Sari la conținut
Home » Războiul din Ucraina provoacă victime în Marea Neagră

Războiul din Ucraina provoacă victime în Marea Neagră

Războiul din Ucraina provoacă victime în Marea Neagră. Oamenii de știință au descoperit că din cauza războiului din Ucraina se produce un dezastru ecologic, mor mii de delfini.

Aceștia raportează multe morți în rândul delfinilor, invazia Ucrainei fiind cauza acestei creșteri a mortalității.

Războiul din Ucraina provoacă victime în Marea Neagră. Ce se întâmplă acum

Delfinii au fost descoperiți pe coasta Mării Negre (care se învecinează cu Ucraina, Bulgaria, Turcia, Rusia, Georgia, România și Moldova), prezentând răni cauzate de război, inclusiv urme de arsuri de la bombe.

Ivan Rusev, director de cercetare la Parcul Național din Ucraina, a documentat cele 101 zile de război pe pagina sa de Facebook, folosind platforma sa pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la efectele ecologice ale invaziei.

Scriind pe Facebook, Rusev explică modul în care delfinii se confruntă cu probleme, de la bombe și mine terestre, răni interne și faptul că nu mănâncă zile întregi. Ecologul afirmă că datele culese de el și echipa sa și alți cercetători din Europa arată că „mii de delfini au murit deja”. „Barbarii ucid nu numai oameni civilizați, ci și delfini inteligenți”, a scris Rusev pe Facebook.

De asemenea, Rusev trage un semnal de alarmă cu privire la numărul tot mai mare de morți al delfinilor către Fundația Turcă de Cercetare Marină, care a raportat că războiul are „efecte devastatoare” asupra mediului marin.

Războiul generează o criză a biodiversității

Într-un comunicat de presă, fundația de cercetare a subliniat „criza biodiversității” cauzată de război. Acesta a inclus distrugerea algelor roșii pe cale de dispariție (care acționează ca un „teren viu” pentru multe specii marine) și locuri de hrănire pentru pești – inclusiv delfini – transformate într-o zonă de război maritim.

De asemenea, a subliniat pericolul scurgerii de petrol și gaze în mare de la navele militare scufundate. Înainte de război, 100 de oameni de știință dintr-un grup de conservare pentru Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Atlantic adiacentă au cercetat viața marină pentru a determina numărul de delfini din aceste zone.

Studiul lor a constatat că peste 253.000 de delfini sănătoși trăiau în Marea Neagră, relatează New York Times, acesta fiind un semn al unui sistem ecologic care funcționează bine. Odată cu războiul care continuă și eforturile de modificare a colectării de date, nu se știe cu exactitate câți dintre acest sfert de milion de delfini vor supraviețui, potrivit Business Insider.