Sari la conținut
Home » Programul de sterilizare gratuită a câinilor este disponibil în București. Care sunt condițiile

Programul de sterilizare gratuită a câinilor este disponibil în București. Care sunt condițiile

cuppyvet.ro

S-a deschis programul de sterilizare gratuită în Capitală. O hotărâre a fost aprobată, miercuri, de către consilierii generali ai Primăriei Municipiului București, care vizează următoarele măsuri: identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a maximum 5.000 de câini de rasă comună din Capitală, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice.

Instituția care a primit împuternicire să presteze serviciile este Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

 Programul constă în subvenționarea celor trei măsuri precizate

Acestea sunt: identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS și sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună, cu deţinător de pe raza Municipiului Bucureşti. Ajutorul va fi acordat în limita plafonului stabilit.

S-a deschis programul de sterilizare gratuită în Capitală, iar acesta se va desfășura conform principiului primul venit – primul servit.

Potrivit unei note de fundamentare, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat în anul 2017 strategia pentru protecţia şi bunăstarea animalelor.

După anul 2017, cu ajutorul ASPA, s-au derulat programe de sterilizări gratuite, care au fost bine primite de posesorii de animale.

Programul a fost pus în practică și în anii trecuți

În anii 2018 și 2019, în Capitală s-au desfășurat programe de sterilizări gratuite, în total fiind sterilizate 9.300 de animale, dintre care, în 2018 au fost sterilizate aproximativ 2.800 de animale, iar în 2019 aproximativ 6.500 de animale.

Din noiembrie 2021 și până în aprilie 2022, aproximativ 7.000 de animale.

„Pentru buna desfăşurare a acestui program, propunem ca ASPA să încheie un acord de prestări servicii medical-veterinare pentru identificarea prin microcip, înregistrarea în RECS şi sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună, cu deţinător, de pe raza Municipiului Bucureşti, în limita bugetului aprobat, care va fi atribuit în conformitate cu prevederile legii nr. 98/2016 şi ale HG nr. 395/2016 cu medici veterinari organizaţi in condiţiile legii nr. 160/1998 privind organizarea profesiei de medic veterinar”, preciează sursa citată.

Legea prevede identificarea prin microcip și înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS), registru gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari (CMV).

Aceste norme ajută la prevenirea abandonului câinilor și, de asemenea, la sancționarea celor care totuși săvârșesc această contravenție. Cu ajutorul microcipului înregistrat în RECS, autoritățile pot identifica proprietarul câinelui abandonat.