Sari la conținut
Home » Frica și fobiiile pisicilor. Cum le putem ajuta

Frica și fobiiile pisicilor. Cum le putem ajuta

foto: lovetoknowpets.com

„Deseori, pisicile se confruntă cu temerile sau fobiile foarte diferit de noi sau de câini, așa că temerile și fobiile lor sunt adesea subapreciate”, spune Dr. Meghan Herron, medic veterinar specialist în comportament.

Ce cauzează frica în primul rând?

Dr. Amy Pike, behaviorist veterinar spune că frica „este pur și simplu să îți fie teamă și există diferite niveluri. Explicația acelei frici poate fi sau nu evidentă pentru noi”. O fobie, spune ea, este mai severă și patologică. „Când o pisică este cu adevărat fobică, aproape întotdeauna nu este vina nimănui. Este posibil ca genetica să joace un rol; nu știm cu adevărat.”

Două dintre cele mai frecvente frici și fobii la pisici sunt considerate în primul rând probleme ale câinilor, și sunt. Cu toate acestea, anxietatea de separare și anxietatea de furtună apar absolut la pisici.

Anxietatea de separare atât de comună

Dr. Herron spune că anxietatea de separare la pisici trece adesea nedetectată. Câinii pot fi identificați cu această problemă atunci când vecinii se plâng de lătratul neîncetat în absența stăpânilor sau când obiectele de uz casnic sunt mestecate și/sau urinate, printre alte comportamente care își lasă amprenta.

Deși ar fi cu totul extraordinar ca pisicile să-și exprime suferința lor, ele strigă uneori, dar nu este nimeni acolo care să le audă. Pisicile pot urina în afara cutiei, adesea pe patul părinților pisicii sau pe ceva moale cu un miros liniștitor.

Problema este că este posibil ca oamenii să nu pună cap la cap piesele de puzzle și să nu facă niciodată legătura că acest comportament apare doar atunci când pisica este singură acasă.

O pisică care doarme într-un loc ascuns, cum ar fi în spatele dulapului de haine sau sub pat, poate fi anxioasă.
O pisică care doarme pe o parte este probabil confortabilă. Dar o pisică care doarme rigid, arătând ca un sfinx egiptean, nu este confortabilă și poate avea dureri și/sau se teme.

Pisica se teme de furtuni

Unele pisici au, de asemenea, fobie de furtuni. Atât Dr. Pike, cât și Dr. Herron sunt de acord că o pisică temătoare sau fobică își dorește un loc sigur și liniștit în care să se retragă. Dacă zgomotul vine de afară (cum ar fi focurile de artificii sau furtunile), închideți ferestrele și trageți jaluzelele în jos. „S-a demonstrat că muzica clasică poate fi liniștitoare”, spune Dr. Herron. „Dar nu și Uvertura 1812”.

Cum să ajutați

Există și vești bune. Astăzi, suntem cu toții un pic mai buni în a recunoaște pisicile temătoare și fobice și, pentru că o facem, există în sfârșit instrumente grozave pentru a le ajuta. Încercați unul sau toate cele șase instrumente:

Dacă frica este ușoară sau moderată, aveți o șansă bună de a distrage atenția pisicii de la zgomotele puternice ale furtunii și uneori chiar și a pisicilor cu anxietate de separare la faptul că nu este nimeni acasă. „Folosirea de alimente precum Bonita Flakes sau ascunderea recompenselor preferate într-o jucărie puzzle poate schimba creierul pisicii de la frică la dorința de pradă într-o clipă”, spune Dr. Herron.

Atunci când zgomotele sunt previzibile, cum ar fi focurile de artificii sau un aspirator – este mai ușor de implementat modificarea comportamentului (pentru că știi exact când se va întâmpla stresorul). Tehnicile de modificare a comportamentului numite desensibilizare (expunerea pisicii la ceea ce o sperie, începând de la o intensitate foarte mică) și contracondiționare (schimbarea răspunsului automat al pisicii la ceva de care se teme cu ceva ce îi place, de obicei folosind recompense) pot fi de ajutor.

Sfaturile unui medic veterinar

Un medic veterinar, un specialist în comportament sau un consultant certificat în comportamentul pisicilor poate îndruma clienții prin aceste tehnici. Cercetătorii de la Louisiana State University au publicat în februarie 2019 în Journal of Feline Medicine and Surgery o cercetare privind efectele muzicii specifice pisicilor asupra comportamentului și a răspunsului fiziologic la stres al pisicilor domestice într-o clinică veterinară.

Cercetarea a concluzionat că muzica creată special pentru feline „poate fi benefică pentru pisici prin scăderea nivelului de stres”. Vrei să încerci acest lucru acasă cu pisica ta? Through a Cats Ear și iCalmPet este muzică produsă special pentru a calma pisicile.

Dacă frica este mai intensă sau vorbim de o fobie de-a dreptul, este posibil ca distragerea atenției și/sau produsele enumerate aici să nu funcționeze. Dr. Pike spune: „Atunci când o pisică este prea puternic excitată, este imposibil să învețe; aveți nevoie de un fel de intervenție pentru a ajusta chimia creierului, care este probabil să fie un psiho-farmaceutic. Scopul nu este de a seda, ci de a diminua frica și anxietatea, astfel încât să poată avea loc o nouă învățare în care putem implementa modificarea comportamentului și alte produse”, potrivit caster.com.