât și pentru câini, deoarece câinele se poate răni grav în încercarea de a scăpa.

Unele obiecte sau fenomene din mediu care sunt asociate cu sunete puternice pot deveni singure cauze de panică pentru câine în timp. Un câine speriat de tunete poate dezvolta și frică de vânt, nori sau fulgere.

Un câine speriat de petarde poate extinde această frică și față de copiii care se joacă cu petarde sau față de locurile unde aceștia se joacă în mod obișnuit.

Creați un loc sigur pentru câinele vostru

Cum puteți ajuta câinele dvs.:

1. Creați un loc sigur: Identificați locul preferat al câinelui în momentul când se sperie. Asigurați-vă că acesta este un spațiu sigur pentru el. Acest loc ar trebui să fie perceput ca sigur din perspectiva câinelui, nu a dvs. Dacă câinele încearcă să se refugieze în anumite zone, lăsați-l să aibă acces la ele.

2. Furnizați un loc retras: Un loc mic, întunecat și izolat de zgomote puternice poate ajuta câinele să se simtă în siguranță. Un radio sau un ventilator pot contribui la atenuarea sunetului. Încurajați câinele să meargă în acest loc în momentul în care se aud sunete puternice.

3. Recompensați comportamentul calm: Dacă câinele se comportă calm în locul sigur în momentul sunetelor puternice, recompensați-l cu atenție și recompense.

Puteți, de asemenea, să-i oferiți comenzi simple pentru a-i distrage atenția și a-l recompensa ulterior.

4. Nu forțați: Nu forțați câinele să rămână în locul sigur dacă nu vrea. Unii câini pot deveni agitați sau hiperactivi când sunt speriați, iar forțarea lor să rămână într-un loc poate agrava problema.

Este important să adaptați aceste sfaturi la nevoile individuale ale câinelui vostru și să căutați, dacă este cazul, sfatul unui specialist în comportamentul canin pentru a aborda în mod eficient frica de sunete puternice a câinelui vostru, conform allchino.ro.