Sari la conținut
Home » Pisica și comportamentul de frică. Limbajul trupului și formele de comunicare

Pisica și comportamentul de frică. Limbajul trupului și formele de comunicare

Oamenii au înțeles greșit pisicile. Pisicile nu sunt prădători antisociali și nocturni care încearcă să facă o ambuscadă de fiecare dată când vă întoarceți cu spatele.

La fel ca toate animalele de companie alături de care trăim, pisicile își împărtășesc sentimentele prin intermediul corpului lor. Putem determina când pisica noastră se simte speriată sau stresată, când este într-o dispoziție vânătorească sau jucăușă, sau când este fericită și vrea să se îmbrățișeze, dacă suntem foarte atenți la limbajul lor corporal.

pisica ragdoll; sursă foto: animalepierdute.ro
pisica ragdoll; sursă foto: animalepierdute.ro

Dacă vă îngrijorează un anumit aspect al comportamentului pisicii dumneavoastră, abordarea acestuia începe prin a vă asigura că prietenul dumneavoastră felin se simte bine. Dacă observați schimbări bruște, inexplicabile în comportament, consultați medicul veterinar pentru a exclude cauzele medicale ale acestei schimbări.

Pisica și comportamentul de frică

„Frica pisicilor poate fi adesea cauzată de expunerea la lucruri necunoscute sau imprevizibile, cum ar fi sunetele puternice și mișcările bruște, sacadate, Pisicile care ar putea găsi un om înfricoșător pot prezenta unul sau toate comportamentele următoare:

Marcarea se face, în general, pe o suprafață verticală pentru a calma nervii pisicii sau pentru a-și revendica un drept într-un mediu necunoscut. Pisicile își folosesc ghearele pentru a se apăra atunci când se simt prinse în capcană, speriate sau pentru a-și impune spațiul personal. Pisicile urlă, șuieră sau scuipă atunci când se simt amenințate sau speriate. Ele vor șuiera ca avertisment înainte de a mușca, ca răspuns la durere extremă, panică sau frustrare.

Pisicile care se simt amenințate sau aflate în suferință o pot arăta cu un spate arcuit și părul ridicat. Unele semnale comune de stres la pisici includ pupilele dilatate, mișcările urechilor, mișcarea cozii și ghemuirea cu corpul strâns. Acest grafic vă poate ajuta să interpretați și alte aspecte ale limbajului corporal al pisicii dumneavoastră.

Comportamente de vânătoare

Deși pisicile sunt animale de pradă vulnerabile, ele sunt, de asemenea, vânători pricepuți. Abilitățile lor ascuțite de prădător nu se opresc la șoareci și păsări; pisicuțele mici vă vor „vâna” mâinile și picioarele, uneori pe neașteptate.

O pisică cu un limbaj corporal care include o privire directă, fără să clipească, o coadă rigidă coborâtă spre pământ și coapse rigide și ridicate este o pisică pregătită să atace. Când pisicile se simt prădătoare, le veți vedea ghemuite, cu privirea fixă și urmărindu-și prada, observând îndeaproape, adesea în timp ce stau foarte nemișcate. Pupilele lor pot fi dilatate, iar mustățile lor vor fi întinse în față.

Comportamente afectuoase ale pisicilor

Dacă sunteți răbdător, amabil și întotdeauna pregătit pentru nevoile zilnice ale pisicii dumneavoastră veți împărtăși o legătură strânsă și o viață întreagă de companie iubitoare cu felina dumneavoastră. Un studiu din Current Biology a arătat că pisicile formează atașamente față de stăpânii lor, la fel ca și câinii.”Legătura dintre om și animalul de companie nu este atât de diferită de legătura dintre părinte și urmaș”, spune Kristyn Vitale, PhD, cercetător la Oregon State University și conducătorul studiului.

Iată câteva comportamente pe care o pisică le poate manifesta atunci când își dorește să petreacă timp individual cu părintele uman:

Lovirea capului, cunoscută și sub numele de „bunting”, este un mod în care pisicile își arată afecțiunea, salută și își marchează familia. Conducând cu capul, ele îi lovesc ușor pe cei pe care îi iubesc, murdărindu-și mirosul pe măsură ce o fac. Dacă pisica ta vocalizează pentru a saluta, a interacționa sau pentru a-ți atrage atenția, înseamnă că are încredere că o asculți. Mieunetul universal poate fi orice, de la un salut, o cerere sau chiar o plângere.
Clipire lentă. Această comunicare non-verbală include ochi relaxați și o clipire lentă. Este echivalentă cu o privire calmă și iubitoare.

Cum să recunoști o pisică relaxată și fericită

Rostogolirea unei pisici invită la interacțiuni diferite față de cea a unui câine, dar poate fi un indicator că pisicuța ta vrea să îți acorde atenție. Pielea burții unei pisici este subțire și foarte sensibilă, spune Ingrid Johnson, CCBC. Totuși, pentru unele pisici, faptul că își arată burta nu înseamnă că vor să o mângâiem.

Dacă burta le este atinsă sau zgâriată, pot simți nevoia de a-și proteja organele vitale, ceea ce poate însemna că își folosesc ghearele (au!). Din acest motiv, Johnson sugerează să mângâiem sau să zgâriem întotdeauna o pisică ușor de-a lungul bărbiei, urechilor sau capului, în loc să ajungem la burtă.

Pe lângă faptul că manifestă comportamentele afectuoase de mai sus, limbajul corporal al unei pisici fericite vă va arăta încrederea ei. Pisicile relaxate pot sta culcate pe o parte sau cu lăbuțele băgate, iar ochii lor pot clipi ușor, spune Delgado. „Urechile și mustățile lor vor fi în față, dar nu „în alertă”. S-ar putea chiar să  o auziți cum toarce!